Καθαρά Δευτέρα, η λαγάνα και τα παραδοσιακά φαγητά έχουν την τιμητική τους

by K-Admin 1

 

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει…και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προμηθευτείς με όλα τα απαραίτητα σκεύη μαγειρικής και υλικά για το Σαρακοστιανό τραπέζι και να παρασυρθείς στον ρυθμό που μας επιβάλλει η ημέρα. Ακόμη και αν δεν δηλώνεις παραδοσιακός τύπος και η τήρηση των εθίμων δεν είναι το ‘‘φόρτε’’ σου, όλο και κάπου θα θελήσεις να γιορτάσεις τα καθιερωμένα ‘‘κούλουμα’’. Μπορεί οι συνθήκες να μην μας επιτρέπουν να τα τιμήσουμε όπως τους αξίζει, με το φανταχτερό χαρταετό μας να ανεμίζει στην εξοχή και εμείς να απολαμβάνουμε την άνοιξη κάνοντας πιν-νικ με τους αγαπημένους μας φίλους και συγγενείς. Όμως δεν πτοούμαστε! Έτσι δεν είναι; Μην χάνεις χρόνο λοιπόν γιατί η Καθαρά Δευτέρα είναι προ των πυλών.

 

Έθιμα, παραδόσεις και ..πολύ φαγητό

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε βέβαια και τους λάτρεις των εθίμων που δεν χάνουν ευκαιρία να τα τηρούν και διασκεδάζουν μαθαίνοντας κι άλλα πάνω σε αυτά. Η Καθαρά Δευτέρα λοιπόν προήλθε από τους Χριστιανούς. Σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής που διαρκεί 40 ημέρες και το τέλος της Αποκριάς. Το όνομα της ορίστηκε από τους Χριστιανούς καθώς σύμφωνα με τη θεωρία τους ‘‘καθαρίζονταν’’ πνευματικά και σωματικά. Ο εορτασμός της κάθε χρόνο αλλάζει ημερομηνία καθώς πηγαίνει ανάλογα με το πότε έχει οριστεί η Κυριακή της Ανάστασης (τη φετινή χρονιά πέφτει 02/05) δεδομένου πως πρέπει να μεσολαβούν 48 ημέρες. Νηστεία λοιπόν χωρίς καλό φαγητό γίνεται; Δεν γίνεται. Για αυτό λοιπόν τη συγκεκριμένη ημέρα μερικά φαγητά έχουν την τιμητική τους. Ας ξεκινήσουμε από την παραδοσιακή λαγάνα (άζυμο ψωμί, που παρασκευάζεται μόνο την ημέρα αυτή), ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, όσπρια, ελιές, τουρσί αλλά και ντολμαδάκια (γιαλατζί).

 

 

Γιατί τα σπιτικά είναι πάντα καλύτερα

Μπορεί κάθε χρόνο να έχεις συνηθίσει να αγοράζεις τη λαγάνα από το απέναντι πρατήριο, τον ταραμά και τον χαλβά σε συσκευασία από το σούπερ μάρκετ και τα θαλασσινά κατεψυγμένα ..αλλά μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή συνηθειών;

Σίγουρα και εσύ έχεις άπλετο χρόνο μέσα στο σπίτι, γιατί λοιπόν να μην τον αξιοποιήσεις σωστά; Μαγείρεψε για τους αγαπημένους σου ανθρώπους και γιορτάστε μαζί αυτή την ιδιαίτερη διατροφικά ημέρα. Φάτε παραδοσιακά εδέσματα και μπείτε στο ‘‘mood’’ της Σαρακοστής. Αν είστε και λίγο πιο τολμηροί ακόμη καλύτερα, γιατί η φαντασία στον τομέα της μαγειρικής κάνει θαύματα. Μάλλον όμως αναρωτιέσαι πως θα καταφέρεις να ετοιμάσεις ένα πλήρες Σαρακοστιανό τραπέζι χωρίς να έχεις τις κατάλληλες γνώσεις. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

 

 

Τα μαγειρικά σκεύη! Χωρίς αυτά, όσο υλικά και να έχεις δεν γίνεται σωστή δουλειά. Ξεκίνα να κρατάς σημειώσεις. Θα χρειαστείς το κατάλληλο πολυμίξερ για να ετοιμάσεις τα καλύτερα ορεκτικά που θα αποκτήσουν απαλή και βελούδινη υφή. Μια χύτρα ταχύτητος για να βγει το χταπόδι σου ‘‘λουκούμι’’ και η φασολάδα να χυλώσει καλά, μια κλασσική (αλλά ‘‘τίμια’’) κατσαρόλα για να βράσεις τα μακαρόνια και φυσικά μετά να τα ανακατέψεις με τις γαρίδες που θα έχουν ψηθεί στη σάλτσα τους.

Αν όμως θέλεις να δοκιμάσεις τα φασόλια γίγαντες στον φούρνο μην παραλείψεις ένα ταψί. Μήπως ξέχασες τη λαγάνα; Γιατί εμείς δεν μπορούμε με τίποτα. Σκέψου τη μόνο να βγαίνει ζεστή και ξεροψημένη από τον φούρνο. Η αλήθεια είναι πως έχει λίγη δουλίτσα η παρασκευή της αλλά το αποτέλεσμα σε ανταμείβει! Τι θα σου κάνει τη ζωή λίγο πιο εύκολη στην προσπάθεια σου; Η επιλογή δική σου. Ή θα πας με την κουζινομηχανή ή με τον αρτοπαρασκευαστή. Και τώρα η ώρα του γλυκού. Θέλεις τον παραδοσιακό χαλβά; ‘Η μήπως μια πίτα με δαμάσκηνα; Ό,τι και αν διαλέξεις πέρα από το ότι θα βγει πεντανόστιμο, χρειάζεσαι το κατάλληλο pyrex ή τη σωστή φόρμα.

 

Το Σαρακοστιανό τραπέζι θέλει τρόπο όχι κόπο

Και αφού λοιπόν το θέμα των συσκευών το λύσαμε ας περάσουμε στα υλικά. Πήγαινε σε ένα κοντινό σούπερ μάρκετ και εφοδιάσου με τα απαραίτητα για το τέλειο τραπέζι. Φασόλια, ρεβίθια, ελιές, τουρσί και πολλά ακόμη, οπότε πήγαινε με τη λίστα σου έτοιμη για να μην ξεχάσεις τίποτα. Μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση στο ιχθυοπωλείο της γειτονιάς να πάρεις ολόφρεσκα χταπόδια, γαρίδες, καλαμαράκια και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Να προσέξεις το δέρμα τους να γυαλίζει και να μυρίζουν ‘‘θάλασσα’’!

Και τώρα… action! Ξεκίνα τις ετοιμασίες. Πρώτη και καλύτερη ποια άλλη; Μα φυσικά η λαγάνα. Επιχείρησε να τη φτιάξεις στο σπίτι με τα αγνά υλικά που θα ξέρεις ότι έχεις χρησιμοποιήσει και σίγουρα με τη βοήθεια της κουζινομηχανής ή του αρτοπαρασκευαστή θα βγει υπέροχη. Δεν θα κουραστείς να ζυμώνεις καθώς με μόνο μερικά κουμπιά το μηχάνημα θα κάνει τη βαριά δουλειά για εσένα. Αν παρόλα αυτά είσαι fan του φούρνου no problem!

 

 

Ετοίμασε λοιπόν τα τέλεια συνοδευτικά για να βουτάς μέσα τη λαγάνα σου. Τι θα έλεγες για μια μαϊντανοσαλάτα; Ναι καλά διάβασες. Προσθέτεις μπόλικο μαϊντανό, σκόρδο, λεμόνι, λαδάκι, αμύγδαλα και ότι μπαχαρικό σου αρέσει στο πολυμίξερ σου και από εκεί και πέρα μην ανησυχείς άλλο. Εσύ ότι ήταν να κάνεις το έκανες. Με τον ίδιο τρόπο αλλά κάποια διαφορετικά υλικά μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμο χούμους από ρεβίθια αλλά και τον κλασσικό ταραμά.

Άσε τη χύτρα ταχύτητος να βράσει γρήγορα αλλά σωστά το χταπόδι σου για να αποφύγεις το εφέ του ‘‘λάστιχου’’ και τη φασολάδα να ψηθεί με τέτοιο τρόπο που δύσκολα θα της αντισταθείς. Τηγάνισε τέλειους ρεβιθοκεφτέδες σε λίγα μόλις λεπτά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και άσε τα φασόλια γίγαντες στον φούρνο που θα έχεις προθερμάνει να σιγοψηθούν όπως πρέπει. Μην παραλείψεις να κάνεις τον παραδοσιακό χαλβά που επιβάλει η ημέρα. Δεν θα δυσκολευτείς εξάλλου, αφού όλα όσα σου χρειάζονται πλέον είναι στην κουζίνα σου.

 

 

 Τα ‘‘κούλουμα’’ σε περιμένουν

Εντάξει μπορεί να μην πετάξουμε χαρταετό στην ύπαιθρο αλλά και το μπαλκόνι μας καλό είναι. Ειδικά αν ο καιρός είναι με το μέρος μας, στρώσε ένα όμορφο τραπεζομάντηλο στο μπαλκόνι σου φώναξε λίγους φίλους ή τους συγγενείς σου και αφού θα έχεις ετοιμάσει όλα όσα λέει το έθιμο δεν έχεις παρά να το απολαύσεις. Δοκίμασε να φτιάξεις όσα περισσότερα μπορείς στο σπίτι και που ξέρεις, ίσως μέσα σου κρύβεται ένας σεφ με έμπνευση.

 

Μπορείς να δεις ακόμη