Οικιακή παγωτομηχανή: 5 λόγοι που τη χρειαζόμαστε

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Υπάρχουν συνταγές παγωτού ή πιο σωστά παγωμένων γλυκισμάτων που η χρήση της παγωτομηχανής δεν είναι απαραίτητη. Αν θέλουμε όμως να φτιάξουμε πραγματικά καλό σπιτικό παγωτό, η χρήση της επιβάλλεται!

Το καλοκαίρι το παγωτό είναι το πιο περιζήτητο γλύκισμα, ιδιαίτερα από τα παιδιά, αν και οι μεγάλοι δεν πάμε πίσω. Το σπιτικό παγωτό λοιπόν είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να ετοιμάσουμε στους αγαπημένους μας για να τους δροσίσουμε με γλύκα και τη σιγουριά ότι έχουμε χρησιμοποιήσει σωστά υλικά. Δηλαδή, φρέσκο γάλα, αυγά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δηλαδή φυσικά προϊόντα κι όχι κάποια σκόνη αμφιβόλου ποιότητας. Αφού εξασφαλίσουμε λοιπόν μέσω μιας καλής συνταγής μια υγιεινή και νόστιμη βάση παγωτού προχωράμε στο επίμαχο θέμα του παγώματος κι εδώ είναι το σημείο που θέλω να σας αναφέρω τα πλεονεκτήματα μιας οικιακής παγωτομηχανής:

 

 

  1. Η παγωτομηχανή δεν είναι ακριβή συσκευή. Στην αγορά υπάρχουν συσκευές που ξεκινάνε από πολύ λίγα χρήματα οι οποίες πιάνουν μικρό χώρο στο ντουλάπι και κάνουν μόνο παγωτό. Υπάρχει επίσης παγωτομηχανή – εξάρτημα σε κουζινομηχανή, υπάρχει και παγωτομηχανή με συμπιεστή ψύξης (ημιεπαγγελματική) για πιο απαιτητικούς μάγειρες και μαγείρισσες. Εδώ η τιμή ανεβαίνει λίγο.
  2. Η παγωτομηχανή είναι η πιο εύκολη μέθοδος. Απλώς βάζουμε το μείγμα στη συσκευή και το ξεχνάμε για μισή ώρα περίπου. Χωρίς παγωτομηχανή χρειάζεται να βάλουμε και να βγάλουμε το μείγμα του παγωτού από την κατάψυξη και να το ανακατέψουμε τουλάχιστον 3 φορές μέχρι να το αφήσουμε στην ησυχία του να παγώσει τελείως. Η όλη διαδικασία θα πάρει τουλάχιστον 8 -10 ώρες.
  3. Η παγωτομηχανή είναι η πιο γρήγορη λύση. Μέσα σε 20-30 λεπτά η συσκευή θα παγώσει το παγωτό μας και θα είναι σχεδόν έτοιμο για κατανάλωση. Θα χρειαστεί λίγο ακόμη χρόνο στην κατάψυξη. Ο επιπλέον χρόνος δεν ξεπερνά τις 2 ώρες.
  4. Η παγωτομηχανή κάνει καλύτερο παγωτό. Οι κρύσταλλοι στο σπιτικό παγωτό είναι σχεδόν αναπόφευκτοι αν δεν παγώσει και δεν ανακατευτεί σωστά. Η παγωτομηχανή αναδεύει το μείγμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κι έτσι δεν αφήνει το νερό να διαχωριστεί από το μείγμα και να κρυσταλλώσει.
  5. Η παγωτομηχανή μας κάνει πιο δημιουργικούς. Με το που παγώσουμε το μείγμα του παγωτού, μπορούμε να του προσθέσουμε κομματάκια σοκολάτας, κούκις, μπράουνις, μπακλαβά, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, γκοφρέτες κλπ. Αυτή τη διαδικασία θα την κάνουμε με το χέρι, μέσα στο σκεύος που θα το μεταφέρουμε για να πάει κατάψυξη.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κουζινομηχανή.

Μπορείς να δεις ακόμη