Από την Ιωάννα Σταμούλου
Απολαυστικά μη αλκοολούχα ροφήματα με βάση τον καφέ, τη σοκολάτα και τα φρούτα για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να δώσετε χριστουγεννιάτικη θαλπωρή στα σπιτικά καλέσματα. Απολαύστε τα παρέα με καλούς φίλους ανάμεσα σε όμορφες κουβέντες.
Ρόφημα σοκολάτας με μπαχαρικά και φουντούκια
Όταν η σοκολάτα αρωματίζεται με μπαχαρικά και πίνεται στο φλιτζάνι ξέρεις πως είναι Χριστούγεννα. Απόλαυσέ το!
Υλικά για 2 άτομα
- 450 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- ½ ξυλάκι κανέλας
- 6 καψουλάκια καρδάμωμο
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 κουτ. γλυκού μέλι
- σαντιγί σε σπρέι
- 1 κουτ. γλυκού φουντούκια καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Ανοίγουμε τα καψουλάκια του καρδάμωμου και αδειάζουμε τα μαύρα σποράκια σε μαρμάρινο γουδί ή σε ηλεκτρικό μύλο του καφέ. Προσθέτουμε το μισό ξυλάκι της κανέλας, τον αστεροειδή γλυκάνισο και χτυπάμε διακεκομένα να γίνουν σκόνη.
- Ρίχνουμε το γάλα σε μικρό και βαθύ κατσαρολάκι. Προσθέτουμε 1 γεμάτη κουτ. γλυκού από τα τριμμένα μπαχαρικά και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά.
- Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα. Αποσύρουμε το γάλα από τη φωτιά λίγο πριν πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το μέλι και ομογενοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
- Μοιράζουμε το ρόφημα σε δυο φλιτζάνια. Διακοσμούμε από πάνω με σαντιγί σε σπρέι, πασπαλίζουμε από μια πρέζα τριμμένων μπαχαρικών και ψιλοκομμένα φουντούκια.
- Σερβίρουμε αμέσως!
Capuccino με σιρόπι κανέλας
Φτιάχνουμε ένα κλασικό καπουτσίνο με διπλή δόση εσπρέσο και πλούσιο αφρόγαλα, μόνο που τον γλυκαίνουμε και τον αρωματίζουμε με σιρόπι κανέλας, που κάνει τη διαφορά δίνοντάς του γιορτινό χαρακτήρα.
Υλικά
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για τον καφέ
- 2 διπλές δόσεις εσπρέσο
- 1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
- Σιρόπι κανέλας
Εκτελεση
- Φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και το ξύλο της κανέλας σε ένα κατσαρολάκι. Στην αρχή ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και από τη στιγμή που πάρει βράση βράζουμε για 2 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε στη μηχανή του εσπρέσο 2 διπλούς καφέδες και τους μοιράζουμε σε δυο φλιτζάνια. Προσθέτουμε στο καθένα από 1-2 κουτ. σούπας σιρόπι κανέλας και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το γάλα στη συσκευή αφρογάλακτος και πατάμε το κουμπί να ζεσταθεί και να γίνει αφρόγαλα.
- Το μοιράζουμε στα φλιτζάνια με τον καφέ, πασπαλίζουμε με λίγη σκόνη κανέλας και σερβίρουμε αμέσως.
*Σημείωση: φυλάμε το σιρόπι στο ψυγείο κλεισμένο σε γυάλινο βάζο. Διατηρείται 1 μήνα.
Pumpkin Spice Latte
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αρωματικό ρόφημα. Στην ουσία μιλάμε για ένα δυνατό εσπρέσο ανακατεμένο με ζεστό γάλα αρωματισμένο με πουρέ κολοκύθας και μείγμα μπαχαρικών κολοκυθόπιτας. Σερβίρεται με πλούσιο αφρόγαλα, σαντιγί και κανέλα.
Υλικά για 2 φλιτζάνια
- 2 διπλές δόσεις καφέ εσπρέσο
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 4 κουτ. σούπας πουρέ κολοκύθας*
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. γλυκού σιρόπι βανίλιας
- 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ)
- σαντιγί έτοιμη σε σπρέι (προαιρετικά)
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
Εκτέλεση
- Πουρέ κολοκύθας* φτιάχνουμε πολτοποιώντας στον πολυκόφτη 1 φλιτζάνι βρασμένη κολοκύθα που αγοράζουμε έτοιμη από το σούπερ μάρκετ, προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι. Χρησιμοποιούμε όση θέλουμε και την υπόλοιπη τη φυλάμε στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο.
- Κρατάμε στην άκρη μισό φλιτζάνι από το γάλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο σε κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, το μισό από το μείγμα των μπαχαρικών και το εκχύλισμα της βανίλιας. Το βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε με αυδοδάρτη μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και ζεσταθεί καλά το μείγμα χωρίς να πάρει βράση.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε και δυο διπλές δόσεις εσπρέσο στη μηχανή του εσπρέσο και τον μοιράζουμε σε δύο κούπες, κατά προτίμηση πυρίμαχες.
- Βάζουμε το μισό φλιτζάνι γάλα που κρατήσαμε στη συσκευή για αφρόγαλα και πατάμε το κουμπί να γίνει.
- Μοιράζουμε το μείγμα του ζεστού αρωματισμένου γάλακτος στα δύο φλιτζάνια και ανακατεύουμε καλά.
- Απογεμίζουμε τις κούπες με αφρόγαλα και συμπληρώνουμε από πάνω σαντιγί, αν θέλουμε. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και σερβίρουμε αμέσως διακοσμώντας με ένα ξύλο κανέλας κι έναν αστεροειδή γλυκάνισο.
Υγρή μηλόπιτα
Ένα απολαυστικό smoothie με τα υλικά και τα αρώματα της μηλόπιτας. Με άλλα λόγια, μια υγρή μηλόπιτα να την πιεις ζεστή στο ποτήρι!
Υλικά για 2 άτομα
- 300 ml γάλα βρώμης
- 1 1/2 μήλo καθαρισμένo και κομμένα σε κύβους
- 1 μικρή μπανάνα καθαρισμένη σε ροδέλες
- 2 κουτ. γλυκού σταφίδα
- 2 κουτ. γλυκού καρύδια
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
- Βάζουμε το μήλο, τις σταφίδες, τα καρύδια και την κανέλα σε κατσαρολάκι γάλακτος. Προσθέτουμε τα 200 ml από το γάλα βρώμης και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Αφήνουμε το μείγμα εκτός φωτιάς να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια το πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τη μπανάνα και το μέλι. Μοιράζουμε το smoothie σε ποτήρια ή φλιτζάνια.
- Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα στην ειδική συσκευή να γίνει αφρόγαλα και το μοιράζουμε πάνω από τα smoothies.
- Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα και διακοσμώντας με λεπτά φιλετάκια μήλου.