|  | 

Κουζίνα

Μελομακάρονα με ζεστό ελαιόλαδο

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Υλικά

  • 600γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. γ. κανέλα
  • ¼ κ. γ. γαρίφαλο
  • 300γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 65γρ. ζάχαρη
  • 2 ½ κ. σ. μπράντι
  • ¼ φλ. χυμό πορτοκάλι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κ. γ. σόδα μαγειρική

Για το σιρόπι και τη διακόσμηση

  • 1 φλ.  νερό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ. σ. χυμό λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλ. μέλι
  • Καρύδια τριμμένα
  • Κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού χωρίς να το αφήσουμε να πάρει βράση και το αφήνουμε στην άκρη για να γίνει χλιαρό.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μείγμα από λάδι που φτιάξαμε, τη σόδα διαλυμένη στον χυμό του πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το μπράντι και τον χυμό του λεμονιού.
  3. Ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι και στη συνέχεια βάζουμε τους γάντζους στο μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με το μίξερ και τέλος με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει για να πλάθεται πιο εύκολα.
  4. Στρώνουμε 2 ταψιά φούρνου με χαρτί ψησίματος και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε μικρούς κυλίνδρους τους οποίους τρυπάμε με ένα πηρούνι ή φτιάχνουμε διάφορα σχήματα με κουπ πατ. Τα βάζουμε όλα στο ταψί, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν απαλό καφετί χρώμα. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε σε ένα ευρύχωρο τηγάνι το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε αρχικά να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
  7. Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε λίγα-λίγα για 1-2 λεπτά στο ζεστό- όχι καυτό- σιρόπι (πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά) και στη συνέχεια τα βγάζουμε με κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

 

Δες στο video πώς μπορείς να το φτιάξεις εύκολα:

 

 

Δείτε ακόμη