Αλλιώτικα σουβλάκια

by K-Admin 1

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Ιδέες για διαφορετικά σουβλάκια λαχανικών, τυριών, θαλασσινών και φρούτων.

Η αλήθεια είναι πως όταν ακούμε τη λέξη σουβλάκι, το μυαλό μας πηγαίνει μόνο στο κρέας. Και πιο συγκεκριμένα σε κομμάτια κρέατος περασμένα σε ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια και ροδοψημένα στα κάρβουνα ή τη σχάρα. Κι όμως σε αυτές τις σούβλες μπορούμε να περάσουμε και άλλα πράγματα όπως θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, τυριά είτε μόνα τους είτε σε διάφορους συνδυασμούς. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να μην τα ψήσουμε καθόλου ή τα κομμάτια που θα περάσουμε να είναι ήδη ψημένα. Ας δούμε το θέμα λοιπόν πιο αναλυτικά, μέσα από μερικές πολύ νόστιμες συνταγές.

 

 

Σουβλάκια θαλασσινών και ψαρικών

Μπορούμε να φτιάξουμε μεμονωμένα σουβλάκια, μόνο με κομμάτια από φιλέτα ψαριού (σολομός, ξιφίας, σφυρίδα) ή μόνο με γαρίδες ή να δουλέψουμε συνδυαστικά, να κάνουμε δηλαδή εναλλαγές ψαριού με γαρίδες, καλαμάρι και διάφορα χρωματιστά λαχανικά. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι τα υλικά που θα συνδυάσουμε να είναι κομμένα στο ίδιο μέγεθος και να απαιτούν πάνω κάτω τον ίδιο χρόνο ψησίματος, που στα ψάρια και τα θαλασσινά είναι μικρός.

 

 

 

Σουβλάκια λαχανικών

Τα λαχανικά πέρα του ότι τα προσθέτουμε στα σουβλάκια ανάμεσα σε κομμάτια κρεάτων, πουλερικών, αλλαντικών και ψαρικών για άρωμα και γεύση, μπορούμε να τα κάνουμε κι εντελώς χορτοφαγικά σουβλάκια συνδυάζοντας μόνο λαχανικά σε πολλά χρώματα (πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες, μανιτάρια, κρεμμύδι, ντοματίνια, μπρόκολο, κουνουπίδι, κλπ)  ή να τα συνδυάσουμε με διάφορα τυριά (μοτσαρέλα, bocconcini, χαλούμι, μανούρι, κλπ). Μάλιστα όταν συνδυάζουμε μποκοντσίνι με ντοματίνια και φύλλα βασιλικού δεν χρειάζεται καν να ψήσουμε τα σουβλάκια μας. Επίσης, κάποια λαχανικά, μας δίνουν τη δυνατότητα να γίνουμε δημιουργικοί. Όπως για παράδειγμα να κόψουμε σε λεπτές φέτες τα κολοκύθια και να τα τυλίξουμε γύρω από κύβους τυριού πριν τα περάσουμε μαζί σε καλαμάκια.

 

 

Σουβλάκια φρούτων

Μπορούμε να τα σερβίρουμε ψημένα ή άψητα, ανάλογα τα φρούτα που θα επιλέξουμε να περάσουμε στα καλαμάκια. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να έχουμε ποικιλία φρούτων διαφορετικών χρωμάτων ώστε να υπάρχει αρμονία (φράουλες, ακτινίδιο, ανανάς, σταφύλια, μπανάνα, αχλάδι, μήλο, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζι, πεπόνι) και είμαστε προσεκτικοί με το μέγεθος των κομματιών. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε για μπουφέ μίνι σουβλάκια συνδυάζοντας σταφύλια (λευκά ή μαύρα) με κυβάκια τυριών (λευκών ή κίτρινων όπως φέτα, μανούρι, χαλούμι, γραβιέρα, κασέρι, γκούντα, έμμενταλ)

 

Μπορείς να δεις ακόμη