Χρόνια πολλά μητέρα, μανούλα, μαμά!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

 


Η 2η Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη στις μητέρες όλου του κόσμου κι εμείς προτείνουμε δυο διαφορετικά γλυκά για να επιλέξεις με ποιο από τα δύο θα πείς  στη δική σου μαμά το «σ’ αγαπώ», παρέα με τα αγαπημένα της λουλούδια.

 

 

Τούρτα με μους λευκής σοκολάτας και φράουλες

Για το παντεσπάνι:

  • 4 αυγά
  • 190γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 75γρ. ψιλοκομμένα καρύδια

Για τη μους λευκής σοκολάτας:

  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 350 γρ. λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη διακόσμηση:

  • 250γρ. φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • Λικέρ μαστίχα για το παντεσπάνι

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στην κουζινομηχανή τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει. Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής κι ενσωματώνουμε το αλεύρι, ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και διπλώνοντάς το απαλά με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
  2. Το μοιράζουμε σε 2 ταψάκια στρογγυλά διαμ. 21εκ. ή σχήματος καρδιάς, τα οποία έχουμε ντύσει με χαρτί ψησίματος στη βάση. Μοιράζουμε από πάνω τα καρύδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά.
  3. Ξεφουρνίζουμε κι αφού κρυώσουν λίγο τα ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  4. Για την κρέμα: Ζεσταίνουμε τα 15 γρ. κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν κι αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
  5. Χτυπάμε τα 350γρ. κρέμας γάλακτος σε σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα της λευκής σοκολάτας μαζί με το εκχύλισμα της βανίλιας. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο να παγώσει.
  6. Τοποθετούμε το πρώτο δίσκο ή καρδιά παντεσπανιού σε πιατέλα, ραντίζουμε με λίγο λικέρ μαστίχας και κάνουμε μια στρώση κρέμας. Σκεπάζουμε με δεύτερο δίσκο, ραντίζουμε με λίγο λικέρ ακόμα και καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη κρέμα.
  7. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει καλά μέχρι να σερβίρουμε. Την τελευταία στιγμή διακοσμούμε με κομμάτια φράουλας.

 

«Τριαντάφυλλα» σφολιάτας με μήλα και σοκολάτα

Υλικά για 10 κομμάτια

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 3 μήλα
  • 4-5 κ.σ ζάχαρη
  • 125γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση

  1. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένη σφολιάτα τη βγάζουμε αρκετή ώρα πριν εκτός ψυγείου ή ακόμη καλύτερα την αφήνουμε αποβραδίς στη συντήρηση. Βγάζουμε από το ψυγείο τη σφολιάτα και ανοίγουμε τη συσκευασία.
  2. Πλένουμε πολύ καλά τα μήλα. Τα σκουπίζουμε και χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε τα κόβουμε κάθετα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και το κοτσάνι. Τοποθετούμε τα κομμένα μήλα με την κομμένη πλευρά πάνω σε επιφάνεια κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές κάθετες φέτες των 3χιλ. περίπου. Τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό μαζί 2 κουταλιές ζάχαρη και τις βράζουμε για 2 λεπτά ακριβώς. Τις στραγγίζουμε κι αφήνουμε να περιμένουν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175° C.  Λιώνουμε λίγο βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε τις 10 από τις 12 υποδοχές ενός ταψιού ειδικό για μάφινς.
  4. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας με τη μικρή πλευρά κάθετα μπροστά σας. Με τον πλάστη την ισιώνουμε λίγο. Με ένα μαχαίρι κάνουμε 4 κάθετες χαρακιές και έτσι χωρίζουμε το κάθε φύλλο σε 5 λωρίδες ίσου πλάτους.
  5. Παίρνουμε την πρώτη λωρίδα ζύμης μπροστά σας οριζόντια και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Παίρνουμε την πρώτη φέτα μήλου και την τοποθετούμε δύο δάχτυλα από την αριστερή μικρή πλευρά της λωρίδας κι ελαφρώς λοξά. Η πλευρά του μήλου με τη μεγαλύτερη κόκκινη επιφάνεια να είναι στην ίδια ευθεία με το πάνω μέρος της ζύμης. Συνεχίζουμε να τοποθετούμε φέτες μήλου τη μια κοντά στην άλλη, με την ίδια ακριβώς κλίση με την πρώτη φέτα και μέχρι να φτάσουμε λίγο πριν το τέλος της λωρίδας. Πασπαλίζουμε τις φέτες των μήλων με λίγη ζάχαρη ακόμα και με τριμμένη σοκολάτα από τη μέση και κάτω.
  6. Παίρνουμε το κάτω μέρος της ζύμης που έχει μείνει κενό και το διπλώνουμε πάνω από τις φέτες του μήλου κλείνοντας τις ως τη μέση περίπου. Μετά τυλίγουμε τη λωρίδα σε ρολάκι έτσι ώστε να μοιάζει με τριαντάφυλλο και το τοποθετούμε μέσα στην πρώτη βουτυρωμένη υποδοχή του ταψιού μας. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες 9 λωρίδες ζύμης και υπόλοιπα μήλα και φτιάχνετε συνολικά 10 μηλοπιτάκια-τριαντάφυλλο.
  7. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο ακόμη βούτυρο, πασπαλίζουμ με λίγη επιπλέον ζάχαρη και ψήνουμε τα «τριαντάφυλλα» στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
  8. Ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά τα βγάζουμε από τις υποδοχές του ταψιού και τα αφήνουμε να κρυώνουν πάνω σε σύρμα. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη