|  | 

Κουζίνα

Κρεμώδης κοτόσουπα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Μια σούπα με απλά υλικά, μα τόσο πλούσια σε γεύση και υπέροχη υφή που σε χορταίνει και σε ζεσταίνει ως την ψυχή.

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου ή 2 μπούτια με την πέτσα και τα κόκκαλα
  • 2 πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος)
  • 2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλιτζάνι του καφέ τραχανά (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το κοτόπουλο με 2 ½ λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα, αλατίζουμε και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για μία ώρα περίπου.
  3. Με μια κουτάλα αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και τα μισά περίπου λαχανικά.
  4. Πολτοποιούμε τα υπόλοιπα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Εναλλακτικά πολτοποιούμε τμηματικά τα λαχανικά μαζί με λίγο ζωμό κάθε φορά και επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα.
  5. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από πέτσα και κόκκαλο και κόβουμε το ψαχνό τους σε κυβάκια. Σε κυβάκια κόβουμε και τα λαχανικά που κρατήσαμε.
  6. Ξαναβάζουμε τη σούπα στη φωτιά να πάρει βράση, προσθέτοντας τον τραχανά (αν χρησιμοποιήσουμε), το κοτόπουλο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το χυμό, το ξύσμα από το λεμόνι και το λάδι. Αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
  7. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα την αραιώνουμε με νερό.
  8. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή πιάτα, προσθέτοντας μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Δείτε ακόμη