ΥΛΙΚΑ
-
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 9 μήλα (κόκκινα και πράσινα) καθαρισμένα και κομμένα στα 4
- 250 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. κονιάκ
- 1 κ.γ. βανίλια υγρή (προαιρετικά)
- 80 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
- Κανέλα
- Παγωτό ή κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή ή γιαούρτι για το σερβίρισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τη σφολιάτα σε στρογγυλό σχήμα με διάμετρο 26εκ.-28εκ. και την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι που να μπαίνει στον φούρνο και σε μέτρια θερμοκρασία την αφήνουμε να γίνει καραμέλα.
Με ένα πινελάκι και λίγο νερό βρέχουμε τα τοιχώματα του τηγανιού ανά διαστήματα.
Ρίχνουμε το βούτυρο σιγά-σιγά, ανακατεύοντας να λιώσει.
Προσθέτουμε τα μήλα και τα ανακατεύουμε να καραμελώσουν από όλες τις πλευρές.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε το κονιάκ.
Τα αφήνουμε στη φωτιά το πολύ για 10 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ.
Βάζουμε τα μήλα προσεχτικά στο τηγάνι, το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνουμε με την καραμέλα.
Σκεπάζουμε τα μήλα με τη σφολιάτα που πρέπει να είναι κρύα.
Χρησιμοποιούμε όλο το φύλλο, μαζεύοντας το κάνοντας μια τρύπα στη μέση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C, για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε να σταθεί η καραμέλα 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε την τάρτα.
Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Πληροφορίες
Η tarte tatin είναι διάσημη τάρτα της Γαλλίας, η οποία δημιουργήθηκε από τις αδελφές Tatin από λάθος!
Μια εκ των δυο αδελφών έφτιαχνε μηλόπιτα, αλλά άφησε κατά λάθος παραπάνω από όσο έπρεπε τα μήλα στην καραμέλα και άρχισαν να καίγονται. Τότε τα σκέπασε γρήγορα με ένα ζυμάρι και τα έβαλε αμέσως στον φούρνο.
Όταν αναποδογύρισε την πίτα το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!
Ουσιαστικά η συγκεκριμένη πίτα είναι φύλλο και καραμελωμένα φρούτα ή λαχανικά. Εκτός από μήλα μπορεί να φτιαχτεί με αχλάδια, κυδώνια, ανανά, ροδάκινα, ντομάτα, κρεμμύδια, παντζάρια κ.λ.π.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ