Από την Ιωάννα Σταμούλου
Είναι χρωματιστά, είναι δροσερά, είναι αρωματικά και μοντέρνα. Τα κοκτέιλ γνωρίζουν μεγάλες δόξες τα τελευταία χρόνια σε μπαρ και εστιατόρια. Ας δούμε πώς θα τα φτιάξουμε και στο σπίτι, εντελώς αθώα χωρίς ίχνος αλκοόλ.
Mohito χωρίς αλκοόλ
Το αγαπημένο κουβενέζικο κοκτέιλ στην πιο αθώα εκδοχή του…
Υλικά
- 1 κλαδάκι δυόσμου ή μέντας
- 1 φέτα λάιμ σε κυβάκια και μία για το σερβίρισμα
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή καστανή ή άχνη
- 30 ml φρέσκο χυμό λάιμ
- σόδα ή ανθρακούχο νερό
- θρυμματισμένος πάγος
Εκτέλεση
- Κόβουμε 6-7 φύλλα δυόσμου από το κάτω μέρος του κλωναριού και κρατάμε την κορυφή για το σερβίρισμα.
- Ρίχνουμε τα φύλλα του δυόσμου, τα κυβάκια του λάιμ και τη ζάχαρη στο ποτήρι. Με ένα μικρό ξύλινο γουδοχέρι χτυπάμε ελαφρώς να βγάλουμε τα αρώματα από τον δυόσμο και το λάιμ.
- Προσθέτουμε τον χυμό του λάιμ και ανακατεύουμε με μακρύ κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
- Γεμίζουμε το ποτήρια κατά τα ¾ με πάγο. Αν θέλουμε τον σπάμε προηγουμένως στο μπλέντερ. Ανακατεύουμε και απογεμίζουμε με σόδα ή ανθρακούχο νερό.
- Διακοσμούμε την κορφή του δυόσμου και μια φέτα λάιμ που στερεώνουμε στο ποτήρι κάνοντας μια λοξή χαρακιά και σερβίρουμε με καλαμάκι.
Pina colada χωρίς αλκοόλ
Όλος ο εξωτισμός του δημοφιλούς κοκτέιλ με 0% αλκοόλ…
Υλικά
- 150 ml χυμό ανανά
- 50 ml κρέμα καρύδας
- 1 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
Για το σερβίρισμα
- Παγάκια
- 1 φέτα ανανά
- Κερασάκια μαρασκίνο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Θρυμματίζουμε τον πάγο στο μπλέντερ και τον ρίχνουμε σε μεγάλο ποτήρι.
- Χτυπάμε στο σέικερ τον χυμό ανανά, το γάλα καρύδας και τον χυμό λάιμ για 10 δευτερόλεπτα.
- Σερβίρουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με τη φέτα του ανανά και αν θέλουμε ένα κερασάκι μαρασκίνο. Σερβίρουμε με καλαμάκι.
Margarita χωρίς αλκοόλ
Η αγαύη είναι το φυτό από το οποίο βγαίνει η τεκίλα που είναι η βάση της margarita, του θρυλικού μεξικάνικου κοκτέιλ. Στη συγκεκριμένη εκδοχή της margarita από την αγαύη θα χρειαστούμε μόνο λίγο σιρόπι…
Υλικά
- 25 ml χυμό λάιμ
- 25 ml χυμό πορτοκάλι
- 25 ml χυμό λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού σιρόπι αγαύης
- 5-6 παγάκια
Για το σερβίρισμα
- Αλάτι
- 1 φέτα λάιμ
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα πιατάκι αλάτι. Με μια φετούλα λάιμ περνάμε εξωτερικά το ποτήρι που θα σερβίρουμε και γυρίζουμε το χείλος του ποτηριού λίγο λίγο πάνω στο αλάτι για να κολλήσει.
- Σπάμε τον πάγο στο μπλέντερ και γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι τη μέση.
- Ανακατεύουμε τους 3 χυμούς με το σιρόπι αγαύης και τους αδειάζουμε στο ποτήρι.
- Διακοσμούμε με μια φέτα λάιμ ή λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.
Mango lassi
Η αλήθεια είναι πως το ινδικό λάσι με βάση μάνγκο και γιαούρτι, είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός και το αλκοόλ δεν μπήκε ποτέ ανάμεσά τους…
Υλικά
- 150 γρ. ώριμο μάνγκο σε κομμάτια
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή πρόβειο
- 150 ml γάλα
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1/4 κ.γ. τριμμένο κουρκουμά
- Πάγο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το μάνγκο με το γιαούρτι, το γάλα, τον κουρκουμά και 2-3 παγάκια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μοιράζουμε σε 2 ποτήρια προσθέτοντας έξτρα πάγο αν το επιθυμούμε.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: μπλέντερ.