|  | 

Κουζίνα

Σαλάτα με ρεβίθια, παντζάρια και φέτα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

 


 

 

Χρώματα, αρώματα και ενδιαφέρουσες υφές σε μια σαλάτα που συνδυάζει με τον πιο υγιεινό τρόπο τα όσπρια με λαχανικά, ξηρούς καρπούς, τυρί και αρωματικά.

 

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 200γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα από το βράδυ σε κρύο νερό)
  • ½ ξυλάκι κανέλας
  • 6-7 βολβούς μέτριων παντζαριών
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με το πράσινο μέρος
  • 1 φλιτζάνι σπανάκι baby
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ φιστίκια Αιγίνης ελαφρώς ψημένα και κοπανισμένα
  • 150γρ. φέτα σε κυβάκια
  • Αλάτι

Για τη βινεγκρέτ

  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ ξίδι βαλσαμικό
  • ½ λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ μέλι ή πετιμέζι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το ρεβίθια σε φρέσκο νερό ελαφρώς αλατισμένο μαζί με το ξύλο της κανέλας μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας ο χρόνος βρασίματος θα μειωθεί σημαντικά, περίπου στο μισό. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το κανελόξυλο.
  2. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε παράλληλα τα παντζάρια σε αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιούνται εύκολα με το πιρούνι. Τα στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν λίγο μέχρι να τα ξεφλουδίσουμε.
  3. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα μας χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στον πολυκόφτη.
  4. Τοποθετούμε τα ρεβίθια σε πιατέλα και από πάνω τοποθετούμε τα παντζάρια κομμένα στα 4. Μοιράζουμε ομοιόμορφα το σπανάκι και πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τα κοπανισμένα φιστίκια.
  5. Μοιράζουμε από πάνω τα κυβάκια της φέτας και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ. Σερβίρουμε αμέσως και κάνουμε στο τραπέζι το τελευταίο ανακάτεμα.

Δείτε ακόμη