3,1K
Εσείς πώς προμιμάτε τον κεφτέ; Εμείς πάντως σου ετοιμάσαμε 4 συνταγές σε παραλλαγή για να μην μείνει κανένας δυσαρεστημένος.
Έχουμε και λέμε: Κλασσικοί, με σάλτσα ντομάτας, με σάλτσα σουτ μακάλο όπως τους φτιάχνουν στη Φλώρινα, αλλά και με κιμά κοτόπουλου.
Kεφτεδάκια με αρώματα ούζου και δυόσμου
Κλασσικοί κεφτέδες με ζουμερό εσωτερικό, αρώματα δυόσμου και ούζου και τραγανή κρούστα.
Υλικά
- 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά ανάμεικτο με χοιρινό
- 1 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια
- 5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
- 1 αυγό
- 3 κουτ. σούπας ούζο
- 1 ματσάκι δυόσμο, φρέσκο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα
- Αραβοσιτέλαιο
- αλεύρι γ.ο.χ.
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε το ψωμί για 15 λεπτά σε κρύο νερό, το στύβουμε με τα χέρια και το ρίχνουμε σε ευρύχωρο μπολ μαζί με τον κιμά.
- Περνάμε το κρεμμύδι από τον πολυκόφτη και το ρίχνουμε κι αυτό στο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για 5 λεπτά.
- Το μείγμα πρέπει να κρατά λίγη υγρασία, γι’ αυτό αν το νιώσουμε κάπως στεγνό στο χέρι, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό. Αφήνουμε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για 1-2 ώρες να ξεκουραστεί και να ανακατευτούν τα αρώματά του.
- Ύστερα παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα και το πλάθουμε σε στρογγυλούς κεφτέδες. Καλό είναι να βρέχουμε που και που τα χέρια μας σε κρύο νερό, γιατί έτσι γίνεται ευκολότερη η διαδικασία.
- Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι 2 δάχτυλα λάδι να ζεσταίνεται σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και στο μεταξύ περνάμε τα κεφτεδάκια από ελαφρύ αλεύρωμα φροντίζοντας να καλυφθούν παντού.
- Τινάζουμε τα κεφτεδάκια από το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε λίγα λίγα για να μην πέφτει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και απορροφήσουν πολύ λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκαστανό χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Τα βγαζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα ή με δυο πιρούνια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
- Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε, με φυλλαράκια έξτρα δυόσμου και πατάτες τηγανητές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής μας.
Κεφτεδάκια κοτόπουλου με γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας
Η κοτοπουλένια εκδοχή του κιμά είναι λίγο πιο ανάλαφρη. Με τη συνοδεία της γλυκόξινης σάλτσας αποκτά και μια πιο εξωτική νότα.
Για τα κεφτεδάκια
- 600 γρ. κιμά από μπούτι κοτόπουλου
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε χοντρά κομμάτια με το τρυφερό πράσινο μέρος
- 1/2 πιπεριά Φλωρίνης
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα μουλιασμένο σε νερό και πολύ καλά στυμένο
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι περίπου φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Για το τηγάνισμα
- Αραβοσιτέλαιο
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη σάλτσα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 3 κουτ. σούπας σόγια σος
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι μικρό
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σπασμένο
- μαϊντανό ή κόλιανδρο φρέσκο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε του κεφτέδες: Περνάμε από πολυκόφτη τα κρεμμυδάκια μαζί με το ελαιόλαδο και την πιπεριά.
- Ρίχνουμε τον κιμά του κοτόπουλου κι όλα τα υπόλοιπα υλικά μας σε ευρύχωρο μπολ και τα ζυμώνουμε για 3 – 4 λεπτά, να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα. Αν δεν είναι αρκετά σφιχτό και διαλύεται, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά ακόμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να σφίξει.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα κι όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον φρέσκο μαϊντανό ή τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό.
- Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε μέτριους κεφτέδες και τους περνάμε από ένα ελαφρύ αλεύρωμα, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε δύο δάχτυλα λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τινάζουμε τους κεφτέδες να φύγει το περιττό αλεύρι και τους ρίχνουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι να τηγανιστούν για περίπου 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
- Τους γυρίζουμε να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά και τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλους τους κεφτέδες.
- Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς, συνοδεύοντας με τη γλυκόξινη σάλτσα και γαρνιτούρα της επιλογής μας.
Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας
Η σκέψη και μόνο σε αυτούς τους κεφτέδες πάνω στα αγαπημένα σου ζυμαρικά είναι αιτία κι αφορμή να νιώσεις πεινασμένος…
Υλικά για 5 άτομα
Για τα κεφτεδάκια
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 150 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη, στυμμένη (αλλά όχι πολύ σφιχτά)
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη
- 1 αυγό μέτριο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 800 γρ. ντομάτες φρέσκες ή 2 κουτιά ντοματάκι κονκασέ
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 χούφτα φυλλαράκια βασιλικού
- αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Μακριά ή κοντά ζυμαρικά της επιλογής μας
- Παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το στυμμένο ψωμί, το ξύδι, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το αυγό και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25 λεπτά περίπου.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ρίχνουμε σε πλατειά, ρηχή κι ευρύχωρη κατσαρόλα την ντομάτα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
- Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο και τα ρίχνουμε στη σάλτσα της ντομάτας. Βράζουμε για 15 λεπτά ακόμη. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό στο ενδιάμεσο (για να τα σκεπάζει η σάλτσα) και προσθέτουμε τον μισό βασιλικό στην αρχή και τον μισό στο τέλος.
- Παράλληλα βράζουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα ζυμαρικά της επιλογής μας αλ ντέντε. Όταν μαγειρευτούν τα κεφτεδάκια τα βγάζουμε στην άκρη μαζί με λίγη από τη σάλτσα τους και ρίχνουμε στην υπόλοιπη σάλτσα τα βρασμένα ζυμαρικά προσθέτοντας και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά και σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και προσθέτουμε από πάνω τα κεφτεδάκια με την υπόλοιπη σάλτσα.
Κεφτεδάκια σουτ μακάλο
Από τη Φλώρινα με αγάπη μας έρχεται αυτή η συνταγή και είναι μια ευχάριστη όσο και νόστιμη έκπληξη.
Υλικά για 6 άτομα:
Για τους κεφτέδες
- 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος με χοιρινό )
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 αυγό
- 4 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες σε νερό, στυμμένες και θρυμματισμένες
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μείγμα από αραβοσιτέλαιο και ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 2 – 3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και λιωμένες
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
- 600 ml ζωμό κότας ή βοδινό
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε τους κεφτέδες ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε κι αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά να δέσουν οι μυρωδιές και η υφή τους.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα και πλάθουμε μέτριου μεγέθους κεφτέδες.
- Βάζουμε το αλεύρι σε πιάτο βαθύ και περνάμε τους κεφτέδες από ένα ελαφρύ αλεύρωμα, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
- Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε 2 δάχτυλα λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τους κεφτέδες σε δόσεις και τους τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
- Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα: σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι και να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε τον πελτέ κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και να ψηθεί λίγο.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Προσθέτουμε τους κεφτέδες και δίνουμε 1-2 βράσεις στο φαγητό, φροντίζοντας να τους γυρίσουμε από όλες τις πλευρές ώστε να δέσουν με τη σάλτσα του φαγητού.