902
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Με βελούδινη υφή κι απίθανη γεύση καφέ και φουντουκιού είναι ένα γλυκό που μπορεί να συνοδεύσει τέλεια τον καφέ σου.
Υλικά για μια φόρμα διαμ. 24εκ.
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα digestive
- 50 γρ. φουντούκια
- 1 κουτ. σούπας κακάο
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα τυριού
- 1 φλιτζανάκι καφέ εσπρέσο δυνατό και καυτό
- 3 μικρά φύλλα ζελατίνης μουλιασμένα σε κρύο νερό
- 750 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ καφέ
- 75 γρ. πραλίνα φουντουκιού (του εμπορίου)
Για το σερβίρισμα
- 250 γρ. πραλίνα φουντουκιού
Εκτέλεση
- Τρίβουμε στο πολυμίξερ τα φουντούκια και τα μπισκότα της βάσης να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το κακάο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε λίγο ακόμα να γίνει ομοιογενής ζύμη σαν βρεγμένη άμμος.
- Στρώνουμε με αυτή τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση και την αφήνουμε στο ψυγείο. Ένα ποτήρι με πλατύ πάτο θα βοηθήσει να το στρώσουμε με ευκολία.
- Για την κρέμα τυριού: Μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνας σε κρύο νερό για 7 λεπτά να φουσκώσει. Τη στύβουμε και τη λιώνουμε στον καυτό καφέ. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε με το σύρμα στην κουζινομηχανή την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και προσθέτουμε σταδιακά το τυρί κρέμα, την άχνη ζάχαρη, την πραλίνα φουντουκιού, τον καφέ με τη ζελατίνη και το κονιάκ. Όταν γίνει αφράτη η κρέμα μας βγάζουμε τη φόρμα με το μπισκότο από το ψυγείο και το αδειάζουμε μέσα. Αφήνουμε για 2-3 ώρες ψυγείο.
- Μαλακώνουμε λίγο την έτοιμη πραλίνα φουντουκιού σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, την ανακατεύουμε καλά και τη στρώνουμε πάνω από την κρέμα του τυριού. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα ακόμη.
- Ξεφορμάρουμε το γλυκό σε πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρώντας τη φόρμα και σερβίρουμε αμέσως!