Εναλλακτικό πασχαλινό τραπέζι

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα διαφορετικό μενού, νόστιμο και πλούσιο, κατάλληλο για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή και αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

 

 

Σαλάτα με ρόκα, αβοκάντο, ντοματίνια και σουσάμι

Για απλή αλλά δροσερή σαλάτα που ταιριάζει με τα πάντα.

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 σακουλάκι ρόκα
  • 2 αβοκάντο καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 150 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1/2 κρεμμύδι σε φετούλες
  • 2-3 ραπανάκια σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι λευκό
  • 1 κουτ. σούπας μαύρο σουσάμι
  • ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα από λεμόνι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε την ρόκα σε πλατιά πιατέλα και μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω του τις φέτες του αβοκάντο, του κρεμμυδιού, τα ραπανάκια και τα ντοματίνια.
  2. Αλατίζουμε ελαφρά, ραντίζουμε με χυμό και ξύσμα λεμονιού, με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τα δυο σουσάμια.
  3. Σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Μανιτάρια με λαχανικά στο τηγάνι

Μια πλούσια τηγανιά κι αρωματική με όλων των ειδών τα μανιτάρια και τα λαχανικά. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με λευκό ρύζι ή με καλό ζυμωτό ψωμί.

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μανιτάρια διάφορα (πλευρώτους, λευκά, πορτομπέλο)
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι σε φετούλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
  • 1 φινόκιο μικρό σε φετούλες λεπτές
  • 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε όμοιου μεγέθους φέτες, όσο γίνεται.
  2. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί πολύ καλά και ρίχνουμε μέσα τα μισά μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν.
  3. Τα βγάζουμε τότε στην άκρη και κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα μανιτάρια. Όταν στεγνώσουν κι αυτά, τα βγάζουμε επίσης στην άκρη.
  4. Ρίχνουμε στο τηγάνι το σκόρδο, το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, το φινόκιο και το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν κι αυτά τα αρώματά τους.
  5. Επιστρέφουμε τότε όλα τα σοταρισμένα μανιτάρια και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε όλα τα λαχανικά μαζί. Σβήνουμε με το κρασί και πασπαλίζουμε με το κορν φλάουρ. Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα κι ολόκληρώνουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνει μόνο με λίγη σάλτσα.
  6. Πασπαλίζουμε το φαγητό με τον μαϊντανό και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

 

 

Τάρτα με αρακά και βότανα

Αν δεν ακολουθείτε αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο τυρί κρέμα από αγελαδινό γάλα.

Υλικά για μια ταρτιέρα 26 εκ.

Για τη ζύμη

  • 220 γρ. αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 75 γρ. ελαιολάδο
  • 75 γρ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 2 φλιτζάνια αρακά ζεματισμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, άνηθου, δυόσμου
  • 300 γρ. τυρί κρέμα vegan
  • 1 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιολάδο και ξεκινάμε να τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας σε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής η ζύμη μας. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ύστερα με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος σε χοντρό φύλλο και στρώνουμε σε ταρτιέρα καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά της. Την αφήνουμε στην κατάψυξη.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και τα ανακατεύουμε με τον ζεματισμένο αρακά. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τη διατροφική μαγιά, ανάλογο αλατοπίπερο και τα φρέσκα μυρωδικά. Τέλος ανακατεύουμε μέσα τα σοταρισμένα κρεμμύδια με τον αρακά και το λάδι τους.
  5. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη ζύμη της τάρτας και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη κι η επιφάνειά της.

 

 

Πίτα του βοσκού για χορτοφάγους

Ο κιμάς σόγιας μαγειρεύεται με όλων των ειδών τα αρωματικά και τα λαχανικά έτσι ώστε η πίτα να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από την παραδοσιακή με το κρέας.

Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος μέτριου μεγέθους

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1/2 – 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας
  • 75 γρ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τον κιμά σόγιας

  • 1 ½ φλιτζάνι κιμά σόγιας
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξυσμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ξυσμένο
  • 1καρότο ξυσμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο
  • 1 φλιτζάνι καλαμπόκι
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3-4 ντοματάκια κονσέρβας
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό ή κονιάκ
  • 1 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους μέσα σε αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι.
  2. Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με την πρέσα του πουρέ. Ανακατεύουμε μέσα τη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο, όσο ζεστό γάλα σόγιας χρειάζεται μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και ανάλογο αλατοπίπερο.
  3. Βάζουμε τη σόγια σε μπολ και περιχύνουμε με καυτό νερό από βραστήρα. Αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Πιέζουμε λίγο να φύγει το νερό.
  4. Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε λίγο ακόμη, ανακατεύοντας να βγάλουν τα αρώματά τους και να μαλακώσουν.
  5. Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ και ξεκινάμε να γυρίζουμε όλα τα υλικά μαζί στο τηγάνι να βγάλουν τα αρώματά τους τα μπαχαρικά και στο τέλος σβήνουμε με το κρασί.
  6. Περνάμε τα ντοματάκια από το multi να γίνουν πολτός και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τον αρακά και το καλαμπόκι. Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει ο κιμάς με ελάχιστη σάλτσα.
  7. Στο τέλος πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν απλώσουμε από πάνω τον πουρέ.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε την πίτα μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα από πάνω.
  9. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή χλιαρή μαζί με το σκεύος.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, τηγάνι, βραστήρας, πολυκόφτης multi

Μπορείς να δεις ακόμη