Από την Ιωάννα Σταμούλου
Σιγά τα αυγά! Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Αυγού στις 13 Οκτωβρίου θυμόμαστε 3 υπέροχες συνταγές διεθνούς φήμης που γίνονται με βάση τα αυγά!
Αυγά μπενεντίκτ με καπνιστό σολομό
Αυγά ποσέ που σερβίρονται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί μαζί με καπνιστό σολομό που εύκολα μπορούμε να αντικαταστήσουμε με ζαμπόν και μπέικον. Στο τέλος περιχύνονται με βελούδινη σάλτσα hollandaise και πασπαλίζονται με ψιλοκομμένο σχοιχνόπρασο.
Υλικά για 4 άτομα:
- 4 μέτρια φρέσκα αυγά
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι
Για τη σάλτσα hollandaise
- 150 γρ. βούτυρο
- 2 κρόκους από μεγάλα αυγά
- 1 κ.σ. ξύδι λευκό
- Χυμός από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- 4 φέτες ψωμί προζυμένιο ή 2 στρογγυλά ψωμάκια κομμένα στη μέση
- Λίγο βούτυρο
- 4 φέτες καπνιστό σολομό
- Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Εκτέλεση
- Για τη σάλτσα hollandaise: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια προς σιγανή φωτιά και όταν λιώσει και πάρει μερικές βράσεις, το απομακρύνουμε από τη φωτιά αφαιρώντας με κουτάλι από την επιφάνειά του, όσο περισσότερους αφρούς μπορούμε. Ύστερα τοποθετούμε ένα κομμάτι γάζας σε σουρωτήρι και περνάμε το βούτυρο να καθαρίσει καλά.
- Γεμίζουμε με νερό ως τη μέση ένα δεύτερο μεσαίου μεγέθους κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση στερεώνουμε ένα μεταλλικό μπολ στην κορυφή του. Θέλουμε να εφαρμόζει απαλά στο κατσαρολάκι χωρίς να αγγίζει ο πάτος του το νερό (μπεν μαρί). Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία όσο μπορούμε ώστε να υπάρχει ελαφρύς βρασμός.
- Ρίχνουμε στο μπολ τους κρόκους των αυγών και ξεκινάμε να χτυπάμε συνεχώς με σύρμα. Προσθέτουμε το ξύδι και τον χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Ξεκινάμε τότε να ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό λιωμένο βούτυρο συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι η σάλτσα να γίνει λεία και πηχτή. Πριν ρίξουμε την υπόλοιπη ποσότητα λιωμένου βούτυρου, προσέχουμε να απορροφάται η προηγούμενη γιατί αλλιώς η ολλανδέζ μας θα κόψει. Στο τέλος αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά και μεταφέρουμε την ολαντέζ σε άλλο σκεύος.
- Για τα αυγά ποσέ: γεμίζουμε ένα μεσαίου μεγέθους κατσαρολάκι με νερό και προσθέτουμε το ξύδι. Αφήνουμε το νερό να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία όσο πιο χαμηλά μπορούμε.
- Σπάμε ένα αυγό μέσα σε ένα φλιτζανάκι. Με μια ξύλινη κουτάλα κάνουμε ένα στριφογύρισμα στο νερό να δημιουργηθεί δύνη και ρίχνουμε στο κέντρο της το αυγό, ώστε να ενωθεί μέσα της. Μαγειρεύουμε το αυγό για 3-4 λεπτά και το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Το αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα αυγά.
- Για το σερβίρισμα: Μέσα σε ευρύχωρο τηγάνι φρυγανίζουμε το ψωμί με λίγο βούτυρο και μετά στο ίδιο σκεύος ψήνουμε ελαφρά το ζαμπόν και τραγανίζουμε το μπέικον.
- Για να σερβίρουμε: τοποθετούμε πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού από μια φέτα ζαμπόν, μετά μια φέτα καπνιστό σολομό, ένα αυγό ποσέ και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα hollandaise. Παρπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Αυγά φλορεντίν
Τα Eggs Florentine είναι αυγά ποσέ σερβιρισμένα πάνω σε μια φέτα ψημένο ψωμί με μια στρώση σπανάκι σοτέ που στο τέλος περιχύνονται με sauce hollandaise. Εδώ η συνταγή είναι ελαφρώς παραλλαγμένη και τα αυγά ψήνονται στον φούρνο, πάνω σε ένα στρώμα από κρεμώδες σπανάκι πασπαλισμένο με τυρί. Συνοδεύουμε με ψημένο ψωμί!
Υλικά:
- 5 αυγά
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 400 γρ. καθαρισμένο σπανάκι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με το τρυφερό πράσινο μέρος
- 4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- Αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σ’ ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμυδάκι μαζί με το σπανάκι για 5-6 λεπτά μέχρι να μαραθεί και να στεγνώσει από τα υγρά του.
- Μεταφέρουμε το σπανάκι σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε τον άνηθο, την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε πυρίμαχο σκεύος. Με την ανάποδη ενός κουταλιού δημιουργούμε 4 κοιλότητες στο σπανάκι και σπάμε εκεί μέσα τα αυγά.
- Πασπαλίζουμε το σπανάκι με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η κρέμα, να αρχίσει να κοχλάζει και να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρουμε το φαγητό μαζί με το σκεύος και συνοδεύουμε με καλό φρυγανισμένο ψωμί.
Σακσούκα
Η shakshuka είναι συνταγή της περιοχής του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία) που συναντάται και στην Αίγυπτο, την Τουρκία και το Ισραήλ και πρόκειται για αυγά που ψήνονται μέσα σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας.
Υλικά:
- 6 μεγάλα αυγά
- 600 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες (φρέσκιες ή κονσέρβα)
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + έξτρα για το σερβίρισμα
- 1 κόκκινη πιπεριά χωρίς τα σπόρια
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1/4 κ.γ. σκόνη τσίλι
- αλατοπίπερο
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, το τσίλι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες και μόλις πάρουν μια δυνατή βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Με την ανάποδη μιας ξύλινης κουτάλας φτιάχνουμε 4 λακκούβες στη σάλτσα και σπάμε μέσα ένα ένα τα αυγά, με προσοχή.
- Σκεπάζουμε με καπάκι κι αφήνουμε τα αυγά να μαγειρευτούν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (δεν πρέπει να σφίξουν πολύ).
- Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε τη σακσούκα με το τηγάνι και μια μεγάλη κουτάλα.Την τελευταία στιγμή, ραντίζουμε τα αυγά με λίγο έξτρα ελαιόλαδο.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, τηγάνι.