|  | 

Κουζίνα

Χριστουγεννιάτικα γεμιστά μπισκότα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Προέρχονται από την Αυστρία και λέγονται linzer cookies. Κόβονται σε σχήμα καρδιάς, λουλουδιού ή σε χριστουγεννιάτικα σχήματα, γεμίζονται με μαρμελάδα, πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη και είναι πραγματικά ονειρεμένα!

 

Υλικά για 20-24 κομμάτια

 

  • 150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη
  • ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ τριμμένο γαρίφαλο
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1 βανιλίνη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1-2 κ.σ ρούμι
  • 150γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα σε σκόνη
  • 150γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150-200γρ. μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα
  • Λίγο λικέρ

 

 

Εκτέλεση

 

  • Με μία κουζινομηχανή αφρατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, βανίλια), τους κρόκους και το ρούμι.
  • Σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύουμε το τριμμένο αμύγδαλο με το αλεύρι και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου. Ζυμώνουμε ελαφρά να γίνει ομοιογενής η ζύμη, την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη για μερικές ώρες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC και αφού χωρίσουμε τη ζύμη στα τέσσερα και την πλάσουμε σε μπάλες, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3-4χιλ.
  • Κόβουμε με κουπ πατ μπισκότα στο σχήμα της επιλογής μας και από τα μισά με μικρότερο κουπ πατ αφαιρούμε από το κέντρο λίγη ζύμη αφήνοντας τα με μια τρύπα στη μέση σε σχήμα κύκλου, καρδιάς κλπ.
  • Αραδιάζουμε τα μπισκότα σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Αν είναι πολύ σκληρή η μαρμελάδα, την αραιώνουμε με μια κουταλιά λικέρ να γίνει πιο εύκολα διαχειρίσιμη και την αλείφουμε στα μπισκότα που δεν έχουν τρύπα.
  • Αυτά με την τρύπα τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και στη συνέχεια τα κολλάμε πάνω σε αυτά με τη μαρμελάδα.
  • Διατηρούμε τα μπισκότα μας σε κουτιά μεταλλικά.

Δείτε ακόμη