3,2K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου
Καλός κι ο τηγανητός, αλλά ο ψητός είναι πιο ελαφρύς, χωρίς περιττές θερμίδες και χωρίς τον κόπο του τηγανιού.
Υλικά για 4 άτομα
- 500 γρ. κολοκύθια πλυμένα και στεγνωμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ξυσμένο
- 1 μέτριο αυγό
- 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
- Λίγη ρίγανη ξερή ή φρέσκια
- 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 150 γρ. φέτα πατημένη με πιρούνι
- 4-5 κουτ. σούπας αλεύρι
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξύνουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αλατίζουμε ελαφρά. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι, τα τρίβουμε λίγο και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για ένα μισάωρο. Τα στύβουμε να βγάλουν τα νερά τους και τα αφήνουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε τη φρυγανιά, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη, το αυγό, το τριμμένο τυρί, τη φέτα, το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αν το μείγμα δεν πλάθεται εύκολα προσθέτουμε έξτρα αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στη λειτουργία air fryer. Πλάθουμε με το μείγμα κεφτέδες στο επιθυμητό μέγεθος και τους αραδιάζουμε στην ειδική σχάρα πάνω από το ταψί.
- Ψήνουμε στη μεσαία σκάλα του προθερμασμένου φούρνου για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα οι κολοκυθοκεφτέδες.
Αρωματικές πατάτες baby σαν τηγανητές
Οι χορτοφάγοι θα τις απολαύσουν σαν κυρίως πιάτο μαζί με μια ωραία πράσινη σαλάτα. Και οι κρεατοφάγοι σαν μια πρώτης τάξεως γαρνιτούρα με ψητά κρεατικά και πουλερικά.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό πατάτες baby πλυμένες, στεγνωμένες και κομμένες στη μέση
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας σκόνη σκόρδου
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή αν προτιμάτε
- 2 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανο ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στη λειτουργία Air Fryer.
- Ετοιμάζουμε τις πατάτες όπως περιγράφεται στα υλικά και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σκόρδο, τον κουρκουμά, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν παντού.
- Απλώνουμε τις πατάτες στο ταψί με την ειδική σχάρα και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο τουλάχιστον μια φορά.
- Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές σαν συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο.