Φούρνος, απαραίτητες λειτουργίες που πρέπει να γνωρίζεις

by K-Admin

 

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε απίστευτα επίπεδα και στην κατηγορία των φούρνων. Πλέον υπάρχουν οι έξυπνοι φούρνοι που μπορούν να μαγειρεύουν χωρίς τη δική σου παρέμβαση. Αν δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στις οδηγίες χρήσεως της συσκευής, τότε δεν αξιοποιούνται όλες οι λειτουργίες του φούρνου και έτσι το μαγείρεμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα θέλαμε.

Γνώρισε όλες τις λειτουργίες του φούρνου σου και απέφυγε αστοχίες όπως, ανομοιόμορφο ψήσιμο, ενεργοβόρο μαγείρεμα, και πολλά ακόμα που μπορείς να αντιμετωπίσεις. Αξίζει, λοιπόν, να ξοδέψεις λίγο χρόνο παραπάνω ώστε να αξιοποιήσεις τον φούρνο σου στο έπακρο.

 

Ξεκινώντας από τα βασικά

Οι φούρνοι έρχονται συνήθως με 2 θερμαντικά στοιχεία, ένα στο πάνω μέρος και ένα στο κάτω ώστε να δημιουργήσουν τη θερμότητα εσωτερικά. Στις περιπτώσεις αυτές, έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τα προγράμματα «πάνω» ή «κάτω», ή «πάνω-κάτω». Η πάνω αντίσταση προσφέρεται για το επιπλέον ρόδισμα των φαγητών στην επιφάνειά τους, ενώ η κάτω αντίσταση είναι κατάλληλη για ζέσταμα φαγητών, φούσκωμα γλυκών, ή αν χρειάζεται περισσότερο ρόδισμα η κάτω πλευρά του φαγητού.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι φούρνοι όμως, έχουν και τη λειτουργία «αέρα». Υπάρχει ένας ανεμιστήρας που διαχέει τη θερμότητα ομοιόμορφα μέσα στον φούρνο. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι κατάλληλη για ψητά και γλυκά.

Με τη λειτουργία αέρα μπορείς επίσης να ψήσεις δύο ή και τρία ταψιά (ανάλογα τη χωρητικότητα του φούρνου), αφού η θερμότητα διαχέεται ομοιόμορφα στον φούρνο και υπάρχει παντού η ίδια θερμοκρασία. Τι γίνεται όμως όταν χρειάζεσαι επιφανειακό ψήσιμο; Εδώ είναι που χρειάζεται να γνωρίζεις όλες τις λειτουργίες του φούρνου σου. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Γκριλ (Grill). Επιτρέπει το ροδοκοκκίνισμα της εξωτερικής επιφάνειας χωρίς να επηρεάζει το εσωτερικό του φαγητού. Ιδανικό για φαγητά όπως μπριζόλες, παϊδάκια, ψάρια και φρυγανισμένο ψωμί.

 

 

Σύμβολα και συνδυασμοί προγραμμάτων

Ρίξε μια ματιά στην πρόσοψη του φούρνου σου, και συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκονται οι διακόπτες πρόσβασης στα προγράμματα μαγειρέματος. Εκεί, υπάρχουν διάφορα σύμβολα τα οποία σου «δείχνουν» ότι μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα με το Γκριλ. Για παράδειγμα, κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει λειτουργία που σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις Γκριλ και κάτω αντίσταση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδανικό για ψητά και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος, ό,τι μέγεθος και αν είναι.

Έπειτα μπορεί να υπάρχει πρόγραμμα ψησίματος με Γκριλ και κυκλοφορία αέρα. Η συγκεκριμένη λειτουργία επιτρέπει ομοιόμορφο ψήσιμο σε συνδυασμό με επιφανειακό ροδοκοκκίνισμα. Ιδανικό και αυτό για ψητά σχάρας, ειδικότερα για τρόφιμα μεγάλου όγκου, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο κ.λπ. Όπως παρατηρήσαμε, το Γκριλ είναι μια πολύ ευέλικτη λειτουργία που προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Και όμως, υπάρχουν πολλοί που δεν το χρησιμοποιούν. Μάθε λοιπόν, να το αξιοποιείς και θα δεις πόσο πολύ θα βελτιωθεί το ψήσιμο και κατ’ επέκταση το γευστικό αποτέλεσμα.

 

Συνδυασμοί προγραμμάτων και ραφιών

Εκτός από τις λειτουργίες του φούρνου, εξίσου σημαντικό ρόλο για αποτελεσματικό μαγείρεμα παίζει και το σημείο που τοποθετείς το ταψί. Αυτό εξαρτάται από το ποια λειτουργία μαγειρέματος χρησιμοποιείς. Όταν, για παράδειγμα, λειτουργεί η πάνω αντίσταση και θέλεις απλά να ροδίσεις το φαγητό, ανεβάζεις το ταψί στο υψηλότερο ράφι. Αν χρησιμοποιείς την κάτω αντίσταση, τοποθετείς το ταψί σε μια από τις κάτω θέσεις. Όταν ψήνεις με «πάνω-κάτω», τη λειτουργία αέρα ή συνδυασμό κυκλική αντίσταση-αέρα, τότε συνήθως συστήνεται η χρήση του δεύτερου ραφιού από κάτω για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Σε ό,τι αφορά κέικ και γλυκά, εκεί οι περιπτώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκάστοτε συνταγή. Για παράδειγμα, ο τρόπος ψησίματος του κέικ διαφέρει (σε σχέση με άλλα γλυκά) καθώς θα πρέπει να τοποθετήσεις τη φόρμα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου έτσι ώστε η επιφάνεια του να βρίσκεται στη μέση του φούρνου. Κουλουράκια, κουραμπιέδες ή άλλα συναφή γλυκά, τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι, ενώ τα μπισκότα -που συνήθως τα θέλουμε πιο τραγανά- πιο ψηλά.

 

 

Μαγείρεμα με το πάτημα ενός κουμπιού

Όταν γνωρίζεις καλά τις βασικές λειτουργίες ενός φούρνου, τότε θα εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο τις ευκολίες που μπορεί να σου προσφέρει ένας έξυπνος φούρνος. Αυτές οι συσκευές έρχονται με ενσωματωμένη λειτουργία Wi-Fi για να είναι πάντα συνδεδεμένες μαζί σου και να τις διαχειρίζεσαι από το smartphone ή το tablet σου, όπου κι αν βρίσκεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι απλά να τις συνδέσεις στον router του σπιτιού σου.

Φαντάσου, για παράδειγμα, ότι το απόγευμα περιμένεις καλεσμένους στο σπίτι για φαγητό κι εσύ, επιστρέφοντας από τη δουλειά, έχεις κολλήσει στην κίνηση. Με τον έξυπνο φούρνο Hoover HOZ7173IN Wi-Fi στην κουζίνα σου, δεν πρόκειται ποτέ να πανικοβληθείς σε μια τέτοια κατάσταση. Βγάζεις από την τσέπη το smartphone σου και ενεργοποιείς τον φούρνο από τον δρόμο, ρυθμίζοντάς τον στη λειτουργία προθέρμανσης. Έτσι, όταν φτάσεις στο σπίτι, θα βάλεις το ταψί σου στον ήδη προθερμασμένο φούρνο, ώστε να προλάβεις όλες τις υπόλοιπες ετοιμασίες πριν υποδεχτείς τους καλεσμένους σου.

Βέβαια, τα πλεονεκτήματα ενός «έξυπνου» φούρνου είναι πολλά περισσότερα από την απομακρυσμένη ενεργοποίηση της προθέρμανσης από το smartphone ή το tablet. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να τον αξιοποιήσεις, για να κάνεις πιο ευέλικτο το καθημερινό μαγείρεμα στο σπίτι και να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεις την καθημερινότητά σου.

 

Μεγαλύτερη έμπνευση και δημιουργικότητα στην κουζίνα

Οι έξυπνοι φούρνοι συνοδεύονται κι από μία εύχρηστη εφαρμογή για το smartphone ή το tablet, που σου επιτρέπει να ενεργοποιείς τον φούρνο εξ αποστάσεως, να μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάζεις πρόγραμμα ή και να παρέμβεις στη θερμοκρασία μαγειρέματος.

Από την ίδια εφαρμογή, μπορείς επίσης να παρακολουθείς το μαγείρεμα, από όπου κι αν βρίσκεσαι, ή να λαμβάνεις ειδοποίηση, όταν ένα πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Έτσι, θα έχεις πιο ήσυχο το κεφάλι σου αν, για παράδειγμα, πρέπει να φύγεις από το σπίτι για να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο. Μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι, ο φούρνος θα έχει σβήσει, το φαγητό θα είναι έτοιμο και τα παιδιά σου δεν θα χρειαστεί να περιμένουν ανυπόμονα για το γεύμα τους.

Επιπλέον, με έναν έξυπνο φούρνο, όπως ο  Bosch HBG676ES6, δεν πρόκειται να αποκλείσεις κανένα φαγητό από το μενού σου. Προσφέρει μια πληθώρα λειτουργιών για όλα τα είδη μαγειρέματος, που συνδυάζονται με μια εκτεταμένη γκάμα συνταγών στην οθόνη του κινητού σου. Απλά μπες στην εφαρμογή που συνοδεύει τον φούρνο σου, επίλεξε τη συνταγή που θα μαγειρέψεις, και ο φούρνος θα υπολογίσει για λογαριασμό σου το κατάλληλο πρόγραμμα, τη βέλτιστη θερμοκρασία, αλλά και τον χρόνο μαγειρέματος.

Μάλιστα, υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης ρυθμίσεων μαγειρέματος για όλες τις αγαπημένες σου συνταγές. Έτσι μπορείς να σχεδιάζεις ευκολότερα όλα τα μαγειρέματά σου και, το πιο σημαντικό, να απογειώσεις τη γεύση των πιάτων σου.

Μπορείς να δεις ακόμη