Αλλιώτικα μπιφτέκια

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα με μπιφτέκια τόνου, φασολιών και κοτόπουλου, το ένα πιο νόστιμο από το άλλο, που εύκολα μπορούμε να πάρουμε μαζί μας σε τάπερ και στο γραφείο…

 

Μπιφτέκια κοτόπουλο

Ανάλαφρα με βάση τον κιμά του κοτόπουλου κι εξωτικές νότες από λάιμ, πιπεριά και κόλιανδρο.

Υλικά για 5 άτομα

  • 1 κιλό κιμά κοτόπουλου (στήθος και μπούτι)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά ή καυτερή αν προτιμάτε
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ ξυσμένο
  • 1 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο ή μαϊντανό
  • 5 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Περνάμε το κρεμμύδι και την πιπεριά από το multi και τα σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι με το ελαιόλαδο.
  2. Τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά του κοτόπουλου, την πάπρικα, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, το ξύσμα και το χυμό του λάιμ και τη φρυγανιά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να σταθεί και ύστερα το πλάθουμε σε μπιφτέκια.
  4. Βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο και το αλείφουμε με ελαιόλαδο πριν βάλουμε μέσα τα μπιφτέκια.
  5. Ψήνουμε πρώτα από την μια και ύστερα από την άλλη πλευρά. Στην αρχή η φωτιά μας πρέπει να είναι πιο δυνατή για να κάνουν τα μπιφτέκια μια ωραία κρούστα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι για να σιγοψηθούν μέχρι μέσα τα μπιφτέκια μας.
  6. Τα σερβίρουμε συνοδεύοντας με γαρνιτούρα και σαλάτα της επιλογής μας.

 

 

Μπιφτέκια κόκκινων φασολιών

Απολαύστε τα με τη γαρνιτούρα της επιλογής σας ή φάτε τα σαν μπέργκερ μέσα σε αφράτα μπριος, μαζί σαλάτα και σος ταχίνι ή μαγιονέζα.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 250 γρ. φασόλια μπαρμπούνια ή λευκά αν προτιμάτε, μουλιασμένα αποβραδίς και βρασμένα ή 2 κονσέρβες φασόλια κόκκινα καλά στραγγισμένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι βρασμένο ρύζι
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο.
  2. Περνάμε τα βρασμένα φασόλια από το πολυμίξερ σε δύο δόσεις, φροντίζοντας να μην τα λιώσουμε εντελώς. Τα ρίχνουμε σε μπολ και προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, το ρύζι, το αυγό, τα μπαχαρικά, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
  3. Ύστερα το πλάθουμε σε μπιφτέκια μέτριου μεγέθους. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τα μπιφτέκια μας και από τις δύο πλευρές μέχρι να κάνουν μια ωραία κρούστα.
  4. Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά με γαρνιτούρα της επιλογής μας και σαλάτα.

 

Μπιφτέκια τόνου

Ψαρομπίφτεκα ζυμωμένα με πατάτα καρότο κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα και φρέσκα μυρωδικά. Συνοδέψτε τα με σκορδάτη μαγιονέζα και πράσινη σαλάτα!

 

Υλικά

  • 2 κονσέρβες τόνου σε νερό καλά στραγγισμένες
  • 2 μέτριες πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια μέτρια με το πράσινο μέρος
  • 1 καρότο μικρό τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • 2-3 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης
  • 1 αυγό
  • 1 ½ φλιτζάνι μαϊντανό και άνηθο
  • 2 λιαστές ντομάτες πολύ ψιλοκομμένες
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Λιώνουμε τις βραστές πατάτες με την πρέσα του πουρέ ή με πιρούνι μέσα σε ένα μπολ.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Τα ρίχνουμε στο μπολ.
  3. Στραγγίζουμε πολύ καλά τον τόνο και τον προσθέτουμε κι αυτόν στο μπολ. Προσθέτουμε το λεμόνι και το ξύσμα του λεμονιού, τη βρώμη, το αυγό, τις λιαστές ντομάτες και τα φρέσκα μυρωδικά μας. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
  4. Ζυμώνουμε το μίγμα σε μπιφτέκια μέτριου μεγέθους και τα ψήνουμε σε ελαφρά λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά.

Μπορείς να δεις ακόμη