Παγκόσμια Ημέρα Χούμους, υπάρχει!

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το πως και το γιατί έφτασε να γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 13 Μαΐου και μια
νόστιμη συνταγή!

Χούμους στα αραβικά θα πει ρεβίθια και όπως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το χούμους είναι ένα ανατολίτικο έδεσμα τεράστιας αποδοχής σε όλο τον κόσμο -ιδιαίτερα στους νέους και στη vegan κοινότητα- και όχι μόνο στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής όπου φτιάχνεται εδώ και αιώνες. Για να είμαστε ακριβείς θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως το χούμους είναι ένας πολτός που φτιάχνεται με βάση βρασμένα και λιωμένα ρεβίθια, ταχίνι, λεμόνι, σκόρδο, μπαχαρικά και ελαιόλαδο. Όταν δεν μπαίνει στην πίτα με τα φαλάφελ σερβίρεται σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη, πάπρικα ή σουμάκ ή ζαατάρ, καβουρντισμένα κουκουνάρια και τρώγεται με τραγανές αραβικές πίτες πάντα!

Αυτό λίγο ως πολύ είναι γνωστό, το παράξενο είναι πως αυτό το καθόλα υγιεινό και πεντανόστιμο ορεκτικό, τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει και μια θέση στο ημερολόγιο των Παγκόσμιων Ημερών. Η μέρα που γιορτάζεται είναι η 13η Μαΐου και ξεκίνησε να γιορτάζεται το 2012 ως Ημέρα Χούμους. Εμπνευστής της ήταν ο Μπεν Λανγκ, ένας νεαρός ισραηλινός επιχειρηματίας ο οποίος προσπάθησε μέσω του συγκεκριμένου εδέσματος (που είναι εξίσου δημοφιλές στην κουζίνα των δυο λαών και όλης της Μέσης Ανατολής) να φέρει κοντά Άραβες και Ισραηλινούς. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε κι έτσι κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον εορτασμό, τρώγοντας χούμους στο σπίτι ή στα εστιατόρια όπου σερβίρεται χούμους κι ανεβάζουν στα social media χιλιάδες φωτογραφίες.

 

 

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Hummus που πλησιάζει, σας παραθέτουμε την νόστιμη συνταγή του:

Υλικά

  • 250 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
  • ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 κουτ. σούπας ταχίνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο

για το σερβίρισμα

  • αραβικές πίτες
  • λίγο καβουρντισμένο κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (προαιρετικά)
  • Σουμάκ ή Ζαατάρ (προαιρετικά)
  • φυλλαράκια μαϊντανού

Εκτέλεση

  1. Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα βράζουμε με φρέσκο νερό σε μια κατσαρόλα. Στο δεκάλεπτο, τα στραγγίζουμε κι αλλάζουμε νερό. Εξακολουθούμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα στραγγίζουμε κρατώντας λίγο από το ζωμό τους.
  2. Βάζουμε με δόσεις τα ρεβίθια στο μπλέντερ ή στην κουζινομηχανή και τα πολτοποιούμε με λίγο από το ζωμό τους (αν είναι απαραίτητο) για να διευκολυνθεί η διαδικασία.
  3. Μεταφέρουμε τον πουρέ σε μπολ και προσθέτουμε αλάτι, το λεμόνι, το σκόρδο, το κύμινο και το ταχίνι. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη πάστα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, αλλά κι επιπλέον λεμόνι ή ταχίνι αν το θεωρούμε απαραίτητο.
  4. Για το σερβίρισμα: μεταφέρουμε το χούμους σε μπολ και προσθέτουμε από πάνω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πάπρικα ή σουμάκ και καβουρντισμένα κουκουνάρια, αν θέλουμε. Συνοδεύουμε με ψημένες πιτούλες κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια.

Μπορείς να δεις ακόμη