Αλμυρή γαλατόπιτα

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Κάτι μεταξύ τάρτας, τυρόπιτας και γλυκιάς γαλατόπιτας, αυτή η πίτα, μπορεί να σταθεί επάξια στο αναστάσιμο ή το πασχαλινό τραπέζι σας ή να γίνει ένα τέλειο σνακ για κάθε στιγμή της μέρας.

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 125 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
  • 1 λίτρο γάλα κατσικίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 αβγά
  • 250 γρ. κατσικίσια φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το γάλα με το αλάτι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
  2. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τα αβγά τμηματικά, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα. Στο τέλος προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και μπόλικο πιπέρι.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα και λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε τηγανάκι.
  4. Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28-30εκ. και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα της κρούστας, αλείφοντάς τα σχολαστικά με λιωμένο βούτυρο και αφήνοντάς τα να εξέχουν γύρω από το ταψί. Τα δύο πρώτα τα τοποθετούμε σταυρωτά και τα υπόλοιπα θα τα στρίβουμε ελαφρά ώστε να υπάρχει ομοιομορφία.
  5. Αδειάζουμε τη γέμιση στο κέντρο της πίτας και στη συνέχεια τυλίγουμε ρολό τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, δημιουργώντας ένα γείσο τριγύρω. Το αλείφουμε με όσο λιωμένο βούτυρο έχει περισσέψει και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
  6. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα το φύλλο και η επιφάνεια της γαλατόπιτας.
  7. Τη σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, κατσαρόλα

Μπορείς να δεις ακόμη