Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η ζέστη του καλοκαιριού συχνά μας κάνει να μην θέλουμε να μαγειρέψουμε. Εδώ σας έχουμε μερικές μεσογειακές συνταγές για να ετοιμάσετε ένα ελαφρύ γεύμα για εσάς και τους αγαπημένους σας χωρίς να χρειαστεί να ανάψετε φωτιά…
Ντάκος με ντομάτα φέτα και κάπαρη
Η κρητική κουζίνα έχει απλότητα, σοφία και νοστιμιά. Σε χορταίνει χωρίς πολλά πολλά.
Υλικά για 4 άτομα
- 4 παξιμάδια κριθαρένια (στρογγυλά ή μακρόστενα)
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 150 γρ. φέτα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 4 κουτ. γλυκού κοφτές κάππαρη ξεπλυμένη και στυμμένη
- Αλάτι
- Ρίγανη
- Λίγο ξύδι
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τα παξιμάδια σε πιατέλα ή 4 ξεχωριστά πιάτα και τα βρέχουμε ελαφρά με λίγο ξύδι.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε τις ντομάτες. Τις κόβουμε σε κυβάκια, κρατώντας και τα ζουμάκια τους μέσα σε σαλατιέρα. Αλατίζουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη ξερή και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε το μείγμα μαζί και τα ζουμάκια του πάνω από τα παξιμάδια, έτσι ώστε να τα απορροφήσουν και να μαλακώσουν.
- Τρίβουμε από πάνω τη φέτα, ραντίζουμε με έξτρα ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με έξτρα ρίγανη και μοιράζουμε την κάππαρη.
- Σερβίρουμε αμέσως!
Τονοσαλάτα καλοκαιρινή
Ελαφριά ψαροφαγία, χωρίς σχάρα ή τηγάνι. Με μια κονσέρβα τόνο και λαχανικά του μποστανιού.
Υλικά για 2 άτομα
- 2 μεγάλες χούφτες μείγμα πράσινης σαλάτας
- 1 κονσέρβα τόνο σε νερό, καλά στραγγισμένη
- 2 ντομάτες σε μικρά κομμάτια
- 1 αγγούρι σε φέτες
- 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης μικρή σε φετούλες
- Αλάτι
- Εξαιρετικό ελαιόλαδο
- 1 χουφτίτσα μαύρες ελιές
- Χυμό από μισό λεμόνι και ξύσμα από 1 ολόκληρο (ακέρωτο)
Εκτέλεση
- Στραγγίζουμε τον τόνο και τον ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού.
- Στρώνουμε την πράσινη σαλάτα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και τοποθετούμε από πάνω τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι και την πιπεριά.
- Αλατίζουμε και τοποθετούμε ενδιάμεσα κομματάκια τόνου και ελιές. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Σημείωση: Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέσουμε στη σαλάτα κομματάκια από παξιμάδι ή κυβάκια βρασμένης πατάτας και δυο αυγά βραστά κομμένα στα 4.
Ταμπουλέ
Η λιβανέζικη σαλάτα που απολαμβάνει όλη με Μέση Ανατολή είναι ένα σούπερ δροσερό πιάτο, άκρως αποτοξινωτικό και νόστιμο!
Υλικά για 2 άτομα
- 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 αγγουράκι με τη φλούδα (χωρίς τα σπόρια), σε ψιλά κυβάκια
- 3 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τα ζουμιά τους και καλά στυμμένες, σε καρεδάκια
- 1 μικρό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζανιού πλιγούρι προβρασμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- στη μύτη του κουταλιού κανέλα
- στη μύτη του κουταλιού γαρύφαλο
- στη μύτη του κουταλιού μπαχάρι
- στη μύτη του κουταλιού μοσχοκάρυδο
- στη μύτη του κουταλιού πάπρικα σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Το στραγγίζουμε, το αλατίζουμε και το χτενίζουμε με πιρούνι.
- Ψιλοκόβουμε τα όλα τα λαχανικά της συνταγής και τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα. Πρέπει να είναι στεγνά, χωρίς νερά και ζουμιά.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό του λεμονιού και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε τη σαλάτα με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Γκαζπάτσο
Η κρύα ισπανική ντοματόσουπα που έχει όλα τα υλικά της χωριάτικης χωρίς φέτα πολτοποιημένα, σε μορφή σούπας.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες
- 1 αγγούρι
- 1 πιπεριά Φλωρίνης μικρή
- 1 μικρή πιπεριά κέρατο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 ξερό κρεμμύδι
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 2 κουτ. σούπας ξύδι από κρασί
- 1/4 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + εξτρα για το σερβίρισμα
- 1 κλαδάκι βασιλικό
Εκτέλεση
- Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά της σούπας.
- Κόβουμε τις ντομάτες σε κομμάτια και τα τοποθετούμε σε λεκανίτσα.
- Προσθέτουμε το αγγούρι καθαρισμένο από φλούδα και σπόρια κομμένο σε χοντρές φέτες, την πιπεριά χωρίς κοτσάνι και σπόρους, το κρεμμύδι σε φέτες και το σκόρδο σπασμένο. Αλατίζουμε και ζουλάμε με τα χέρια να βγάλουν ζουμιά τα λαχανικά.
- Τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ωρίτσα τουλάχιστον να κρυώσουν και στη συνέχεια τα πολτοποιούμε σε 2 δόσεις σε μπλέντερ, προσθέτοντας 2-3 παγάκια, το ψωμί, το ξύδι, φυλλαράκια βασιλικού και ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε τη σούπα κρύα, ραντίζοντας με έξτρα ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με πιπέρι. Διακοσμούμε με έξτρα φυλλαράκια βασιλικού και συνοδεύουμε με φετούλες ζυμωτού ψωμιού.