ΥΛΙΚΑ
-
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι τύπου 00 για πίτσα
- 7 γρ. ξηρή μαγιά
- 600 γρ. χλιαρό νερό
- 2 κ.γ αλάτι
- 1 κ.γ ζάχαρη
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
-
Για τη σάλτσα
- 1 συσκευασία αποφλοιώμενα ντοματάκια
- 1 κ.γ σκόρδο αποξηραμένο
- 1 κ.γ ρίγανη αποξηραμένη
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- Αλάτι-πιπέρι
-
Επικάλυψη για πίτσα με μοτσαρέλα και βασιλικό
- 2 τεμ. φρέσκια μοτσαρέλα
- 6 κλωνάρια βασιλικό
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- Ελαιόλαδο
- Πιπέρι
-
Επικάλυψη για πίτσα με μπρόκολο, ελιές και φέτα
- 1 μικρό μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
- 10 ελιές με κουκούτσι
- 200 γρ. φέτα
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη
Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε για 8 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε 5 μπάλες (περίπου 310-315γρ. η κάθε μια) τις οποίες τις βάζουμε σε μια λαδωμένη λαμαρίνα, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.
Για τη σάλτσα
Πολτοποιούμε ελαφρώς στον πολυκόφτη τις ντομάτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη τη σάλτσα.
Επικάλυψη
Ανοίγουμε τις μπάλες σε στρογγυλό σχήμα με τα χέρια, αλείφουμε 3 ½ κ.σ. σάλτσα σε κάθε πίτσα.
Για την επικάλυψη με μοτσαρέλα: Βάζουμε από πάνω ½ μοτσαρέλα σπασμένη με τα χέρια σε μικρά κομμάτια, κομμάτια από μεγάλα φύλλα βασιλικού, 1κ.σ. παρμεζάνα, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο πάνω στην πέτρα για 6-7 λεπτά.
Για την επικάλυψη με μπρόκολο: Βάζουμε πάνω από τη σάλτσα 60γρ. φέτα σπασμένη με τα χέρια, 1 μπουκέτο μπρόκολο κομμένο σε λεπτές φέτες, 6 ελιές κομμένες με το χέρι, 1 κ.σ. παρμεζάνα, λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε.
Η πέτρα ψησίματος θα πρέπει να προθερμανθεί στους 230 °C, για 20 λεπτά τουλάχιστον.