|  | 

Κουζίνα

Πανακότα με γεύση εσπρέσο

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Απολαυστική πανακότα με πλούσια γεύση καφέ και σάλτσα σοκολάτας στο σερβίρισμα.

 

Υλικά για 1 φόρμα του λίτρου ή για 12 ατομικά φορμάκια:

  • 300ml γάλα
  • 100ml δυνατό εσπρέσο
  • 600ml κρέμα γάλακτος
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 20γρ. ζελατίνη σε φύλλα (12 μικρά φύλλα)

 

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 75γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 80γρ. γάλα πλήρες
  • ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού ρούμι ή κονιάκ

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 7 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.
  2. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τον καφέ. Τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πάρουν βράση και τότε τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  3. Στύβουμε με το χέρι τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Περνάμε το μείγμα από λεπτή σήτα και αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Λαδώνουμε ελαφρά 12 ατομικά φορμάκια από πλαστικό και μοιράζουμε μέσα το μείγμα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες τουλάχιστον μέχρι να πήξει η πανακότα.
  5. Για τη σάλτσα της σοκολάτας. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα και το βάζουμε σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να πάρει βράση. Μεταφέρουμε σε μπολ, ανακατεύουμε το ποτό της επιλογής μας κι αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς.
  6. Για να ξεφορμάρουμε με ευκολία τις πανακότες, βουτάμε τις φορμίτσες για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Περιχύνουμε με την κρύα σάλτσα σοκολάτας και σερβίρουμε αμέσως.

Δείτε ακόμη