579
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η γλύκα της κολοκύθας, το πικάντικο της φέτας και τα αρώματα του δυόσμου γίνονται γέμιση μέσα σε τραγανά φύλλα κι απογειώνουν τη γεύση αυτής της υπέροχη πίτας.
Υλικά
- 750γρ. ψίχα από κολοκύθα (ψημένη και καθαρισμένη) ή 1200γρ. ζυγισμένη πριν το ψήσιμο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2 μέτρια
- 1 φλ. του καφέ εξαιρετικό ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι για το άλειμμα των φύλλων
- 200γρ. φέτα σε κομμάτια
- 100γρ. τραχανά ξινό
- 1 κ. σ. δυόσμο ξερό
- 1 λίγη κανέλα
- 2 αυγά
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί.
- Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες τη βάζουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε. Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Την ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά να μαλακώσει.
- Αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους της και ρίχνουμε την ψημένη ψίχα της κολοκύθας σε ένα μπολ. Την πατάμε με πιρούνι να λιώσει κα αλατοπιπερώνουμε.
- Περνάμε το κρεμμύδι από το μούλτι και το προσθέτουμε. Ρίχνουμε τη φέτα, τα αβγά, τον ξερό και τον φρέσκο δυόσμο, τα αβγά, το ελαιόλαδο και τον τραχανά. Ανακατεύουμε καλά.
- Στρώνουμε το ταψί μας με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο. To λαδώνουμε και συνεχίζουμε με 5 φύλλα ακόμη, τα οποία λαδώνουμε καλά κάθε φορά με ένα πινέλο και τοποθετούμε εναλλάξ οριζοντίως και καθέτως στο ταψί.
- Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την ισιώνουμε. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, σουρώνοντάς τα και λαδώνοντάς τα καλά.
- Τέλος χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
- Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή κρύα βγάζοντας τη από το ταψί μαζί με το χαρτί και μεταφέροντάς τη σε επιφάνεια ξύλινη κοπής.
Δες στο video πώς μπορείς να το φτιάξεις εύκολα:
[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/Kotsovolos/videos/409328593284060/’ width=’400′]