|  | 

Κουζίνα

Πίτα με κόκκινη κολοκύθα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η γλύκα της κολοκύθας, το πικάντικο της φέτας και τα αρώματα του δυόσμου γίνονται γέμιση μέσα σε τραγανά φύλλα κι απογειώνουν τη γεύση αυτής της υπέροχη πίτας.

Υλικά

  • 750γρ. ψίχα από κολοκύθα (ψημένη και καθαρισμένη) ή 1200γρ. ζυγισμένη πριν το ψήσιμο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2 μέτρια
  • 1 φλ. του καφέ εξαιρετικό ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι για το άλειμμα των φύλλων
  • 200γρ. φέτα σε κομμάτια
  • 100γρ. τραχανά ξινό
  • 1 κ. σ. δυόσμο ξερό
  • 1 λίγη κανέλα
  • 2 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί.
  2. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες τη βάζουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε. Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Την ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά να μαλακώσει.
  3. Αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους της και ρίχνουμε την ψημένη ψίχα της κολοκύθας σε ένα μπολ. Την πατάμε με πιρούνι να λιώσει κα αλατοπιπερώνουμε.
  4. Περνάμε το κρεμμύδι από το μούλτι και το προσθέτουμε. Ρίχνουμε τη φέτα, τα αβγά, τον ξερό και τον φρέσκο δυόσμο, τα αβγά, το ελαιόλαδο και τον τραχανά. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Στρώνουμε το ταψί μας με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο. To λαδώνουμε και συνεχίζουμε με 5 φύλλα ακόμη, τα οποία λαδώνουμε καλά κάθε φορά με ένα πινέλο και τοποθετούμε εναλλάξ οριζοντίως και καθέτως στο ταψί.
  6. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την ισιώνουμε. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, σουρώνοντάς τα και λαδώνοντάς τα καλά.
  7. Τέλος χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
  8. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή κρύα βγάζοντας τη από το ταψί μαζί με το χαρτί και μεταφέροντάς τη σε επιφάνεια ξύλινη κοπής.

 

Δες στο video πώς μπορείς να το φτιάξεις εύκολα:

 

 

Δείτε ακόμη