Αλάδωτες συνταγές για το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η Μεγάλη Εβδομάδα για όσους νηστεύουν είναι μια εβδομάδα που αποφεύγουν ακόμη και το ελαιόλαδο. Τη θέση του στο μαγείρεμα παίρνει το ταχίνι κι έτσι ακόμη και τα αλάδωτα φαγητά μας μπορούν να γίνουν πεντανόστιμα. Πριν το χρησιμοποιήσουμε χρειάζεται μια μικρή επεξεργασία, γιατί επί της ουσίας τα μαγειρεύουμε με ένα μείγμα νερού και ταχινιού, το λεγόμενο «ταχινόζουμο».

 

 

Ταχινόζουμο

Με το ταχινόζουμο μαγειρεύουμε όλα τα φαγητά μας, συμπληρώνοντας όσο επιπλέον νερό χρειάζεται η κάθε συνταγή. Για την ευκολία μας το φτιάχνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα, έτσι ώστε να το έχουμε σε μπολ και να μαγειρεύουμε όλη την εβδομάδα. Για σούπες και πιλάφια πρέπει να είναι πιο αραιό, από ότι για τα μαγειρευτά μας.

 

Υλικά

 

Για σούπες, ρύζια, πιλάφια κλπ

  • 10 ποτήρια νερό
  • 1 ½ ποτήρι ταχίνι

 

Για μαγειρευτά κατσαρόλας και φούρνου

  • 6 ποτήρια νερό
  • 1 ¼ ποτήρι ταχίνι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ρίχνουμε τότε το ταχίνι και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με σύρμα για 15 λεπτά περίπου, ώστε να μην το αφήσουμε να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  2. Το ταχίνι μέσα στην κατσαρόλα αρχίζει να κόβει, αφήνοντας στο κάτω μέρος μια πηχτή μάζα και πάνω μένει το ταχινόζουμο.
  3. Περνάμε το ταχινόζουμο από λεπτή σήτα μεταφέροντάς το σε καθαρή κατσαρόλα και πετάμε του ταχινιού που θα μείνει στην αρχική κατσαρόλα.

 

 

Φακές σούπα με λαχανικά και κάρυ

 

Υλικά

  • 2 ½ φλιτζάνια ταχινόζουμο
  • 400 γρ. φακές χοντρές
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μέτρια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ή πράσινη αν προτιμάτε σε καρεδάκια
  • 1 καρότο σε κύβους
  • 1 πατάτα σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας κάρυ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στραγγίζουμε και βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό για 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε να βράσουν ξανά με φρέσκο νερό για άλλα 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να περιμένουν στο σουρωτήρι.
  2. Βάζουμε στην κατσαρόλα μισό ποτήρι ταχινόζουμο να πάρει βράση και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και το καρότο.
  3. Αφού βράσουμε τα λαχανικά για 5 λεπτά, προσθέτουμε τις προβρασμένες φακές, το κάρυ, τη δάφνη, τη ρίγανη, την ντομάτα κι ανάλογο αλατοπίπερο.
  4. Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια του ταχινόζουμου και 1 φλιτζάνι νερό.
  5. Μετά την πρώτη βράση προσθέτουμε και τα κυβάκια της πατάτας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το φαγητό μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν όμορφα οι φακές.
  6. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή ζεστό παρέα με καλό ζυμωτό ψωμί.

 

 

Βελουτέ φάβας

 

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 400 γρ. φάβα
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 ½ ποτήρι ταχινόζουμο
  • 1 καρότο σε κομμάτια
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τη φάβα σε κατσαρόλα με άφθονο νερό (να τη σκεπάζει και να την ξεπερνάει τουλάχιστον 4 δάχτυλα) πάνω σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια με τρυπητή κουτάλα.
  2. Στραγγίζουμε τη φάβα και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ταχινόζουμο, το κρεμμύδι, το καρότο, το δαφνόφυλλο κι ανάλογο αλατοπίπερο.
  3. Βράζουμε τη σούπα μέχρι να χυλώσει όμορφα η φάβα να γίνουν τα λαχανικά και να μείνει αρκετά ζουμερή. Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε έξτρα νερό κι αλατοπίπερο για γεύση.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και δουλεύουμε τη σούπα για 1-2 λεπτά με ραβδομπλέντερ να γίνει λεία και βελούδινη.
  5. Τη σερβίρουμε ζεστή ή και χλιαρή συνοδεύοντας με σαλάτα και κρουτόν.

 

 

Ντοματόρυζο με ταχίνι

 

Υλικά

  • 1 ½ φλιτζάνι ταχινόζουμο
  • 2 φλιτζάνια ρύζι νυχάκι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 καρότο μικρό σε κυβάκια
  • 2 ώριμες ντομάτες μέτριες στα 4
  • 12 ντοματίνια στη μέση ή στα 4
  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε το ρύζι για 10 λεπτά σε κρύο νερό και το στραγγίζουμε. Το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό κι αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Περνάμε την ντομάτα από τον πολυκόφτη.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό ποτήρι ταχινόζουμο να πάρει βράση και ρίχνουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο.
  3. Βράζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε την ξυσμένη ντομάτα, το υπόλοιπο ταχινόζουμο και 2 ακόμη ποτήρια νερό. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι κι ανάλογο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά.
  4. Αφού βράσει το ρύζι και μείνει με λίγα υγρά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα το μέγεθος και τον περισσότερο βασιλικό ψιλοκομμένο.
  5. Δίνουμε μια τελευταία βράση στο φαγητό και το τραβάμε από τη φωτιά. Σκεπάπουμε με πετσέτα και αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς.
  6. Σερβίρουμε το φαγητό μετά από λίγο πασπαλίζοντας με έξτρα ψιλοκομμένο βασιλικό.

Μπορείς να δεις ακόμη