662
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μια νηστίσιμη εκδοχή του κέικ μπανάνας με πλούσια γεύση από καφέ και καρύδια.
Υλικά
- 270γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
- 65γρ. σπορέλαιο (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο κλπ)
- 4 μπανάνες ώριμες
- 60γρ. δυνατό καφέ (φίλτρου ή εσπρέσο)
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε ένα δυνατό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στις αντιστάσεις.
- Λιώνουμε τις ώριμες μπανάνες σε ένα μπολ με την ανάποδη ενός πιρουνιού ή με την πρέσα του πουρέ.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα καρύδια.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το λάδι και το εκχύλισμα της βανίλιας. Προσθέτουμε τον πουρέ της μπανάνας και σταδιακά το μείγμα του αλευριού, εναλλάξ με τον καφέ.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε φόρμα του κέικ ντυμένη με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.