1,9K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αξιοποιούμε τις καλύτερες φράουλες του χρόνου σε αλμυρά και γλυκά πιάτα!
Σαλάτα σπανάκι με φράουλες φέτα και καρύδια
Μια έξτρα δροσερή και νόστιμη σαλάτα, γεμάτη χρώματα και αρώματα Άνοιξης!
Υλικά για 2 άτομα
- 250 γρ. σπανάκι baby πλυμένα και στεγνωμένα
- 150 γρ. φράουλες πλυμένες και καλά στεγνωμένες
- 125 γρ. φέτα
- 50 γρ. καρύδια
- 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο
Για τη βινεγκρέτ
- 60 ml ελαιόλαδο
- 20 ml ξύδι βαλσαμικό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά και ρίχνουμε τα καρύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και καβουρντίζουμε ελαφρά τα καρύδια ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τις φράουλες και τις κόβουμε σε φετούλες μέσα σε μπολ. Ρίχνουμε σε βαζάκι το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξύδι, το ξύσμα λεμονιού και ανάλογο αλατοπίπερο και χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε τις φράουλες με τη βινεγκρέτ και αφήνουμε να μαριναριστούν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε μαζί με το σπανάκι μέσα σε σαλατιέρα.
- Προσθέτουμε στη σαλάτα τα καρύδια, τη φέτα και πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο. Αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον βινεγκρέτ.
Risotto με φράουλες
Μια ανάλαφρη συνταγή για ένα φραουλένιο ριζότο χωρίς κρέμα, μόνο με παρμεζάνα και την ιδιαίτερη γεύση της γκοργκονζόλα
Υλικά για 4 άτομα
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό
- 100 ml prosecco ή άλλο λευκό αφρώδη οίνο ή ροζέ
- 350 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι ή ελληνική καρολίνα
- 350 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες
- 40 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. παρμεζάνα λεπτοτριμμένη
- 50 γρ. γκορτκονζόλα ή άλλο μπλε τυρί
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Μερικές σταγόνες ξύδι βαλσαμικό
- Μερικές φουντίτσες δυόσμου
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε τον ζωμό των λαχανικών (βράζουμε κρεμμύδι, καρότο, σέλερι, θυμάρι, αλάτι σε 1400 ml νερό για 40 λεπτά και σουρώνουμε) ή τον ζεσταίνουμε καλά αν τον έχουμε έτοιμο.
- Στο μεταξύ πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις φράουλες και το κρεμμύδι του ριζότο τρίβουμε την παρμεζάνα και λιώνουμε την γκοργκονζόλα με πιρούνι. Κρατάμε μερικές φράουλες στην άκρη για το σερβίρισμα.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα ή μεγάλο και βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε με σπάτουλα για 2-3 λεπτά να γυαλίσει κι αυτό.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί της επιλογής μας. Ανακατεύουμε ελαφρά και περιμένουμε να εξατμιστεί. Τότε ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά ζωμό, ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα. Μόλις θα απορροφά το ρύζι την μια δόση ζεστού ζωμού, θα προσθέτουμε την επόμενη με μια κουτάλα.
- Θυμηθείτε πως το ρύζι στην κατσαρόλα πρέπει να είναι πάντα σκεπασμένο με ζωμό, ενώ δεν ξεχνάμε να το ανακατεύουμε συχνά. Στα 8 λεπτά μαγειρέματος προσθέτουμε τις φράουλες και ανακατεύουμε. Θα σταματήσουμε να προσθέτουμε ζωμό στην κατσαρόλα όταν το ρύζι μαγειρευτεί αλ ντέντε και παραμείνει ζουμερό. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει περίπου 20 λεπτά και μέσα σε αυτό το διάστημα δεν πρέπει να αφήσουμε το ριζότο από τα μάτια μας ούτε στιγμή.
- Στο τέλος σβήνουμε τη φωτιά προσθέτουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και τα τυριά. Ανακατεύουμε λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο φαγητό και να χυλώσει το ριζότο.
- Μοιράζουμε το ριζότο σε πιάτα 2 λεπτά αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτοντας μερικά έξτρα κομματάκια φράουλας και κορφούλες δυόσμου.
Cheesecake φράουλας
Με τις καλύτερες φράουλες του χρόνου φτιάχνουμε τα καλύτερα φραουλογλυκά. Όπως αυτό το λαχταριστό cheesecake!
Υλικά για μια φόρμα Δ:23εκ.
Για τη βάση
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 250 γρ. μπισκότα digestive
Για την επικάλυψη
- 500 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχας
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Για την κρέμα
- 600 γρ. τυρί κρέμα
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 4 ζελατίνες μικρές ή 5 γρ. σκόνη (μισό φακελάκι)
- 60 γρ. ζάχαρη
- 2-3 κουτ. σούπας νερό
- 2-3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη ή 4 σταγόνες μαστιχέλαιο
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
Εκτέλεση
- Παίρνουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τον πάτο μιας ανοιγόμενης αντικολλητικής φόρμας για κέικ διαμέτρου 23εκ. και το στερεώνουμε στον πάτο της φόρμας μαγκώνοντάς το και κλείνοντας με τη σούστα.
- Χτυπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Με αυτό καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνει συμπαγές.
- Στο μεταξύ κόβουμε τις φράουλες στη μέση ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις βγάλουν τα ζουμιά τους και πάρουν βράση ρίχνουμε το λικέρ μαστίχας και βράζουμε 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τότε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια τελευταία βράση και να πήξει. Τη μεταφέρουμε σε μπολ κι αφήνουμε να κρυώσει.
- Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε καλά λίγη κρέμα γάλακτος και λίγο πριν πάρει βράση στύβουμε τις ζελατίνες και τις ανακατεύουμε στην καυτή κρέμα να λιώσουν.
- Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το λικέρ και τη σκόνη της μαστίχας, τη ζάχαρη, το μείγμα της ζελατίνας και 4-5 κουταλιές από το μείγμα της φράουλας. Συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνουν όλα ένα αφράτο ομοιογενές μείγμα και το αδειάζουμε πάνω από τη μπισκοτένια βάση. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί.
- Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε το cheesecake σε πιατέλα, διακοσμούμε με τις υπόλοιπες φράουλες και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.
Αφράτο ρολό με φράουλες και σαντιγί
Αυτό το αφράτο ρολό παντεσπάνι, κρύβει μέσα του μια βελούδινη κρέμα τυριού με άρωμα μαστίχας και κομματάκια φράουλας. Δεν έχεις καλύτερο!
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 5 αυγά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- 1 βανιλίνη
- Λίγο λάδι ή βούτυρο για το άλειμμα της λαδόκολλας
Για την κρέμα και τη διακόσμηση
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας
- 400 γρ. φράουλες
Εκτέλεση
- Για το παντεσπάνι: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στον αέρα και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου μας. Το αλείφουμε με λίγο λάδι.
- Χτυπάμε στην κουζινομηχανή τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη για 10 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει εντελώς.
- Σταματάμε τη λειτουργία της μηχανής και ρίχνουμε το αλεύρι από σουρωτήρι σαν βροχή ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα των αυγών.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί ισιώνοντας με σπάτουλα και δημιουργώντας ένα στρώμα ομοιόμορφου πάχους και σχήματος.
- Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει χρυσό χωρίς να ροδοκοκκινίσει έντονα γιατί θα χάσει την ελαστικότητά του.
- Το βγάζουμε από το φούρνο το αναποδογυρίζετε πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και το τυλίγουμε ρολό μαζί με την πετσέτα. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και το λικέρ, εξακολουθώντας να χτυπάμε μέχρι να σφίξει η κρέμα. Την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
- Όταν σφίξει η κρέμα ψιλοκόβουμε τις φράουλες κρατώντας μερικές για τη διακόσμηση. Ανοίγουμε το παντεσπάνι κι απλώνουμε πάνω του την κρέμα που ετοιμάσαμε, μοιράζουμε τα κομματάκια της φράουλας και το τυλίγουμε ρολό.
- Μεταφέρουμε τον κορμό σε πιατέλα με τη ραφή από κάτω. Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και διακοσμούμε με φράουλες κομμένες στη μέση.
Είσαι στην Κύπρο; Βρες όλα όσα θα χρειαστείς για να δημιουργήσεις τις καλύτερες συνταγές με φράουλες! Τηγάνι, κατσαρόλα, πολυκόφτης multi, blender, κουζινομηχανή, μίξερ χειρός.