Σωστή συντήρηση και απόψυξη του κρέατος

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Τα φρέσκα προϊόντα κρέατος που προορίζονται είτε για άμεση κατανάλωση είτε για την κατάψυξη έχουν ορισμένους κανόνες για τη διαδικασία παγώματος-ξεπαγώματος που πρέπει να τηρούνται πιστά. Επειδή η σωστή συντήρηση τροφίμων επηρεάζει την υγεία μας οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί.

Το κρέας (τα πουλερικά, ο κιμάς κλπ.) είναι τρόφιμα που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στις συνταγές μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι προβλέπεται να καταναλώσουμε άμεσα, οπότε συντηρούμε στην κατάψυξη ακολουθώντας κάποιους κανόνες υγιεινής στην κουζίνα.

 

Συμβουλές για τη συντήρηση και κατάψυξη του κρέατος

  1. Το κρέας μετά την αγορά του πρέπει να μπαίνει το συντομότερο δυνατόν στη συντήρηση του ψυγείου. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 2-5οC.
  2. Τις ζεστές μέρες αποφεύγουμε να αφήνουμε πολλή ώρα τα κρέατα στο αυτοκίνητο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε γάντια μιας χρήσεως όταν πιάνουμε ωμό κρέας για να μη μεταφέρουμε μικρόβια.
  4. Είναι χρήσιμο να έχουμε σανίδα κοπής ειδικά για τα ωμά κρέατα και διαφορετική για το κοτόπουλο και να τις απολυμαίνουμε μετά από κάθε χρήση.
  5. Εξ’ ίσου προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε και με το μαχαίρι. Σαπουνίζουμε, ξεπλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε για να κόψουμε κάποιο άλλο υλικό.
  6. Μπορούμε να κρατήσουμε το κρέας 2-3 μέρες στη συντήρηση του ψυγείου, αλλά όχι μέσα στο χαρτί που το αγοράσαμε. Είναι προτιμότερο να μεταφερθεί σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
  7. Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης στο συσκευασμένο κρέας.
  8. Αν τρέξουν ζουμιά από ωμό κρέας μέσα στο ψυγείο καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε αμέσως το σημείο.
  9. Όσον αφορά το μαγειρεμένο κρέας, δεν το ζεσταίνουμε περισσότερο από μία φορά. Γι’ αυτό ζεσταίνουμε κάθε φορά όσο κρέας χρειαζόμαστε κι όχι όλο μαζί.
  10. Τα μεγάλα κομμάτια μαγειρεμένου κρέατος μπορούν να μείνουν και 4 ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου. Τα μικρότερα κομμάτια για 2 ημέρες.

 


Διαδικασία απόψυξης

  1. Δεν ξεπαγώνουμε ποτέ το κρέας μέσα σε νερό ή σε θερμοκρασία δωματίου γιατί αναπτύσσονται βακτήρια.
  2. Μεταφέρουμε το κρέας από την κατάψυξη σε σκεύος ανάλογου μεγέθους (γιατί θα στάξει) και το αφήνουμε να ξεπαγώσει στη συντήρηση του ψυγείου με την ησυχία του.
  3. Τα κατεψυγμένα κρέατα που έχουμε αποψύξει πρέπει να μαγειρευτούν μέσα σε 24 ώρες από την απόψυξή τους.
  4. Δεν ξαναπαγώνουμε ποτέ αποψυγμένο κομμάτι κρέατος ή οποιουδήποτε τροφίμου, ακόμη κι αν το έχουμε μαγειρέψει.Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη