Σαρακοστιανά γλυκά

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


3 συνταγές που θα σε γλυκάνουν χωρίς να σε βάλουν σε πειρασμό στην περίπτωση που νηστεύεις. Όσο για εκείνους που ακολουθούν vegan διατροφή θα γίνουν οι αγαπημένες τους όλο το χρόνο.

 

Mousse ταχίνι με άρωμα καφέ

Με ελάχιστα υλικά και σε ελάχιστο χρόνο φτιάχνουμε ένα ανάλαφρο γλυκό που αρέσει πολύ!

Υλικά

  • 500 γρ. φυτική κρέμα ψυγείου
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 κουτ. γλυκού καφέ στιγμής
  • Λίγο κακάο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε με μίξερ χειρός τη φυτική κρέμα μαζί με τον στιγμιαίο καφέ μέχρι να αποκτήσει όγκο και να γίνει σαν σαντιγί.
  2. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης το ταχίνι και το μέλι και μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με τη φυτική σαντιγί.
  3. Ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιήσουμε τα δυο μείγματα χωρίς να χάσουμε τον όγκο που έχει ενσωματώσει η σαντιγί.
  4. Μοιράζουμε τη μους σε 4-5 μπολ και αφήνουμε τα μπολ στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον να κρυώσει.
  5. Σερβίρουμε τις μους πασπαλίζοντας με λίγο κακάο που ρίχνουμε από μικρό σουρωτήρι.

 

 

Νηστίσιμες μπουκίτσες με καρότο βρώμη καρύδια και ινδοκάρυδο

Ένα πανεύκολο γλυκάκι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, χωρίς λιπαρά και χωρίς ψήσιμο. Αν ακολουθείτε vegan διατροφή μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι αγαύης ή σφένδαμου.

Υλικά για 16 κομμάτια

  • 150 γρ. καρότο καθαρισμένο
  • 3-4 δαμάσηκνα ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής σας
  • 60 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης ή maple syrup
  • 30 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
  • 60 γρ. νιφάδες βρώμης

για την επικάλυψη

  • 50 γρ. ινδοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα καρότα τα κόβουμε σε ροδέλες και τα ρίχνουμε σε επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέτουμε τα καρύδια και τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα και χτυπάμε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, το μέλι και τη βρώμη. Αρχικά ανακατεύουμε με κουτάλι και μετά ζυμώνουμε με το χέρι.
  3. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα να σταθεί και στη συνέχεια παίρνουμε μικρές ποσότητες των 20-25 γραμμαρίων και πλάθουμε μπαλίτσες τις οποίες κυλάμε πάνω σε ινδοκάρυδο.
  4. Τις αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τις σερβίρουμε δροσερές. Στο ψυγείο διατηρούνται τουλάχιστον 4-5 ημέρες.

 

 

Λαδερός μπακλαβάς με αμύγδαλα

Αξεπέραστο κι αγαπημένο γλυκό, που συνοδεύει κάθε χαρά και γιορτή, εδώ στην νηστίσιμη εκδοχή του.

Υλικά για ένα μέτριο ταψί

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 300 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή μείγμα από ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο
  • 20-25 γαρίφαλα (καρφάκια)

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κουτ. σούπας χυμό από λεμόνι
  • φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα στον επεξεργαστή και τα αναμειγνύουμε σε ένα μπολ με την κανέλα και τη φρυγανιά.
  2. Λαδώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 23Χ32εκ. περίπου και αφού λαδώσουμε ελαφρά το πρώτο φύλλο με ένα πινέλο το διπλώνουμε στη μέση και το στρώνουμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα 5 πρώτα φύλλα.
  3. Αφήνουμε 5 φύλλα στην άκρη για το τελείωμα και στη συνέχεια ξεκινάμε να πασπαλίζουμε γέμιση σε εναλλάξ στρώσεις με λαδωμένα και διπλωμένα φύλλα.
  4. Λαδώνουμε, διπλώνουμε και στρώνουμε τα φύλλα που κρατήσαμε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε και κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια της επιλογής μας (ορθογώνια, ρόμβους, τετράγωνα).
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC και μπήγουμε στο κάθε κομμάτι στο κέντρο του ένα γαρίφαλο.
  6. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε πολύ καλά όσο λάδι έχει περισσέψει και περιχύνουμε με αυτό τον μπακλαβά. Τον ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μιάμιση ώρα περίπου.
  7. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και μετά από 2 λεπτά τον σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το σταδιακά με μια κουτάλα της σούπας, όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε.
  9. Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς πριν τον κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, κατσαρόλα, τηγάνι, μίξερ χειρός, πολυκόφτης multi

Μπορείς να δεις ακόμη