Δέκα νόστιμες εκδοχές για να γεμίσεις την πίτα σου

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

 

Αέρινες αραβικές και αρμένικο λαβάς, παχουλές κυπριακές, ντελικάτες μεξικάνικες τορτίγιες από καλαμπόκι ή στάρι, αλλά και οι δικές μας πίτες για σουβλάκι ταιριάζουν γευστικά με πολλούς συνδυασμούς. Ικανοποιούν όλα τα γούστα και τις διατροφικές συνήθειες, ενώ παράλληλα μας χορταίνουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Μια συσκευασία πίτας στην κατάψυξη ή το ψυγείο, μπορεί εύκολα να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση σε περίπτωση που πεινάσεις και δεν έχεις μαγειρεμένο φαγητό. Γιατί όλων των ειδών οι πίτες μπορούν να γίνουν η βάση για ένα σωρό νόστιμα και χορταστικά σάντουιτς που φτιάχνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

 

Δες παρακάτω μερικές ιδέες από τις χιλιάδες που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου και να απολαύσεις εύκολα και γρήγορα ένα χορταστικό γεύμα:

1. Ζαμπόν και τυρί σε φέτες

Ο μαγικός συνδυασμός που σπάνια λείπει από το ψυγείο μας και συνοδεύει πίτες, ψωμιά, σουφλέ και τάρτες. Είτε τα τυλίξεις σε ρολά, είτε τα ψήσεις για λίγο μαζί στον φούρνο το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα απολαυστικό. Στην παρέα είναι ευπρόσδεκτα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, λάχανο), ντομάτα, μαγιονέζα ή κάποια άλλη σως της επιλογής σου.

 

2. Χτεσινά μαγειρεμένα κρεατικά

Κανείς δεν μπορεί να χορτάσει μόνο με μια μερίδα μαγειρεμένο κιμά, λίγο ψητό ή βρασμένο κοτόπουλο, ή μαγειρευτό κρέας που έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα αν δεν έχει κάποιο συνοδευτικό. Μπορείς να ψιλοκόψεις τα κρέατα –ο κιμάς είναι ήδη έτοιμος για χρήση- και τύλιξε τα κομματάκια τους σε πίτες μαζί με ωμά ή ψητά λαχανικά, πρασινάδες, χοντροτριμμένα τυριά, μουστάρδα, μαγιονέζα ή κάποια άλλη σάλτσα (ακόμα και του φαγητού είναι κατάλληλη) χορταίνουν τουλάχιστον δύο άτομα.

 

3. Όσπρια βρασμένα ή μαγειρεμένα

Μισό πιάτο γίγαντες, μερικές κουταλιές φασολάδα ή ρεβιθάδα γίνονται τέλεια γέμιση για σάντουιτς. Θα την εμπλουτίσεις βέβαια με ψιλοκομμένα χρωματιστά λαχανικά, τριμμένη φέτα, πρασινάδες και ντομάτα.

 

 

4. Λαχανικά και όσπρια από κονσέρβα

Κόκκινα φασόλια, ρεβίθια και καλαμπόκι κλπ συνδυαστικά με ψιλοκομμένα λαχανικά, γιαούρτι, ντομάτα, τόφου ή κάποιο άλλο φυτικό τυρί, γίνονται πρώτης τάξεως σάντουιτς ακόμη και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.

 

5. Κεφτεδάκια και μπιφτεκάκια

Φαλάφελ, κεφτεδάκια από μοσχάρι, χοιρινό, ψάρι ή κοτόπουλο, αλλά και μπιφτέκια γίνονται η καλύτερη γέμιση για όλων των ειδών τις πίτες. Από κοντά φυλλώδη λαχανικά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, χούμους, ή κάποια άλλη σάλτσα, τυρί και ντομάτα κι έτοιμο το λουκούλλειο γεύμα.

 

6. Ψάρια κονσέρβας, καπνιστά ή παστά

Τόνος, αντζούγιες, λακέρδα, κολιός, σολομός και πέστροφα, φτιαγμένα σαλάτα μαζί με κάποιο κρεμώδες τυρί ή μαγιονέζα, ψιλοκομμένα λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά γίνονται πρώτης τάξεως γέμιση. Αγγουράκι, πρασινάδες, βρασμένα αβγά, τριμμένα καρότα, ντομάτα και κρεμμύδι είναι μερικά από τα απαραίτητα συμπληρώματα τους.

 

7. Αυγά σφιχτά και ομελέτες

Ψιλοκομμένα βρασμένα αυγά ανακατεμένα με μαγιονέζα, μαζί με ντομάτα, αγγουράκι τουρσί και μαρούλι ή μια λεπτή ομελέτα που θα γίνει ρολό μαζί με την πίτα, κάποιο κρεμώδες τυρί και φύλλα από σπανάκι ή λεπτές φέτες ντομάτας.

 

 

8. Κρεμώδη τυριά και αλείμματα

Cottage cheese, φρέσκο τυρί κρέμα, κατίκι, ξινομυζήθρα, χούμους, γκουακαμόλε, ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα και όποια αλοιφή της αρεσκείας σου είναι πρώτης τάξεως γέμιση για κάθε είδους πίτα. Μαζί μπορείς να προσθέσεις χορτοφαγικά υλικά, αλλά και παστά ψάρια, θαλασσινά και αλίπαστα, κομματάκια από κρέας ή κοτόπουλο και πολλά φρέσκα μυρωδικά.

9. Ψητά λαχανικά

Μανιτάρια, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια σε φέτες ή μπαστούνια συνδυασμένα μαζί με πρασινάδες διάφορες και τυριά κάθε είδους είναι μερικά τέλεια χορτοφαγικά σάντουιτς.

 

10. Σουβλάκια πάσης φύσεως

Για το τέλος, αξίζει να αναφερθεί η πιο γνώριμη σε εμάς εκδοχή της πίτας, τα σουβλάκια. Πρόκειται για κάποιο κρέας, ψάρι, θαλασσινό ή χαλούμι ψημένα στο γκριλ και τυλιγμένα μέσα στις πίτες της επιλογής μας. Τα συνοδευτικά που μπορούμε να επιλέξουμε ξεκινούν από ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και τζατζίκι και φτάνουν έως τις σως μουστάρδας, τη μαγιονέζα, το αβοκάντο και το αγγούρι σε φέτες.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη