|  | 

Κουζίνα

Ψάρι στον ατμό με γλυκοπικάντικη salsa

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η salsa εκτός από λατινοαμερικάνικος χορός είναι και μια σειρά από ωμές πολύχρωμες σάλτσες που φτιάχνονται από ψιλοκομμένα λαχανικά και φρούτα, φρέσκα μυρωδικά και λάιμ. Ταιριάζουν πολύ με ωμό και μαγειρεμένο ψάρι.

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 φιλέτα ψαριού ατομικά (λαβράκι, μπακαλιάρος, τσιπούρα κλπ)
  • Αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

 

 

Για τη salsa

  • 5-6 ντοματίνια ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ μαραθόριζα ψιλοκομμένη (μαζί και τα φυλλαράκια)
  • 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι σε ροδέλες
  • 50 γρ. μάνγκο σε κυβάκια
  • 2 λάιμ ξύσμα και χυμός
  • 1 λάιμ σε φετούλες
  • 1 καλή πρέζα ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε νερό στο ειδικό δοχείο του ατμομάγειρα και στρώνουμε το καλάθι του με κομμάτια από βρεγμένη λαδόκολλα.
  2. Τοποθετούμε πάνω τα φιλέτα του ψαριού στη σειρά, αλατίζουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ρυθμίζουμε τον ατμομάγειρα στα 10 λεπτά και μαγειρεύουμε τα φιλέτα στον ατμό.
  3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλσα: Ψιλοκόβουμε σε όσο το δυνατόν πιο μικρά κυβάκια τα ντοματίνια, το φινόκιο και το μάνγκο.
  4. Τα ρίχνουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις ροδέλες από το ένα κρεμμυδάκι και τις δυο πιπερίτσες. Ραντίζουμε με την άχνη ζάχαρη, το χυμό και ξύσμα του λάιμ, το ελαιόλαδο και ανάλογο αλάτι. Προσθέτουμε τα φυλλαράκια της μαραθόριζας και ανακατεύουμε καλά.
  5. Όταν μαγειρευτεί το ψάρι το σερβίρουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη salsa και διακοσμούμε με φετούλες από λάιμ και ολόκληρα κρεμμυδάκια.

 

 

Δείτε ακόμη