Σπιτικά αναψυκτικά

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Θέλουν τρόπο, όχι κόπο. Είναι οικονομικά και μπορούν να περιμένουν υπομονετικά στο ψυγείο μέσα στο μπουκάλι τους μέχρι να τα σερβίρουμε με την υπενθύμιση «από τα χεράκια μου»!

Τι είναι το αναψυκτικό; Ένα δροσερό ρόφημα που σερβίρεται μέσα στην κάψα του καλοκαιριού και σκοπό έχει να διώξει τη ζέστη με φρουτένια διάθεση και μικρές δόσεις γλύκας. Τα σπιτικά αναψυκτικά δεν είναι άλλο από σπιτικά σιρόπια που φτιάχνουμε με ζάχαρη και το χυμό κάποιου φρούτου. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να στύβουμε τα φρούτα την τελευταία στιγμή γιατί έχουμε το σιρόπι ήδη έτοιμο. Αυτό το σιρόπι το μεταφέρουμε σε μπουκάλι και το φυλάμε στο ψυγείο. 1 -2 δάχτυλα σιρόπι στο ποτήρι, παγάκια και παγωμένο νερό ή σόδα. Ανακατεύουμε, στολίζουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Τα φρούτα με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε αναψυκτικά είναι τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα βύσσινα, τα κεράσια, οι φράουλες, το ρόδι κλπ. Βρείτε παρακάτω τις συνταγές για 3 από τα πιο δημοφιλή σπιτικά αναψυκτικά.

 

 

Λεμονάδα

Το πιο αγαπητό αναψυκτικό όλων δεν είναι άλλο από τη λεμονάδα την οποία μπορούμε να σερβίρουμε με πολλούς τρόπους: Με τζίντζερ, με δυόσμο, με αγγούρι, με βασιλικό.

 

Υλικά για 850ml συμπυκνωμένο χυμό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Ξύσμα από 6 λεμόνια ακέρωτα
  • 2 φλιτζάνια χυμό λεμονιού

 

Για το σερβίρισμα:
  • Πάγο
  • Νερό παγωμένο απλό ή ανθρακούχο ή σόδα
  • Μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
  • Φέτες από λεμόνι

 

Εκτέλεση
  1. Πλένεις, στεγνώνεις τα λεμόνια και παίρνεις το ξύσμα από τα τέσσερα. Βάζεις το ξύσμα του λεμονιού, τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και τη βάζεις στη φωτιά. Ανακατεύεις να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει βράση το σιρόπι.
  2. Στο μεταξύ στύβεις το χυμό των λεμονιών. Μετά από 15 λεπτά βρασμού προσθέτεις το χυμό του λεμονιού στο σιρόπι και βράζεις για 1 λεπτό ακόμη.
  3. Αν θέλεις σουρώνεις τη λεμονάδα και τη μεταφέρεις με τη βοήθεια χωνιού σε γυάλινο μπουκάλι και τη φυλάς στο ψυγείο αφού κρυώσει.
  4. Για να σερβίρεις μοιράζεις από ενάμιση δάχτυλο συμπυκνωμένο χυμό στα ποτήρια, προσθέτεις παγάκια, φυλλαράκια δυόσμου και γεμίζεις με παγωμένο υγρό της επιλογής σου.
  5. Σερβίρεις με φέτες λεμονιού και καλαμάκι.

 

 

Πορτοκαλάδα

Υλικά
  • 5 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιών, φρεσκοστυμμένο
  • 1 ποτηράκι του λικέρ χυμό λεμονιού
  • 900γρ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό

 

Για το σερβίρισμα
  • Πάγο
  • Νερό ανθρακούχο ή απλό ή σόδα
  • Φέτες πορτοκαλιού

 

Εκτέλεση
  1. Στύβεις τα πορτοκάλια και τα περνάς από λεπτό σουρωτήρι. Πρέπει να πάρεις  ποσότητα χυμού ίση με 5 φλιτζάνια αλλιώς θα πρέπει να στύψεις κι άλλα φρούτα.
  2. Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζεις μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτεις το χυμό λεμονιού.
  3. Αφού μισοκρυώσει το σιρόπι προσθέτεις το χυμό του πορτοκαλιού και ξαναβάζεις την κατσαρόλα στη φωτιά για να πάρουν και μια βράση μαζί.
  4. Κατεβάζεις την πορτοκαλάδα και αφήνεις να κρυώσει πριν τη μεταφέρεις σε μπουκάλια. Τη διατηρείς στο ψυγείο και τη σερβίρεις σε ποτήρια με πάγο, αραιώνοντάς τη με όση ποσότητα νερού ή σόδας θεωρείς απαραίτητη.
  5. Σερβίρεις με φέτες πορτοκαλιού και καλαμάκι.

 

 

 

Βυσσινάδα 

Υλικά
  • 1 κιλό βύσσινα
  • Ζάχαρη (περίπου 900γρ.)
  • Χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα
  • Νερό απλό ή ανθρακούχο
  • Σόδα
  • Βύσσινα ή κεράσια αποπυρηνωμένα

 

Εκτέλεση
  1. Πλένεις καλά, στραγγίζεις και βάζεις τα βύσσινα για 3 ώρες στην κατάψυξη.
  2. Τα αφαιρείς από την κατάψυξη και με το ειδικό εργαλείο τους αφαιρείς τα κουκούτσια. Πολτοποιείς τα αποπυρηνωμένα βύσσινα και περνάς τον πολτό τους από σήτα.
  3. Μετράς το χυμό με φλιτζάνια και τον ρίχνεις σε κατσαρόλα. Όσα φλιτζάνια χυμό ρίξεις στην κατσαρόλα, άλλη τόση ζάχαρη προσθέτεις. Βράζεις ανακατεύοντας στην αρχή με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί η ζάχαρη και με τρυπητή κουτάλα αφαιρείς το χυμό από την επιφάνεια με τρυπητή κουτάλα. Στα 25-30 λεπτά περίπου του βρασμού το σιρόπι έχει δέσει.
  4. Προσθέτεις το χυμό λεμονιού ενός λεμονιού και τραβάς την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  5. Μεταφέρεις τη βυσσινάδα σε μπουκάλια και όταν κρυώσει την βάζεις στο ψυγείο.
  6. Βάζεις 2 δάχτυλα βυσσινάδα σε κάθε ποτήρι, προσθέτεις πάγο, μερικά αποπυρηνωμένα βύσσινα ή κεράσια και γεμίζεις με νερό ή σόδα.

Μπορείς να δεις ακόμη