Κατάψυξη: 5 έξυπνοι τρόποι να την ξεκουράσουμε το καλοκαίρι

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Η κατάψυξη είναι ο πιο επισκέψιμος χώρος της κουζίνας τώρα το καλοκαίρι και ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά μας. Εκεί διατηρούμε τρόφιμα, είτε πρόκειται για πρώτες ύλες (λαχανικά, κρέατα, ψάρια και θαλασσινά) που θέλουμε να συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και φαγητό μαγειρεμένο ή έτοιμο για ψήσιμο (πίτες, πιτάκια, πίτσες). Εκεί φυλάμε επίσης τα παγάκια, τα παγωτά και τις γρανίτες. Άρα το άνοιγμα κλείσιμο της κατάψυξης είναι διαρκές και γι’αυτό, η ταλαιπωρία για εκείνη τεράστια, αφού η θερμοκρασία της πέφτει και μετά θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια κι ενέργεια για να ξαναφτάσει στην ιδανική. Και ποιά είναι αυτή; Αξίζει να θυμόμαστε πως οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από -18°C. Γενικότερα, όσο πιο κρύος είναι ο καταψύκτης τόσο καλύτερη είναι η διατήρηση των τροφίμων. Ας δούμε λοιπόν κάποιες παραμέτρους που πρέπει να προσέχουμε.

 

 

Δεν αφήνουμε την πόρτα της κατάψυξης ανοιχτή χωρίς λόγο

Η καλή οργάνωση είναι ο καλύτερος τρόπος να το αποφύγουμε γιατί ανοίγοντάς τη θα βρίσκουμε αμέσως αυτό που ψάχνουμε και έτσι θα την κλείνουμε γρήγορα.

 

Δεν την παραφορτώνουμε, αλλά ούτε την αφήνουμε άδεια

Αν είναι τίγκα, δύσκολα καταφέρνει να διατηρήσει όλα τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία. Αν πάλι είναι πολύ άδεια καταναλώνει πολλή ενέργεια. Η μέση οδός είναι η ιδανική συνθήκη.

 

 

Δεν αφήνουμε φαγητό ή τρόφιμα εκτεθιμένα στην κατάψυξη

Τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη ή τοποθετούμε τα πάντα σε ειδικά σακουλάκια ή κατάλληλα δοχεία φύλαξης και φυσικά δεν ξεχνάμε να βάζουμε στο καθένα ετικέτα με το είδος και την ημερομηνία κατάψυξης.

 

Δεν βάζουμε ποτέ ζεστό φαγητό στην κατάψυξη

Πρώτα αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά το βάζουμε κατάψυξη. Η υψηλή θερμότητα του φαγητού θα ρίξει όχι μόνο τη θερμοκρασία της κατάψυξης αλλά και τη θερμοκρασία των υπόλοιπων τροφίμων που βρίσκονται εκεί. Επίσης όταν αγοράζουμε καταψυγμένα προϊόντα και τα φέρνουμε στο σπίτι, τα τοποθετούμε αμέσως στην κατάψυξη, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

 

 

Τοποθετούμε παγωτό και παγάκια μπροστά μπροστά ή στην πόρτα

Αυτά είναι τα πρώτα που αναζητάμε ανοίγοντας την κατάψυξη τώρα το καλοκαίρι, άρα πρέπει να είναι και τα πρώτα που θα βλέπουμε ανοίγοντας την πόρτα της.

 

Μπορείς να δεις ακόμη