1,5K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Καλοκαιρινές quiche, τάρτες και πίτες με λαχανικά και τυριά για όλα τα γούστα.
Quiche με ντομάτα μελιτζάνα και 2 τυριά
Μια πολύ νόστιμη τάρτα με πλούσια τυρένια γέμιση και αρώματα.
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 24εκ.
- 250 γρ. αλεύρι μαλακό
- 125 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 1 μικρό αυγό
- Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μελιτζάνα μακρόστενη σε φέτες ή ένα κολοκύθι
- 1-2 ντομάτες σε φέτες
- 3 αυγά
- 200 γρ. γιαούρτι
- 300 γρ. φέτα λιωμένη με πιρούνι
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ, αλατίζουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί το βούτυρο και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας ξεκινάμε να τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνει η ζύμη σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στον πάγκο με το χέρι, προσθέτοντας 1 κουταλιά κρύο νερό αν χρειαστεί μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε ψυγείο για 10 λεπτά.
- Στο μεταξύ σοτάρουμε το κρεμμύδι με μια κουταλιά από το ελαιόλαδο μέσα σε ένα τηγάνι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόκολλας και την ανοίγουμε σε χοντρό στρογγυλό φύλλο με τον πλάστη. Στρώνουμε την ταρτιέρα με αυτό φροντίζοντας να εφαρμόζει τέλεια.
- Τρυπάμε τη ζύμη παντού με πιρούνι, κόβουμε ό,τι περισσεύει με την ανάποδη του μαχαιριού και την αφήνουμε στην κατάψυξη μαζί με την ταρτιέρα μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις αραδιάζουμε σε επίπεδο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τις αλατίζουμε και τις προψήνουμε για 10 λεπτά μαζί με τη ζύμη.
- Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε το γιαούρτι, τη λιωμένη φέτα, το σοταρισμένο κρεμμύδι μαζί με το λάδι του, την περισσότερη τριμμένη κεφαλογραβιέρα, τον δυόσμο και μπόλικο πιπέρι.
- Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση. Τοποθετούμε περιμετρικά και εναλλάξ τις φέτες της ντομάτας και της μελιτζάνας ελαφρώς λοξά έτσι ώστε να είναι κατά το ήμισυ μέσα στη γέμιση.
- Πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να κάνει κρούστα η τάρτα. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Μια πανεύκολη πίτα που μαζί με μια σαλάτα αγγουροντομάτα εξασφαλίζει ένα νόστιμο κι ελαφρύ το μεσημεριανό για όλη την οικογένεια.
Υλικά για ένα ταψάκι Δ: 25Χ35εκ
- 4-5 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες
- 1 πιπεριά πράσινη κέρατο
- 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
- 400 γρ. ανθότυρο
- αλάτι πιπέρι
- 2-3 αυγά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 φλιτζάνι γάλα
Εκτέλεση
- Με το λάδι από το πρώτο φλιτζανάκι λαδώνουμε καλά το ταψάκι μας. Ρίχνουμε το υπόλοιπο σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει στη φωτιά να ζεσταθεί καλά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά και τα κολοκύθια ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν.
- Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα κι αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Τότε προσθέτουμε το ανθότυρο σπασμένο με τα δάχτυλα σε χοντρά κομμάτια, τον μαϊντανό, το βασιλικό και ανακατεύουμε.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλεύρι και το δεύτερο φλιτζανάκι ελαιόλαδο να γίνουν ομοιογενής χυλός τον οποίο ρίχνετε στο τηγάνι με το μείγμα των κολοκυθιών και ανακατεύετε καλά.
- Αδειάζουμε το τελικό μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι (δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από 2 εκ.) και ψήνουμε την πίτα για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά της.
- Τη σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα, πασπαλίζοντας με επιπλέον μαϊντανό ψικοκομμένο.
Σημείωση
Μπορείτε αντί για ανθότυρο χρησιμοποιήστε φέτα ή μείγμα από φέτα και ανθότυρο και δυόσμο αντί για βασιλικό.
Galette με 2 τυριά, πιπεριές και ντομάτες
Μια τάρτα σε ακανόνιστο σχήμα που μπορούμε να φτιάξουμε χωρίς ταρτιέρα, πάνω σε ένα ρηχό ταψί.
Για τη ζύμη
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 15 γρ. ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 175 γρ. βούτυρο σε κυβάκια και θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 αυγό μεγάλο
- 90 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
Για τη γέμιση
- 250 γρ. κατίκι Δομοκού
- 100 γρ. κεφαλοτύρι ή πεκορίνο λεπτοτριμμένο
- 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 500 γρ. ντομάτες μικρές σε φέτες ή πομοντόρια ή ντοματίνια
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το χέρι να ενωθούν τα υλικά να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.
- Ρίχνουμε το αυγό σε ένα μπολ και χτυπάμε ελαφρά με σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμα να ενωθούν.
- Προσθέτουμε το μείγμα του αυγού στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις να ενωθούν όλα τα υλικά και να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα και την τοποθετούμε στο κέντρο ενός κομματιού χαρτιού ψησίματος. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα οβάλ φύλλο πάχους 3 χιλιοστών.
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κατίκι με τη ζάχαρη, το τριμμένο κεφαλοτύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη αφήνοντας περιθώριο 3 δάχτυλα από την άκρη της ζύμης περιμετρικά.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ντοματάκια, τα κόβουμε σε ροδέλες μέτριου πάχους και τα τοποθετούμε πάνω στη στρώση των τυριών ξεκινώντας από το κέντρο και προχωρώντας προς τα έξω, φροντίζοντας να ακουμπά η μια ροδελίτσα της ντομάτας πάνω στην άλλη.
- Με τη βοήθεια του χαρτιού φέρνουμε τα κενά τμήματα ζύμης πάνω από τη γέμιση. Πασπαλίζουμε τα ντοματάκια με αλάτι και μεταφέρουμε τη galette μαζί με το χαρτί σε ρηχό ταψί ψησίματος.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη γαλέτα να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια. Όση δεν φαγωθεί αμέσως τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Είσαι στην Κύπρο; Μπες εδώ και ανακάλυψε όλα όσα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις τις καλύτερες πίτες!