|  | 

Κουζίνα

Λαζάνια μπολονέζ

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η ιταλική εκδοχή του δικού μας παστίτσιο είναι αυτά τα πεντανόστιμα λαζάνια και φτιάχνονται με σιγομαγειρεμένο κιμά, πλατιά λαζάνια και μπόλικη μοτσαρέλα!

 

Υλικά (για ένα πυρίμαχο σκεύος διαστ. 25Χ35 εκ.)

  • 1 πακέτο λαζάνια πλατιά (500γρ.) που δεν χρειάζονται βράσιμο
  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά
  • 450 γρ. μπαλάκια μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ή 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό
  • 1 ½ κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό
  • 1 κ. σ. κοφτή ζάχαρη
  • 1 κ. σ. βασιλικό ξερό
  • 1 χούφτα βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 125 γρ. γάλα

 

 

Εκτέλεση

  1. Για την μπολονέζ: Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την ντομάτα (κονκασέ), τον ξερό βασιλικό, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι νερό, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 3. Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 1 ώρα μέχρι να μελώσει. Τότε ανακατεύουμε μέσα τον φρέσκο βασιλικό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  4. Σε πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε το γάλα να γίνει μια λεπτή στρώση στον πάτο του ταψιού και τοποθετούμε από πάνω λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο να γίνει μια ωραία στρώση. Κάνουμε από πάνω μια στρώση με τον μισό κιμά και συνεχίζουμε με μια στρώση λαζάνια, μια λεπτή στρώση με φέτες μοτσαρέλας, τον υπόλοιπο κιμά, λαζάνια. Τελειώνουμε με μια πλούσια στρώση από φέτες μοτσαρέλας. Στο τέλος δηλαδή θα έχουμε δύο στρώσεις με κιμά, τρεις με λαζάνια και δύο με μοτσαρέλα.
  5. Ψήνουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να ροδίσει ελαφρά.

 

 

Δείτε ακόμη