Φύλαξε τα ευπαθή τρόφιμα στα ειδικά συρτάρια των ψυγείων Full No Frost και διατήρησέ τα για διπλάσιο χρόνο. 

by K Admin

 

Το νωπό κρέας, τα φρέσκα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά συγκαταλέγονται στα πιο «απαιτητικά» τρόφιμα για το θάλαμο ψύξης ενός ψυγειοκαταψύκτη, αφού ο χρόνος που θα παραμείνουν φρέσκα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, στην περίπτωση που η θερμοκρασία ή η υγρασία διαφέρουν έστω και λίγο από τις τιμές που είναι ιδανικές για τη συντήρησή τους.

Επομένως, σε ένα συμβατικό ψυγείο, όπου πρακτικά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος της υγρασίας ενώ η θερμοκρασία δεν μπορεί να ρυθμιστεί τοπικά ανά ράφι, αλλά μόνο για όλο το εσωτερικό του, αν δεν καταναλωθούν μέσα σε λίγα 24ωρα, αναπόφευκτα θα πρέπει να πεταχτούν.

Ωστόσο, αρκετά σύγχρονα μοντέλα ψυγείων έχουν τη λύση: ειδικά συρτάρια τοποθετημένα σε συγκεκριμένες θέσεις στον θάλαμο ψύξης, ώστε στο εσωτερικό τους το «μικροκλίμα» να είναι απολύτως προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ευπαθών τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο, επεκτείνεται σημαντικά ο χρόνος διατήρησής τους, χωρίς «εκπτώσεις» στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένους κατασκευαστές, χάρις σε αυτές τις ειδικές θέσεις στη συντήρηση, η διάρκεια συντήρησης φτάνει ακόμη και να διπλασιαστεί. Έτσι, για παράδειγμα, αν σε ένα συμβατικό ψυγείο το νωπό κρέας συντηρείται έως και τρία 24ωρα, και τα λαχανικά «κρατάνε» για πέντε ημέρες, ένα συρτάρι ειδικού “μικροκλίματος” μπορεί να επεκτείνει τη διατήρησή τους στις 5-7 και τις 14-20 ημέρες, αντίστοιχα.

 

Κέρδος σε χρόνο και χρήμα

Όπως είναι φυσικό, με αυτά τα συρτάρια θα μπορείς να «αραιώσεις» τις επισκέψεις για ψώνια στα καταστήματα μέσα στην εβδομάδα, αφού οι προμήθειές σου θα διατηρούνται για περισσότερες ημέρες. Κάτι που δεν σημαίνει μόνο ότι θα εξοικονομείς ελεύθερο χρόνο, αλλά και ότι θα έχεις μεγαλύτερη ευελιξία στο καθημερινό μαγείρεμα, από τη μεγαλύτερη ποικιλία «πρώτων υλών» που θα έχεις πάντοτε στη διάθεσή του.

Ίσως ακόμη σημαντικότερο είναι πως θα εξοικονομείς χρήματα, αφού θα περιορίσεις τα ψώνια που καταλήγουν τελικά στα σκουπίδια, επειδή δεν καταναλώθηκαν έγκαιρα.

 

Μεγάλη ποικιλία επιλογών

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ειδικά συρτάρια που προορίζονται για τα λαχανικά και τα φρούτα εξασφαλίζουν έλεγχο της υγρασίας στο εσωτερικό τους, αφού από τα επίπεδά της εξαρτάται το χρονικό διάστημα που τα συγκεκριμένα τρόφιμα θα παραμείνουν φρέσκα. Έτσι, ρυθμίζοντας το «μικροκλίμα» τους σε υψηλά επίπεδα υγρασίας για τα λαχανικά, και σε χαμηλά επίπεδα για τα φρούτα, παρατείνουν τον χρόνο συντήρησης και φρεσκάδας.

Από την άλλη πλευρά, στους αντίστοιχους χώρους για τα νωπά κρέατα και ψάρια εξασφαλίζεται μικρότερη θερμοκρασία απ’ ό,τι στον υπόλοιπο θάλαμο συντήρησης – αν, για παράδειγμα, η μέση θερμοκρασία του θαλάμου είναι 4 βαθμοί Κελσίου, τότε σε ένα τέτοιο συρτάρι μπορεί να πλησιάζει ακόμη και τους 0 βαθμούς. Σε ορισμένα ψυγεία, η θερμοκρασία σε αυτούς τους χώρους είναι σταθερή, ενώ σε άλλα μοντέλα μπορεί να μεταβληθεί, αυξάνοντας ή περιορίζοντας μέσω ειδικών ανοιγμάτων την κυκλοφορία κρύου αέρα μέσα στα συρτάρια.

Τέλος, υπάρχουν και οι «υβριδικές» λύσεις, δηλαδή συρτάρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις δύο κατηγορίες τροφίμων. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν ψυγειοκαταψύκτες όπου αν το συρτάρι τοποθετηθεί στο κάτω ράφι τους, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φύλαξη νωπού κρέατος και ψαριών, ενώ αν μπει στο αμέσως ανώτερο ράφι τότε προορίζεται για την αποθήκευση λαχανικών και φρούτων.

Σε άλλους ψυγειοκαταψύκτες, το «υβριδικό» συρτάρι αλλάζει ρόλο με το πάτημα ενός κουμπιού, προσφέροντας είτε ένα περιβάλλον ελεγχόμενης υγρασίας για φρούτα και λαχανικά, είτε εντονότερης ψύξης για κρέας και ψάρια.

 

Προσοχή στις οδηγίες χρήσης

 Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, για να διαμορφώσουν το κατάλληλο «μικροκλίμα» σε κάθε τέτοιον ειδικό φύλαξης, οι εταιρείες αξιοποιούν την κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του θαλάμου συντήρησης, αλλά και την κυκλοφορία του κρύου αέρα που στα Full No Frost ψυγεία εξασφαλίζει την ψύξη. Μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος που ο έλεγχος της υγρασίας ή της θερμοκρασίας γίνεται συνήθως με την αυξομείωση του εισερχόμενου ψυχρού αέρα, μέσω ελεγχόμενων ανοιγμάτων σε αυτά τα συρτάρια.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι χώροι συντήρησης μπορούν όντως να εγγυηθούν φρεσκάδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μόνον αν κανείς ακολουθεί πιστά τις σχετικές οδηγίες που αναφέρει ο κατασκευαστής στο manual της συσκευής.

Μπορείς να δεις ακόμη