1,4K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά για μια φόρμα διαμ. 26εκ.
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα digestive σπασμένα
- 130 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα τυριού
- 500 γρ. τυρί κρέμα
- 250 γρ. ζάχαρη
- 6 αβγά
- 60 γρ. κρέμα γάλακτος
- 70 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 λεμόνι ξύσμα λεμονιού
- 1 βανιλίνη
Για τη σάλτσα ροδιού και τη διακόσμηση:
- 250 γρ. χυμό ροδιών
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- τους σπόρους από 1 ρόδι
Εκτέλεση
- Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος που κόβουμε σε ανάλογο σχήμα, τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο διάμετρο 28εκ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC στον αέρα ή στους 165οC στις αντιστάσεις.
- Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε λίγο ακόμη να γίνουν ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμος. Στρώνουμε με αυτό τον πάτο και όσο γίνεται τα πλαϊνά της φόρμας που ετοιμάσαμε.
- Για την κρέμα τυριού: Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, το ξύσμα του λεμονιού και τη βανίλια. Χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Το αδειάζουμε πάνω από τη βάση των μπισκότων και ψήνουμε για 60 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
- Ξεφουρνίζουμε το γλυκό και αφήνουμε να κρυώσει πριν το μεταφέρουμε στο ψυγείο. Θα πρέπει να μείνει μια μέρα τουλάχιστον.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με το χυμό των ροδιών, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Το μεταφέρουμε σε μπολ κι αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Την επόμενη μέρα ξεφορμάρουμε το γλυκό σε πιατέλα και πριν σερβίρουμε το στολίζουμε περιμετρικά με σπόρους ροδιού που περιχύνουμε με τη σάλτσα ροδιού.
Tips:
- Δεν περιμένουμε την τελευταία μέρα να φτιάξουμε όλα τα εδέσματα του γιορτινού τραπεζιού. Ξεκινάμε 2 μέρες πριν τις προετοιμασίες ώστε την τελευταία μέρα να ασχοληθούμε με τα τελευταία ψησίματα, την διακόσμηση και τον εαυτό μας!
- Στο μενού δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε χορτοφαγικές επιλογές για άτομα που δεν τρώνε κρέας και τα προϊόντα του.
- Δεν πρέπει όλα τα φαγητά και τα γλυκά που θα επιλέξουμε να χρειάζονται ψήσιμο στο φούρνο. Επιλέγουμε τα μισά τουλάχιστον να γίνονται στην εστία της κουζίνας μας, στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι.