Αρνίσιο μπούτι στη σχάρα με αρωματική σάλτσα – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για το αρνί

  • 1 μπούτι αρνίσιο με το κόκκαλο (περίπου 3,5 κιλά)
  • 1/2 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 κούπας δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
  • 1/4 κούπας φασκόμηλο (μόνο τα φύλλα)
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπας μαϊντανό
  • 1/2 κούπας δυόσμο
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Για τις πατάτες

  • 8 μέτριες πατάτες
  • Χοντρό αλάτι
  • Αλουμινόχαρτο
  • Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. φέτα σπασμένη σε τρίμματα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για τη σάλτσα:

Βάζω όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Πολτοποιώ για λίγα δευτερόλεπτα, αδειάζω σε ένα μπολ και φυλάω τη salsa σκεπασμένη στο ψυγείο.

 

Για το αρνί:

Βγάζω το αρνί τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ζεσταίνω την ψησταριά weber σε υψηλή θερμοκρασία και συγχρόνως προετοιμάζω το κρέας μου. Βάζω στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και πολτοποιώ. Ανοίγω μερικές τρύπες με ένα μαχαίρι σε όλες τις πλευρές για να ισχωρήσει η μαρινάδα και βάζω επίσης μικρά κομματάκια σκόρδου και φυλλαράκια από δεντρολίβανο. Πασπαλίζω το μπούτι με αλάτι, πιπέρι πολύ καλά από όλες τις πλευρές και στη συνέχεια το αλείφω με την πάστα των αρωματικών. Βάζω το αρνί πάνω στην ψησταριά, γυρνώντας το πλευρές ανά διαστήματα, μέχρι να πάρει χρώμα. Κατεβάζω τη θερμοκρασία σε μέτρια, περίπου στους 2000C, τοποθετώ το θερμόμετρο στη μέση του μπουτιού, κλείνω το καπάκι και το αφήνω να ψηθεί για 2-2.30 ώρες, μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 650C-700C. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τα κιλά του αρνιού. Για να διατηρήσω καθαρή την ψησταριά μπορώ να βάλω το ταψάκι weber μέσα στην ψησταριά για να μαζέψει τα ζουμιά του αρνιού.

 

Για τις πατάτες:

Κόβω 8 κομμάτια αλουμινόχαρτο. Βάζω πάνω στο καθένα από 1 πατάτα, τις χαράζω σε σταυρό, αλατίζω και διπλώνω. Ψήνω στην ήδη προθερμασμένη σχάρα Weber για 1 ώρα περίπου, μέχρι να γίνουν μαλακές στο εσωτερικό τους και να χαράσσονται εύκολα με μαχαίρι.

 

Για το σερβίρισμα:

Βάζω το κρέας σε μια μεγάλη ξύλινη πιατέλα. Ανοίγω τα αλουμινόχαρτα με τις πατάτες και τις πιέζω ελαφρώς να ανοίξουν. Περιχύνω με τη σάλτσα το αρνί και τις πατάτες, πασπαλίζω με φέτα και σερβίρω. Το αρνί πρέπει να ξεκουραστεί 20 λεπτά περίπου μετά το ψήσιμο για να κοπεί.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη