Back to School: snacks για το σχολείο

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Για μια ακόμη φορά, έφτασε η ευλογημένη στιγμή που το παιδί θα ξεκινήσει σχολείο. Κι επειδή πάλι αναρωτιέσαι «τι του βάζω πάλι στο lunch box» ιδού 5 ιδέες για μια νόστιμη σχολική χρονιά!

 

 

Αλλιώτικα τοστ στο τηγάνι

Μια ιδιαίτερα γευστική και εύκολη πρόταση για σχολικό σνακ και όχι μόνο. Στην ουσία πρόκειται για τις γνωστές μας αυγόφετες, γεμισμένες με ζαμπόν και τυρί, βουτηγμένες σε μείγμα γάλακτος κι αυγού και ροδοψημένες στο τηγάνι.

 

Υλικά για 2 τοστ

  • 4 φέτες ψωμί του τοστ
  • 2 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας
  • 2 φέτες τυρί γκούντα ή άλλο της επιλογής μας
  • 1 αυγό
  • 3/4 φλιτζανιού γάλα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή λάδι

 

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα σε ένα μπολ αλατίζοντας ελαφρά.
  2. Τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού του τοστ από μια φέτα ζαμπόν και τυρί.
  3. Βουτάμε τα σάντουιτς στο μείγμα του αυγού και από τις δύο πλευρές. Αφήνουμε να το απορροφήσει όσο καλύτερα γίνεται.
  4. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει καλά και λιώνουμε το βούτυρο. Ψήνουμε τα τοστ πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα και από τις δύο πλευρές.
  5. Κόβουμε στη μέση και τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και αλουμινόχαρτο.

 

 

Σάντουιτς με κουλούρι, κατίκι Δομοκού και ντοματίνια

Ένα πανεύκολο σάντουιτς με 3 μόλις υλικά που θα φτιάξουμε με βάση αφράτο κουλούρι ή bagel, ντοματίνια και κατίκι Δομοκού.

 

Υλικά για 2 σάντουιτς

  • 2 μπέιγκελ ή 1 αφράτο κουλούρι
  • 4-5 κουτ. σούπας γεμάτες κατίκι Δομοκού
  • 8 ντοματίνια
  • αλάτι, ρίγανη ή ξερό βασιλικό

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα πασπαλιζουμε με λίγο αλάτι και αν θέλουμε, με ρίγανη ή ξερό βασιλικό.
  2. Κόβουμε το κουλούρι ή το μπέιγκελ στη μέση με κοφτερό μαχαίρι, χωρίζοντάς το σε δύο ρόδες. Αλείφουμε το κάτω μέρος με το κατίκι Δομοκού και τοποθετούμε γύρω γύρω τα κομμένα στη μέση ντοματίνια.
  3. Σκεπάζουμε με το πάνω μέρος του κουλουριού και αν θέλουμε κόβουμε το σάντουιτς ξανά στη μέση με μια κάθετη μαχαιριά.
  4. Τυλίγουμε τα δυο κομμάτια του σάντουιτς σε χαρτί κουζίνας και σελοφάν πριν μεταφέρουμε στο καλαθάκι του κολατσιό.

 

 

Κολοκυθοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Γι’ αυτή την εύκολη πίτα δεν θα χρειαστεί να ανοίξετε ή να αγοράσετε έτοιμο φύλλο, αφού στην ουσία πρόκειται για έναν νόστιμο χυλό μέσα στον οποίο θα σοτάρετε και θα προσθέτετε τα υλικά της επιλογής σας πριν ρίξετε το τελικό μείγμα σε λαδωμένο ταψί και το ψήσετε.

 

Υλικά για ένα ταψάκι Δ: 25Χ35εκ.

  • 4-5 κολοκυθάκια ξυσμένα στον τρίφτη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο σε λεπτές φετούλες
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
  • 400 γρ. ανθότυρο
  • αλάτι πιπέρι
  • 2-3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι γάλα

 

Εκτέλεση

  1. Με το λάδι από το πρώτο φλιτζανάκι λαδώνουμε καλά το ταψί μας.
  2. Ρίχνουμε το υπόλοιπο σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει στη φωτιά να ζεσταίνεται και προσθέτουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά και τα κολοκύθια. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Τότε προσθέτουμε το ανθότυρο σπασμένο με τα δάχτυλα σε χοντρά κομμάτια, τον μαϊντανό, τον βασιλικό και ανακατεύουμε.
  4. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλεύρι και το δεύτερο φλιτζανάκι ελαιόλαδο να γίνουν ομοιογενής χυλός.
  5. Ενσωματώνουμε μέσα το μείγμα των κολοκυθιών και αδειάζουμε το τελικό μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι (δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από 1,5 εκ.)
  6. Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά της.
  7. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα.

Σημείωση: Μπορούμε αντί για ανθότυρο να χρησιμοποιήσουμε φέτα ή μείγμα από φέτα και ανθότυρο.

 

Τα Muffins του Ποπάυ

Καταπράσινα σε χρώμα και ιδιαιτέρως νόστιμα, αυτά τα αλλιώτικα κεκάκια βρώμης φτιάχνονται με βάση μπανάνα, σπανάκι και λίγο ανθότυρο και εύκολα μπορούν να γίνουν τα αγαπημένα των παιδιών σας.

 

Υλικά για 12 τεμ.

  • 2 μέτριες μπανάνες ξεφλουδισμένες (καθαρό βάρος 160γρ.)
  • 100 γρ. σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο ή κατεψυγμένο
  • 125 ml γάλα
  • 3 κουτ. σούπας μέλι ή 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 50 ml αραβοσιτέλαιο
  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. ανθότυρο πατημένο με πιρούνι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και τοποθετούμε χαρτάκια για μάφινς σε ένα ειδικό ταψί με 12 υποδοχές.
  2. Περνάμε τη βρώμη από μπλέντερ ή πολυκόφτη και τη βγάζουμε στην άκρη σε μπολ. Την ανακατεύουμε με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη ή το μέλι, το λάδι, τις μπανάνες και το σπανάκι και τα πολτοποιούμε. Στην ουσία φτιάχνουμε ένα smoothie.
  4. Ρίχνουμε το smoothie στο μπολ με τα άλευρα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος ενσωματώνουμε και το ανθότυρο.
  5. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες που ετοιμάσαμε και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.

 

 

Σταφιδόψωμο φόρμας

Ένα ιδιαίτερα αφράτο και νόστιμο γλυκό ψωμί, σαν τσουρέκι, αρωματισμένο με κανελογαρίφαλα και γεμισμένο με μείγμα σταφίδας.

 

Υλικά για μια μεγάλη φόρμα ψωμιού

Για τη ζύμη

  • 600 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 1 ½ φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 100 γρ. σησαμέλαιο
  • 300 ml γάλα + λίγο επιπλέον για το τελείωμα
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 150 γρ. σταφίδα ξανθή και κορινθιακή

 

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά, το γαρίφαλο και την κανέλα.
  2. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κανάτα γυάλινη και το ζεσταίνουμε για 50΄΄στα μικροκύματα. Προσθέτουμε μέσα το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το αλάτι κι ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά με κουτάλα ξύλινη.
  3. Ρίχνουμε το χλιαρό, υγρό μείγμα της κανάτας στο μπολ του μίξερ, προσαρμόζουμε τον γάντζο και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά σφιχτή αλλά απαλή ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μιάμιση ώρα περίπου.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο διαστάσεων 30Χ60εκ. περίπου. Πασπαλίζουμε πάνω της τις σταφίδες και την τυλίγουμε σε ρολό.
  6. Μεταφέρουμε το ρολό σε λαδωμένη φόρμα του ψωμιού, σκεπάζουμε με πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει ξανά.
  7. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα και ψήνουμε το σταφιδόψωμο στους 200οC στον αέρα για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  8. Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο ξεφορμάρουμε το σταφιδόψωμο σε σύρμα αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε σε μερίδες.

Μπορείς να δεις ακόμη