Αλμυρό κέικ με τυριά και λαχανικά

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το τέλειο σνακ για το σχολείο, το γραφείο, το πικ νικ ή την παραλία.

 

Υλικά για μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα του κέικ ή στρογγυλή με τρύπα στη μέση

  • 6 αυγά
  • 350 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι πικάντικη κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα
  • 3 κουτ. σούπας μείγμα από ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο)

 

Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Προσαρμόζουμε το σύρμα και χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα της κουζινομηχανής το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ όταν γίνει αφράτο και ομοιογενές το μείγμα μας.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Το ρίχνουμε λίγο λίγο σαν βροχή στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτουμε τα τυριά, τα σοταρισμένα λαχανικά και τελευταία τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά.
  4. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε τη φόρμα μας και αδειάζουμε το μείγμα. Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχουμε μετά τα 50 λεπτά βυθίζοντας στο κέντρο του ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
  5. Ξεφουρνίζουμε το αλμυρό κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει και μετά σε πιατέλα σερβιρίσματος.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, κουζινομηχανή.

Μπορείς να δεις ακόμη