Πάσχα χωρίς σούβλα

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα πλήρες μενού για την πόλη και το χωριό που θα ψήσουμε στον ηλεκτρικό μας φούρνο.

 

Πράσινη σαλάτα με σπαράγγια, φράουλες και φέτα

Μια ξεχωριστή σαλάτα που συνδυάζει τις πρασινάδες της εποχής με σπαράγγια σοτέ, φράουλες και φέτα.

Υλικά

  • 1 έτοιμη σαλάτα με μείγμα από πρασινάδες
  • 1 ματσάκι σπαράγγια
  • 150 γρ. φράουλες όσο πιο μικρές γίνεται
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φέτα

Για τη βινεγκρέτ

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φράουλα ώριμη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι βαλσαμικό
  • Ελάχιστο μέλι
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 6-7 φυλλαράκια δυόσμου
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις ίνες από τον βλαστό των σπαραγγιών με το peeler και τα βράζουμε σε πλατύ σκεύος μέσα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει ήδη για 6 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε και ρίχνουμε σε νερό με παγάκια. Στραγγίζουμε καλά.
  2. Πλένουμε και στεγνώνουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.
  3. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε ελαφρά τα σπαράγγια από όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ μας χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στο multi. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν είναι απαραίτητο με έξτρα αλατοπίπερο ή λεμόνι ή μέλι.
  5. Απλώνουμε τα φύλλα από τα σαλατικά μας σε πλατιά πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνουμε από πάνω τα σπαράγγια κομμένα σε μικρότερα κομμάτια και τις φράουλες.
  6. Ραντίζουμε με βινεγκρέτ και φέτα και σερβίρουμε αμέσως.

 

Τάρτα με μπρόκολο και τυριά

Μια πεντανόστιμη τάρτα για να μας κάνει εισαγωγή στο κυρίως θέμα μας, το αρνάκι με τις πατάτες δηλαδή…

Υλικά για 8 άτομα

  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 150 γρ. βούτυρο σε κυβάκια ελαφρώς μαλακωμένο
  • 1 κρόκο αυγού
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Λίγο παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
  • 3-4 κομματάκια σύγκλινο ή 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 3 Αυγά
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 3 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε νερό με παγάκια για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας μέχρι να το χρειαστούμε.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ της κουζινομηχανής, προσθέτουμε τα κυβάκια του βούτυρου, τον κρόκο ενός αυγού και το αλάτι και χτυπάμε με τον αναδευτήρα μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη. Προσθέτουμε ελάχιστο παγωμένο νερό όταν είναι απαραίτητο.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 20 λεπτά και ύστερα την ανοίγουμε σε φύλλο με τη βοήθεια πλάστη, ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας για μεγαλύτερη ευκολία.
  4. Στρώνουμε με τη ζύμη τον πάτο και τα πλαϊνά μιας ταρτιέρας και με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει. Τρυπάμε με πιρούνι παντού και αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστούμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ανακατεύουμε τα αυγά με το γιαούρτι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, αλατοπίπερο και την περισσότερη κεφαλογραβιέρα.
  6. Βγάζουμε την ταρτιέρα από την κατάψυξη και αδειάζουμε στον πάτο της το μισό μείγμα των τυριών. Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τα μπουκετάκια του μπρόκολου και του σύγκλινου (αν χρησιμοποιήσουμε) και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα των τυριών.
  7. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί όμορφα η ζύμη της τάρτας και η επιφάνειά της.

Αρνάκι στη λαδόκολλα

Φέτος το αρνάκι θα το ψήσουμε στον οικιακό μας φούρνο τυλιγμένο σε λαδόκολλα μαζί με  πατατούλες και δεντρολίβανο.

Υλικά για 6 άτομα περίπου

  • 1 μπούτι αρνίσιο περίπου 2 κιλά
  • 1 κιλό πατάτες baby με τη φλούδα τους
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μπαστουνάκια
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 μεγάλες λαδόκολλες
  • αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τις πατάτες. Σκουπίζουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας.
  2. Στρώνουμε πάνω στο ταψί του φούρνου 2 λαδόκολλες σταυρωτά και απλώνουμε πάνω τους τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπάμε ενδιάμεσα κλαδάκια από δεντρολίβανο και τις 2 σκελίδες του σκόρδου.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Ανακατεύουμε αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα μπαστουνάκια του σκόρδου.
  4. Τρίβουμε το αρνί με τις λεμονόκουπες και το τρυπάμε στα πιο ψαχνωμένα σημεία του με μυτερό μαχαιράκι. Βουτάμε τα μπαστουνάκια του σκόρδου στο αλατοπίπερο και τα μπήγουμε στις τρύπες που ανοίξαμε. Αλατοπιπερώνουμε το αρνάκι παντού και το ακουμπάμε πάνω στις πατάτες.
  5. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα φυλλαράκια του δεντρολίβανου, τις λεμονόκουπες, το βούτυρο σε κομματάκια και κλείνουμε τις λαδόκολλες.
  6. Σκεπάζουμε με άλλη μια λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μια ώρα στους 200οC. Ύστερα χαμηλώνουμε στους 180οC και ψήνουμε για δυο ώρες ακόμη.
  7. Αφήνουμε το κρέας εκτός φούρνου για 20 λεπτά περίπου να ηρεμήσει πριν το ανοίξουμε και το σερβίρουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, κουζινομηχανή, πολυκόφτης multi, τηγάνι

Μπορείς να δεις ακόμη