Τα γλυκά του ψυγείου

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

3 εύκολα και δροσιστικά γλυκίσματα για κάθε γλυκιά καλοκαιρινή μάζωξη.

 

 

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα σοκολάτας κρέμα και ζελέ πορτοκάλι

Ένα υπέροχο γλυκό που συνδυάζει τη δροσιά του πορτοκαλιού με δροσερή κρέμα και μπισκότα σοκολάτας.

Υλικά για ένα ταψάκι 20 Χ 25 εκ.

Για τη βάση

  • 2 πακέτα μπισκότα σοκολάτας γεμιστά ή με κρέμα πορτοκάλι αν προτιμάτε
  • 75 γρ. λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα

  • 1200 ml γάλα αγελαδινό πλήρες
  • 8 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 5-8 κουτ. σούπας ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το προτιμάτε)
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 βανιλίνη

Για το ζελέ

  • 500 ml έτοιμη πορτοκαλάδα ή φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φακελάκι ζελατίνη (10γρ.)
  • 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη (αν το θεωρήσετε απαραίτητο)

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το περισσότερο γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να ζεσταίνεται. Το υπόλοιπο γάλα το ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ με το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη βανιλίνη.
  2. Ρίχνουμε το κρύο μείγμα του κορν φλάουρ στο γάλα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε μπολ για να κρυώσει πιο γρήγορα.
  3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη βάση του γλυκού: Σπάζουμε τα μπισκότα και τα τρίβουμε μαζί με τη γέμισή τους και το λιωμένο βούτυρο στο multi, σε 2-3 δόσεις. Θα πάρουμε ένα μείγμα σαν μαύρη βρεγμένη άμμο. Στρώνουμε με αυτό τη βάση του ταψιού και πιέζουμε με τον πάτο ενός μπουκαλιού να γίνει συμπαγές.
  4. Αδειάζουμε από πάνω από το μπισκότο την κρέμα κι αφού κρυώσει εντελώς μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί.
  5. Ετοιμάζουμεκαι το ζελέ: Βάζετε σε ένα μπρίκι λίγο νερό και μουλιάζουμε μέσα τη ζελατίνη. Όταν φουσκώσει η ζελατίνη τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας να διαλυθεί εντελώς και την ανακατεύετε με το χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτοντας και λίγη ζάχαρη αν το θεωρούμε απαραίτητο. Αφήνουμε το ζελέ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Βγάζουμε τότε το γλυκό από το ψυγείο –τώρα η κρέμα είναι πιο συμπαγής- και με μια μικρή κουτάλα ρίχνουμε το ζελέ λίγο λίγο πάνω από την κρέμα.
  7. Ξαναβάζουμε το ταψί στο ψυγείο και αφήνουμε το ζελέ να πήξει καλά. Τότε μόνο μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό, κόβοντας σε κομμάτια.

 

 

Εύκολο μιλφέιγ

Το μιλφέιγ στην πιο εύκολη και δροσερή εκδοχή του που δεν θα χορταίνετε να φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Υλικά για μια φόρμα μακρόστενη του ενός λίτρου

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 6 αυγά
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. σούπας βούτυρο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Για τα μπισκότα και τη διακόσμηση

  • 2 ½ πακέτα cream crackers
  • 1 φλιτζάνι γάλα κρύο
  • Λίγη ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με τη βανιλίνη και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάμε σε μπολ με τον αυγοδάρτη τα αυγά με τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας να αραιώσει και ρίχνουμε όλο μαζί το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα.
  2. Ανακατεύουμε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία.
  3. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη που θα εφάπτεται ακριβώς στην επιφάνεια της και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ύστερα μεταφέρουμε στο ψυγείο.
  4. Με τη βοήθεια του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Αφρατεύουμε την κρύα πλέον κρέμα προσθέτοντας την σαντιγί σε δυο – τρεις δόσεις και χτυπώντας με μίξερ χειρός.
  5. Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στο κρύο γάλα και στρώνουμε με αυτά τον πάτο του ταψιού μας. Απλώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα, σκεπάζουμε με μια δεύτερη στρώση κράκερς τα οποία βουτάμε στο κρύο γάλα και τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα, την οποία ισιώνουμε με μαρίζ.
  6. Τέλος σπάζουμε μερικά κράκερς και πασπαλίζουμε με αυτά την επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο μια – δυο ώρες ή μέχρι να σερβίρουμε.
  7. Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αν θέλουμε με έξτρα τριμμένα κράκερς και ζάχαρη άχνη.

 

 

Κορμός μωσαϊκό φόρμας

Το κλασικό μωσαϊκό της μαμάς ελαφρώς στυλιζαρισμένο και πιο σοκολατένιο από ποτέ!

Υλικά για τον κορμό

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 ¼ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 ¼ φλιτζάνι κακάο
  • 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ κομμένα στη μέση
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

για τη διακόσμηση

  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και λιώνουμε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.
  2. Ρίχνουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη το κακάο και το κονιάκ και χτυπάμε με μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές, αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ, για να διευκολυνθούμε στο ξεφορμάρισμα και αδειάζουμε μέσα το σοκολατένιο μείγμα σε μικρές δόσεις, ισιώνοντας κάθε τόσο με σπάτουλα και προσθέτοντας ενδιάμεσα κομμάτια μπισκότων. Στο τέλος κλείνουμε με την πλαστική μεμβράνη, πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη το γλυκό ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν έχουμε αφήσει κενά και το βάζουμε στο ψυγείο, να παγώσει καλά.
  4. Τέλος, λιώνουμε την κουβερτούρα της επικάλυψης σε μπεν μαρί και αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας.
  5. Βγάζουμε τον κορμό από το ψυγείο, τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρούμε τη μεμβράνη και τον περιχύνουμε με τη σοκολάτα.
  6. Αφήνουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να σερβίρουμε. Σερβίρουμε το γλυκό κόβοντας σε φέτες.

Είσαι στην Κύπρο; Μπες εδώ και ανακάλυψε όλα τα σκεύη που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις τα πιο νόστιμα γλυκά ψυγείου!

Μπορείς να δεις ακόμη