Τα μυστικά για τον τέλειο κρύο καφέ στο σπίτι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Τα σύνεργα και τα μυστικά για να φτιάξουμε τον τέλειο καφέ στο σπίτι είναι εδώ!

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο κρύος καφές αγγίζει την κορυφή στις προτιμήσεις των coffee lovers. Κι όταν στην πόλη ή στο εξοχικό γινόμαστε ο barista του σπιτιού, εκτός από τον καφέ της επιλογής μας χρειαζόμαστε τα σωστά σύνεργα και τα μικρά μυστικά που θα τον κάνουν τόσο καλό που θα μοιάζει να βγήκε από τα χέρια επαγγελματία.

Οι πιο δημοφιλείς κρύοι καφέδες είναι ο εσπρέσο, ο καπουτσίνο, ο φραπέ κι ο dalgona.

 

Καφές φραπέ

Τα σύνεργα

  • Φραπεδιέρα ηλεκτρική για τέλειο χτύπημα και πλούσια κρέμα ή
  • Χτυπητήρι φραπέ για χτύπημα μέσα στο ποτήρι απευθείας ή
  • Σέικερ για γρήγορο χτύπημα της τελευταίας στιγμής, όταν θέλεις να πάρεις τον καφέ μαζί σου και να τον πιεις και στο ίδιο σκεύος.

 

Τα μυστικά

  • Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό, κατά προτίμηση παγωμένο (εμφιαλωμένο ή βρύσης φιλτραρισμένο).
  • Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας στιγμιαίο καφέ. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές instand καφέδων (premium, μονοποικιλιακοί, κλπ).
  • Χρησιμοποιούμε πάγο.
  • Χτυπάμε πρώτα τον καφέ με την ποσότητα της ζάχαρης που επιθυμούμε μαζί με λίγο νερό (50ml είναι συνήθως αρκετό) ώστε να φτιάξουμε μια πλούσια κρέμα καφέ. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ψηλό ποτήρι σερβιρίσματος, προσθέτουμε πάγο, γάλα αν το επιθυμούμε και απογεμίζουμε με κρύο νερό.
  • Σερβίρουμε τον καφέ αμέσως μαζί με καλαμάκι σπαστό.

 

Dalgona coffee

 

Η μόνη διαφορά με τον δικό μας φραπέ είναι η ονομασία που είναι διεθνής, η προσθήκη γάλακτος που στον φραπέ είναι προαιρετική, η έντονα κρεμώδη επιφάνεια του καφέ, το ποτήρι που είναι χαμηλό και η σειρά με την οποία μπαίνουν στο ποτήρι τα υλικά. Στον dalgona πρώτα μπαίνουν τα παγάκια στο χαμηλό ποτήρι, μετά το γάλα και στο τέλος η κρέμα του καφέ. Κι εδώ το καλαμάκι είναι απαραίτητο.

 

Τα σύνεργα

Για τέλειο χτύπημα και πλούσια κρέμα χρησιμοποιούμε:

 

Τα μυστικά

  • Χτυπάμε πρώτα (στη φραπεδιέρα, σε μπολ με μίξερ χειρός ή σε μακρύ και στενό σκεύος με το ραβδομπλέντερ) τον καφέ με την ποσότητα της ζάχαρης που επιθυμούμε μαζί με λίγο νερό (50ml είναι συνήθως αρκετό) ώστε να φτιάξουμε μια πλούσια κρέμα καφέ. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ποτήρι σερβιρίσματος, προσθέτουμε πάγο, γάλα ή κρέμα γάλακτος και απογεμίζουμε με κρύο νερό.
  • Σερβίρουμε τον καφέ αμέσως μαζί με καλαμάκι, κατά προτίμηση αυτοδιασπώμενο ή πολλαπλών χρήσεων (μεταλλικό, μπαμπού, κλπ).

 

Freddo espresso και cappuccino

 

Όλα ξεκινάνε από την παρασκευή ενός καλού εσπρέσο (ζεστού πάντα) ο οποίος με την προσθήκη αφρόγαλου μετατρέπεται σε καπουτσίνο. Στη freddo εκδοχή τους και οι δύο καφέδες πρέπει να χτυπηθούν καλά με πάγο και σερβίρονται σε γυάλινο ποτήρι με επιπλέον πάγο.

Τα σύνεργα

  • Μηχανή εσπρέσο με κάψουλα: Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα και γίνονται στη στιγμή με τη χρήση ειδικής μηχανής και της κατάλληλης κάψουλας για την εκάστοτε συσκευή.
  • Μηχανή εσπρέσο με κλείστρο: Εδώ τα πράγματα είναι πιο απαιτητικά, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για το ζέσταμα της μηχανής και καλής ποιότητας καφέ αλεσμένο. Ανάλογα με τα χρήματα που θα επενδύσουμε στη συσκευή μπορούμε να φτιάχνουμε ακόμη πιο ποιοτικό καφέ.
  • Μύλος καφέ: Αν αγοράζουμε τον καφέ σε κόκκους που είναι ό,τι καλύτερο, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να κόβουμε την ακριβή ποσότητα του καφέ που χρειαζόμαστε ώστε να είναι πάντα φρεσκοαλεσμένος και μοσχομυριστός. Κάποιες συσκευές τον διαθέτουν ενσωματωμένο.
  • Φραπεδιέρα για το χτύπημα του freddo και του κρύου αφρογάλακτος.
  • Συσκευή για αφρόγαλα (κρύο) γιατί κάποιες μηχανές εσπρέσο διαθέτουν και ακροφύσιο για τη δημιουργία του ζεστού αφρογάλακτος που απαιτεί ο καπουτσίνο. Όταν όμως πρόκειται για φρέντο καπουτσίνο, τότε χρειαζόμαστε συσκευή για κρύο αφρόγαλα ή έστω φραπεδιέρα.

 

Τα μυστικά

  • Για μηχανές με κλείστρο, υπολογίζουμε 7 – 8 γραμ. καφέ για κάθε φλιτζανάκι.
  • Για την παρασκευή freddo espresso ή cappuccino χρειαζόμαστε διπλή δόση καφέ.
  • Αμέσως μετά την παρασκευή του εσπρέσο, τον χτυπάμε καλά σε φραπεδιέρα μαζί με την επιθυμητή ποσότητα ζάχαρης και μπόλικο πάγο.
  • Τον σερβίρουμε αμέσως σε ποτήρι γυάλινο μέτριου μεγέθους μαζί με καλαμάκι, κατά προτίμηση αυτοδιασπώμενο ή επαναχρησιμοποιούμενο.
  • Για το αφρόγαλα χρησιμοποιούμε πολύ παγωμένο γάλα πλήρες, light ή φυτικής προέλευσης.
  • Δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε συχνά τη μηχανή του εσπρέσο.
  • Το ίδιο ισχύει για την συσκευή δημιουργίας αφρογάλακτος την οποία καλό είναι να καθαρίζουμε αμέσως μετά από κάθε χρήση.
  • Η ποιότητα του πάγου είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό αν τον φτιάχνουμε μόνοι μας, χρησιμοποιούμε φιλτραρισμένο νερό.

 

Μπορείς να δεις ακόμη