|  | 

Κουζίνα

Κυπριακά Αφέλια με Πουργούρι – Κουζίνα: Μαζί με τον Ανδρέα και την Ελένη

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • Για τα αφέλια

  • 1 κιλό χοιρινό σε μπουκιές
  • 2 κούπες κόκκινο κρασί (για το μαρινάρισμα)
  • 3 κ.σ. ξερό κόλιανδρο σπασμένο (για το μαρινάρισμα)
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο ξερό σπασμένο
  • 1 κούπα νερό
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Φρέσκο κόλιανδρο για το σερβίρισμα
  • Για το πουργούρι

  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φωλιές φιδέ
  • 1 κούπα πλιγούρι
  • 3 κούπες ζεστό νερό ή ζωμό
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Γιαούρτι για το σερβίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για τα αφέλια

Μαρινάρω το κρέας για 3 ώρες μέσα σε 2 κούπες κρασί και 3 κ.σ κόλιανδρο σπασμένο. Πετάω τη μαρινάδα και στεγνώνω το κρέας πολύ καλά με χαρτί.
Ζεσταίνω πολύ καλά το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτω το κρέας και σοτάρω πολύ καλά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Ρίχνω το νερό και αφήνω 10 λεπτά να πιεί τα υγρά του, σβήνω με το κρασί, αφήνω να εξατμιστεί για 2 λεπτά, χαμηλώνω τη φωτιά, ρίχνω 1 κ.σ. κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και αφήνω να μαγειρευτεί για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει.
Σερβίρω με φρέσκο κόλιανδρο.

 

Για το πουργούρι

Ζεσταίνω σε μια χαμηλή κατσαρόλα το λάδι πολύ καλά, σπάω με τα χέρια μέσα τον φιδέ και σοτάρω πολύ καλά, μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτω το κρεμμύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνω το πλιγούρι, τον πελτέ ντομάτας ανακατεύω και σβήνω με τον ζωμό, προσθέτω αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να μαγειρευτεί για 8-10 λεπτά περίπου.
Σερβίρω με γιαούρτι.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Δείτε ακόμη