Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τέσσερις πανεύκολες συνταγές, αλμυρές και γλυκές που θα κάνουν την εβδομάδα της Τυρινής ακόμη πιο νόστιμη!
Τυρινή λέμε την 3η εβδομάδα της Αποκριάς (φέτος πέφτει 11-17 Μαρτίου) που ξεκινά τη Δευτέρα μετά την Κυριακή της Απόκρεω (10 Μαρτίου) και τελειώνει την Κυριακή της Τυρινής (17 Μαρτίου), πριν την Καθαρά Δευτέρα (18 Μαρτίου). Σύμφωνα με την παράδοση, η κρεατινή εβδομάδα (που ξεκινά μετά την Κυριακή του Ασώτου και ολοκληρώνεται την Κυριακή των Αποκρεώ) είναι αφιερωμένη στην κρεατοφαγία, με κορύφωση την Πέμπτη, τη λατρεμένη των κρεατοφάγων Τσικνοπέμπτη (7 Μαρτίου).
Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, μετά την Κυριακή της Απόκρεω η κρεατοφαγία παύει και μπαίνουμε στην Τυρινή εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλέπεται να τρώμε γαλακτομικά με έμφαση στο τυρί, το γάλα και τα αυγά, πέραν των ψαριών που επιτρέπονται. Τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνονται με αυτά τα υλικά είναι: τυρόπιτες, μπουγάτσες, κέικ και ψωμιά με τυρί, σαγανάκια, ομελέτες με τυρί, σούπες με τυρί, κλπ
Τυροκροκέτες
Πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή, κανένας δεν μπορεί να σταματήσει στη μία!
Υλικά για 20 κροκέτες περίπου
- 250 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- 250 γρ. μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί της επιλογής σας τριμμένο
- 4 ασπράδια μέτριων αυγών & 2 κρόκους
- περίπου μισό φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα και προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, τους κρόκους και όσο αλεύρι χρειαστεί μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα που θα πλάθεται.
- Παίρνουμε μίγμα με ένα μεγάλο κουτάλι και τα πλάθουμε σε μπαλάκια των 20 γρ. περίπου. Τα αραδιάζουμε σε δίσκο και τα αφήνουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά να σταθούν.
- Ύστερα ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις κροκέτες στο καυτό λάδι ανακατεύοντας τες με μία τρυπητή κουτάλα για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Τις βγάζουμε από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από το περιττό λάδι πριν τις σερβίρουμε ζεστές.
Πατσαβουρόπιτα με φέτα
Η πιο εύκολη εκδοχή της τυρόπιτας, απαιτεί ελάχιστο χρόνο και κόπο και δίνει ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα. Απολαύστε τη ζεστή!
Υλικά για ένα ταψάκι 20Χ28 εκ:
- 8 φύλλα κρούστας
- 250 γρ. φέτα ή καλαθάκι Λήμνου τριμμένα στο χέρι
- 1 ½ φλιτζάνι γάλα
- 3 αυγά
- Λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 180οC. Λαδώνουμε το ταψάκι μας με ένα πινέλο και ύστερα λαδώνουμε ένα ένα και τα φύλλα, τα οποία στη συνέχεια σουρώνουμε κατά μήκος και τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να καλύψουμε όλο τον πάτο του.
- Τα προψήνουμε για 10 λεπτά στον προθερμασμέν φούρνο, κι ύστερα βγάζουμε το ταψάκι, μοιράζουμε ανάμεσα απ’ τα φύλλα και όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε τη φέτα.
- Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, λίγο ελαιόλαδο, ανάλογο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα φύλλα παντού με το μείγμα, μοιράζοντάς το ομοιόμορφα, λίγο-λίγο με μια κουτάλα.
- Βάζουμε το ταψάκι ξανά στον φούρνο και ψήνουμε την τυρόπιτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
- Τη σερρβίρουμε ζεστή ή χλιαρή κόβοντας σε κομμάτια.
Γαλατόπιτα με τραχανά και σπασμένα φύλλα
Μια ιδιαίτερη γαλατόπιτα που θα φτιάξουμε με τραχανά και μερικά φύλλα που μας περίσσεψαν από μια τυρόπιτα.
Υλικά για ένα ταψάκι διαμέτρου 22X28εκ:
- 6 φύλλα κρούστας
- 2-3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
- 1 λίτρο γάλα
- ½ φλιτζάνι τραχανά
- 1 πρέζα αλάτι
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 αυγά
- 3 κουτ. σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 βανιλίνη
Για το τελείωμα
- Ζάχαρη άχνη
- Κανέλα τριμμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστ. 22Χ28εκ.
- Αλείφουμε ένα-ένα τα φύλλα με το βούτυρο, τα τσαλακώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, τα βάζουμε στο ταψί δίπλα το ένα στο άλλο και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με σύρμα το κορν φλάουρ με λίγο από το γάλα, τα αυγά, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τις βανίλιες.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τον τραχανά μαζί με ένα ποτήρι νερό και το αλάτι. Βράζουμε μέχρι να πιει όλο το νερό και ανακατεύουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα.
- Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με τον τραχανά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.
- Βγάζουμε το ταψί με τα φύλλα από τον φούρνο, αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά και την αδειάζουμε πάνω τους.
- Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνειά της γαλατόπιτας.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Τότε κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε τη γαλατόπιτα πασπαλισμένη με κανελοζάχαρη.
Γλυκιά μπουγάτσα με ανθότυρο
Η αγαπημένη μπουγάτσα με κρέμα εδώ εμπλουτίζεται γευστικά με λίγο ανθότυρο και σερβρίρεται όπως πάντα με άφθονη κανέλα και άχνη ζάχαρη.
Υλικά για 8 άτομα
- 8 φύλλα κρούστας
- βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
Για την κρέμα
- 500 ml γάλα
- 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 30 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. ανθότυρο τριμμένη
- 1 βανιλίνη
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη και κανέλα
Εκτέλεση
- Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μαζί με το ξύσμα του λεμονιού και μια κουταλιά από τη ζάχαρη.
- Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανιλίνη σε ένα μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί να γίνει ρευστό το μείγμα μας.
- Παίρνουμε με μια κουτάλα ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών πριν το ρίξουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα.
- Ξεκινάμε να ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Ενσωματώνουμε το ανθότυρο κι αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας με τη μεγάλη πλευρά οριζόντια στον πάγκο μας και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία με 2ο, 3ο και 4ο φύλλο. Απλώνουμε τη μισή κρέμα στην αριστερή πλευρά των φύλλων, δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο στρώμα κρέμας κι αφήνοντας 4 δάχτυλα περιθώριο από πάνω, κάτω και αριστερά.
- Φέρνουμε το πάνω και το κάτω μέρος των φύλλων πάνω από τη γέμιση και μετά την απέναντι άδεια πλευρά. Διπλώνουμε ό,τι φύλλο περισσεύει κάτω από την μπουγάτσα και τη μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 4 φύλλα κρούστας και φτιάχνουμε κατά τον ίδιο τρόπο μια δεύτερη μπουγάτσα.
- Βουτυρώνουμε τις μπουγάτσες και τις ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Τις σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές, πασπαλισμένες με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα και κομμένες σε μικρά καρέ.