|  | 

Κουζίνα

Απίθανες καλοκαιρινές σαλάτες

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Όταν τα υπέροχα φρούτα του καλοκαιριού συνδυάζονται με πράσινα λαχανικά, τυριά, ξηρούς καρπούς και φρέσκα μυρωδικά τότε η σαλάτα είναι μεγάλη απόλαυση.

 

Σαλάτα με σύκα, καρύδια και κατσικίσιο κορμό

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 4 σύκα κομμένα κατά μήκος στα 4
  • 30 γρ. καρύδια
  • 150 γρ. κατσικίσιο κορμό chevres

Για τη βινεγκρέτ

  • 50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 15 γρ. ξίδι βαλσάμικο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3 γρ. πετιμέζι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τη ρόκα. Την απλώνουμε σε πιατέλα και από πάνω τοποθετούμε τα σύκα, τα καρύδια και τον κατσικίσιο κορμό σε κομματάκια.
  2. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  3. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Πράσινη σαλάτα με ψητά ροδάκινα και κατίκι Δομοκού

Υλικα (για 4 άτομα)

  • Μείγμα πράσινων σαλατικών (μαρούλι, ρόκα κλπ)
  • Μερικά φυλλαράκια βασιλικού
  • 4 μικρά ροδάκινα ή νεκταρίνια
  • 75 γρ. κατίκι Δομοκού

Για τη βινεγκρέτ

  • 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 1 κ.σ. γιαούρτι
  • ½ κ.γ. μέλι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα σχαροτήγανο και ψήνουμε τα ροδάκινα μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  2. Ετοιμάζουμε τις πρασινάδες και τις ανακατεύουμε με τα φύλλα του βασιλικού. Τα στρώνουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε από πάνω τα ψημήνα ροδάκινα και κουταλιές από το κατίκι Δομοκού εδώ κι εκεί.
  3. Ανακατεύουμε τα υλικά της βινεγκρέτ σε βαζάκι με καπάκι και περιχύνουμε τη σαλάτα πριν σερβίρουμε.

 

Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και δυόσμο

Υλικά

  • 300 γρ. καρπούζι σε κύβους
  • 150 γρ. φέτα σε κύβους
  • 1 κλαδάκι δυόσμο (τα φυλλαράκια)
  • 1 παξιμάδι κριθαρένιο σε κομματάκια
  • Λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Λίγο χοντρό αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το καρπούζι από φλούδα και κουκούτσια και το κόβουμε σε κύβους.
  2. Ανακατεύουμε σε πιατέλα το καρπούζι με τους κύβους της φέτας, το παξιμάδι και τα φυλλαράκια του δυόσμου.
  3. Πασπαλίζουμε με αλάτι χοντρό, ραντίζουμε με σταγόνες ελαιολάδου και σερβίρουμε αμέσως.

 

Δείτε ακόμη