Πεϊνιρλί

by K-Admin 1

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ατομικές πίτες σε σχήμα βαρκούλας από αφράτη ζύμη, γεμισμένες με μαγειρεμένο κιμά και κασέρι, αφού πεϊνίρ σημαίνει τυρί και δίχως του πεϊνιρλί δεν γίνεται. Τις συγκεκριμένες βέβαια θα τις λέγαμε και κιμανλί…

 

 

Υλικά

 

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι δυνατό κοσκινισμένο + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη
  • 50 γρ. γάλα χλιαρό
  • 125 γρ. νερό χλιαρό

 

Για γέμιση

  • 400γρ. φρεσκοκομμένο κιμά από μοσχαρίσια ελιά
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 300 γρ. κασέρι σε λεπτά κομμάτια

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγο από το λάδι και σοτάρουμε να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  2. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να ψηθεί ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μπαχάρι και λίγο νερό να σκεπάσει τον κιμά. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πιει τα υγρά του ο κιμάς και να στεγνώσει.
  3. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο της κουζινομηχανής και προσαρμόζουμε τον γάντζο. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία, όχι πολύ σφιχτή η οποία θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη.
  4. Λαδώνουμε ένα μπολ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Θέλει μία-μιάμιση ώρα περίπου.
  5. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε εκεί πάνω τη ζύμη. Αλευρώνουμε ελαφρά κι από πάνω, τη ζυμώνουμε λίγο ακόμα και αφού την κάνουμε ρολό, την κόβουμε σε 6 ίσα μέρη.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Ανοίγουμε ένα ένα τα κομμάτια της ζύμης σε χοντρό φύλλο που τους δίνουμε οβάλ σχήμα. Ανασηκώνουμε την περιφέρεια του καθενός γύρω γύρω διπλώνοντας τη ζύμη προς τα μέσα και τσιμπώντας την ελαφρά για να σταθεί όρθια, δημιουργούμε ένα τείχος τριγύρω ώστε να γίνουν σαν βαρκούλες.
  7. Τις μεταφέρουμε σε 2 ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος ή σε λαμαρίνες πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι.
  8. Τοποθετούμε μέσα στο κάθε πεϊνιρλί από 3-4 κουταλιές κιμά και μερικά κομμάτια κασέρι. Βάζουμε και τα δύο ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου. Στα 15 λεπτά θα αλλάξουμε θέση στα ταψιά.
  9. Βγάζοντας τα ταψιά από τον φούρνο με ένα πινέλο περνάμε τη ζύμη γύρω γύρω με λίγο βούτυρο. Σερβίρουμε τα πεϊνιρλί ζεστά μέσα στα επόμενα λεπτά.

 

Σημείωση: Μπορούμε να τυλίξουμε και διαφορετικά τα πεινιρλί: Να ρίξουμε τη γέμιση κατά μήκος της οβάλ ζύμης και ύστερα να πάρουμε τη μια πλευρά της ζύμης πρώτα από αριστερά και να τη φέρουμε πάνω από τη γέμιση και μετά από δεξιά αφήνοντας ανοιχτό ένα μικρό κομμάτι του πεϊνιρλί. Τέλος πιέζουμε τις δυο άκρες του (πάνω και κάτω) να κλείσει καλύτερα.

Μπορείς να δεις ακόμη