Δεν πετάμε τίποτα!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Οι συνταγές της επόμενης μέρας με τα περισσεύματα της γιορτής έχουν ξεχωριστή νοστιμιά.

 

 

Γαλοπούλα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και ζυμαρικά

Η σάλτσα ντομάτας εμπλουτίζεται με κομμάτια ψητής γαλοπούλας και γίνεται τέλεια συνοδεία των ζυμαρικών της επιλογής σας.

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 400 γρ. ψαχνό ψημένης γαλοπούλας κομμένη σε φετούλες
  • 1 πακέτο πένες ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1/4 πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ Tabasco
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι ή βασιλικό
  • τριμμένη κεφαλογραβιέρα για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε 5 λίτρα αλατισμένο νερό που κοχλάζει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
  2. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ξεχωριστό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε 1 λεπτό ακόμα.
  3. Ρίχνουμε την ντομάτα, ανάλογο αλατοπίπερο, το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και λίγο νερό από από τα ζυμαρικά που βράζουν. Βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά, προσθέτουμε τα κομματάκια της γαλοπούλας και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα ή μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα. Τελευταίο ανακατεύουμε στη σάλτσα το ταμπάσκο.
  4. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά (κρατώντας λίγο νερό από αυτό που έβρασαν) και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, τον βασιλικό ή το θυμάρι και ανακατεύουμε για λίγο όλα τα υλικά μαζί.
  5. Σερβίρουμε το φαγητό μοιράζοντας το σε πιάτα και προσθέτουμε τριμμένη κεφαλογραβιέρα, αν θέλουμε.

 

 

Ομελέτα με γαλοπούλα τυρί και μανιτάρια

Κομματάκια γαλοπούλας και μανιτάρια παρέα με τυρί γίνονται ιδανική γέμιση μιας υπέροχης ομελέτας.

 

Υλικά

  • 3 αυγά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 150 γρ. μανιτάρια σε φέτες
  • Λίγη σκόνη σκόρδου
  • 100 γρ. ψαχνό ψητής γαλοπούλας σε κομματάκια
  • 75 γρ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί της επιλογής σας χοντροτριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη σκόνη σκόρδου και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να βγάλουν και να πιουν τα υγρά τους.
  2. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κομματάκια της γαλοπούλας και ανακατεύουμε να ζεσταθεί λίγο μαζί τους. Τα βγάζουμε όλα στην άκρη και προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο.
  3. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με 1 κουταλιά νερό και λίγο αλάτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Όταν η ομελέτα αρχίζει να πήζει τριγύρω, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αρχίζουμε να ανοίγουμε τρύπες στην ομελέτα ώστε να στέλνουμε το άψητο αυγό από κάτω και να ψήνεται.
  4. Όταν ψηθεί η μία μεριά, γυρίζουμε την ομελέτα από την άλλη με τη βοήθεια πιάτου και πασπαλίζουμε την ψημένη πλευρά με το τυρί. Προσθέτουμε στη μισή πλευρά της ομελέτας τα μανιτάρια και τη γαλοπούλα και όταν ψηθεί φέρνουμε τη μισή κάτω πλευρά να διπλώσει πάνω από τα μανιτάρια και να τα κλείσει σαν φάκελος.
  5. Μεταφέρουμε την ομελέτα σε πιάτο και σερβίρουμε γαρνίροντας με πράσινη σαλάτα.

 

 

Sandwich με γαλοπούλα, τυρί και μαρμελάδα κόκκινων φρούτων

Ένα διαφορετικό μα πεντανόστιμο σάντουιτς που δεν θα χορταίνετε να φτιάχνετε όποτε σας περισσεύει ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 8 φέτες ψωμί του τοστ
  • λίγο βούτυρο για το ψήσιμο του ψωμιού
  • 400 γρ. στήθος ψημένης γαλοπούλας ή κοτόπουλου κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
  • 150 γρ. μαλακό τυρί σε φέτες (π.χ. μπρι, μοτσαρέλα, κασέρι)
  • 4-5 κ.σ. μαρμελάδα κόκκινων φρούτων
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κ.γ. μηλόξιδο
  • 4 φύλλα iceberg
  • 5-6 κ.σ. μαγιονέζα

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις φέτες της γαλοπούλας. Τις ζεσταίνουμε και από τις δυο πλευρές και τις βγάζουμε στην άκρη.
  2. Στο ίδιο τηγάνι, χωρίς να το καθαρίσουμε, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού σε δόσεις, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  3. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το μηλόξυδο και το ξύσμα λεμονιού.
  4. Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας μια ψημένη φέτα ψωμιού, αλείφουμε με λίγη μαγιονέζα, προσθέτουμε λίγο iceberg, 1 φέτα τυρί, αλείφουμε με μαρμελάδα και συνεχίζουμε με φέτες γαλοπούλας. Αλείφουμε μια δεύτερη φέτα ψωμιού με μαγιονέζα και σκεπάζουμε.
  5. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε άλλα 3 σάντουιτς.
  6. Κόβουμε κάθε σάντουιτς στη μέση με ένα πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε.

 

 

Σαλάτα του Καίσαρα με γαλοπούλα

 

Υλικά

300 γρ. ψαχνό από ψημένη γαλοπούλα ή κοτόπουλο

 

 Για το dressing

  • αντζούγιες, φιλεταρισμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 200 γρ. σπορέλαιο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

Για τα κρουτόν

  • 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο ή του τοστ, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • θυμάρι

 

Για το σερβίρισμα

  • ½ iceberg
  • ½ μαρούλι
  • παρμεζάνα

 

Εκτέλεση

  1. Για το dressing: Κόβουμε τις αντζούγιες σε κομματάκια και τις ρίχνουμε σε μπλεντεράκι. Τις λιώνουμε μαζί με το σκόρδο, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τη μισή παρμεζάνα και τον χυμό λεμονιού.
  2. Ξεκινάμε να προσθέτουμε το σπορέλαιο σε συνεχή ροή σαν κορδόνι, ενώ εξακολουθούμε να δουλεύουμε το μείγμα στο μπλέντερ μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Στο τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα εξακολουθώντας το χτύπημα. Αν είναι πολύ πηχτή η σος αραιώνουμε με λίγο κρύο νερό και έξτρα χυμό λεμονιού, αν θέλουμε.
  4. Για τα κρουτόν: Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τους κύβους του ψωμιού και τους πασπαλίζουμε με θυμάρι και σκόνη σκόρδου.
  5. Ζεσταίνουμε καλά στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και δίνουμε χρώμα στο ψωμί ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα.
  6. Για το σερβίρισμα: Καθαρίζουμε το iceberg και το μαρούλι, απομακρύνοντας τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
  7. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε 2 κ.σ. σος και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε σαλατιέρα, προσθέτουμε τα κρουτόν, την ψημένη γαλοπούλα ψιλοκομμέη, λίγη ακόμη σος και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.

Μπορείς να δεις ακόμη