To menu της Μεγάλης εβδομάδας

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


4 νηστίσιμες συνταγές που θα μας χορτάσουν νόστιμα και υγιεινά όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Μπορούμε να το φτιάξουμε με 1 πιάτο φακές που περίσσεψε από την προηγούμενη, ανακατεύοντας το με 2 πιάτα μαγειρεμένο ρύζι και 1 φλιτζάνι καραμελωμένα κρεμμύδια. Μπορούμε όμως να το φτιάξουμε κι όπως οι Λιβανέζοι, που το λένε Mujadarrah.

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι ή νυχάκι
  • ½ φλιτζάνι φακές χοντρές
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια σε φετούλες (κομμένο όπως στην χωριάτικη)
  • αλάτι
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 4 καψουλάκια καρδάμωμο ελαφρώς σπασμένα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε το ρύζι σε κρύο νερό για 15 λεπτά τουλάχιστον και στη συνέχεια το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  2. Στο μεταξύ βράζουμε τις φακές σε ένα κατσαρολάκι με άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ενδιάμεσα θα χρειαστεί να αλλάξουμε το νερό με άλλο φρέσκο, να προσθέσουμε το δαφνόφυλλο και να το αλατίσουμε. Στραγγίζουμε και αφήνουμε τις φακές στην άκρη. Πετάμε το δαφνόφυλλο.
  3. Ρίχνουμε σε κατσαρολάκι 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το καρδάμωμο και το ρύζι. Σοτάρουμε ανακατατεύοντας με σπάτουλα για 2 λεπτά μέχρι να λαδωθεί παντού.
  4. Προσθέτουμε 4,5 φλιτζάνια νερό ζεστό από βραστήρα, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και περιμένουμε να πάρει βράση το ρύζι. Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πιει όλο σχεδόν το νερό του.
  5. Βάζουμε ξεχωριστά ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συχνά. Όταν απορροφήσουν τα υγρά τους, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν.
  6. Ανακατεύουμε τις φακές στο ρύζι και μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα. Προσθέτουμε από μια καλή κουταλιά καραμελωμένα κρεμμύδια στο καθένα και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Λάχανο με πλιγούρι

Ένα εναλλακτικό λαχανόρυζο με πλιγούρι στη θέση του ρυζιού, έτσι για αλλαγή.

Υλικά για 4 άτομα

  • ½ λάχανο μέτριου μεγέθους
  • 1 νεροπότηρο πλιγούρι χοντρό
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο στα 4 κομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένο στη μέση
  • 1 καρότο σε χοντρές ροδέλες
  • 3 κλωνάρια σέλερι σε ροδελίτσες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε από το λάχανο τα χαλασμένα εξωτερικά φύλλα, αν έχει και το χοντρό κοτσάνι. Το κόβουμε αρχικά στη μέση. Κόβουμε το μισό μέρος σε ψιλά κομμάτια.
  2. Το αφήνουμε για 15 λεπτά σε μια λεκάνη με άφθονο νερό και ξύδι. Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε και το αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσει.
  3. Ψιλοκόβουμε στο multi το κρεμμύδι, μαζί με το σκόρδο και το καρότο.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο περιεχόμενο του multi και το σέλερι. Σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με σπάτουλα.
  5. Προσθέτουμε το λάχανο και σοτάρουμε για 10 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τότε το πλιγούρι, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Προσθέτουμε 2 νεροπότηρα ακόμη καυτό νερό από βραστήρα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και να φουσκώσει το πλιγούρι (γύρω στα 25 λεπτά). Ενδιάμεσα θα προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
  7. Τέλος, ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον μισό μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό να μισοκρυώσει πριν ανακατέψουμε μέσα τον υπόλοιπο μαϊντανό.
  8. Σερβίρουμε το λαχανόριζο χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

 

Κριθαράκι με ρεβίθια, ελιές, ντομάτα, κρεμμύδι και βασιλικό

Τρώγεται κρύο σαν σαλάτα ή ζεστό σαν κυρίως γεύμα. Όπως και αν το βάλετε στο πιάτο, θα το απολαύσετε πραγματικά!

Υλικά για 4 άτομα

  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 1 φλιτζάνι έτοιμα βρασμένα ρεβίθια (από κονσέρβα ή σακουλάκι)
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες ή ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. ντοματίνια κομμένα σε κυβάκια
  • ½ πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι βασιλικό (τα φυλλαράκια) πολύ ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 20 ελιές μαύρες
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτεί αλ ντέντε. Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε σε σαλατιέρα. Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  2. Βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα φέρνουμε μερικές βόλτες μαζί στο τηγάνι να ζεσταθούν λίγο.
  3. Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στο κριθαράκι, προσθέτουμε τις ελιές, τη ντομάτα ελαφρώς αλατισμένη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του βασιλικού, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, χλιαρό ή και κρύο.

 

 

Μακαρονοσαλάτα με γαρίδες, αρακά και ντομάτα

Μια απλή και νόστιμη σαλάτα που συνδυάζει ζυμαρικό, θαλασσινό και λαχανικά μαζί. Ιδανικά τρώγεται κρύα ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Υλικά για 4 άτομα

  • 400 γρ. φιογκάκια ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας
  • 300 γρ. γαριδάκι ψιλό προβρασμένο κατεψυγμένο και αποψυγμένο
  • 250 γρ. αρακά κατεψυγμένο και αποψυγμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα σε κυβάκια
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • Λίγη καυτερή πάπρικα
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Περιχύνουμε τις αποψυγμένες γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού και καυτερή πάπρικα. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να τις χρειαστούμε.
  2. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτούν αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε σε σαλατιέρα, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και ανακατεύουμε.
  3. Δεν πετάμε το νερό των ζυμαρικών, γιατί στο ίδιο νερό βράζουμε τον αρακά για 10 λεπτά και τον στραγγίζουμε. Περιχύνουμε με κρύο νερό για να κρατήσει το έντονο χρώμα του.
  4. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να μαλακώσουν ελαφρά. Ψιλοκόβουμε και τη ντομάτα.
  5. Προσθέτουμε στα ζυμαρικά τον αρακά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια και την πιπεριά, την φρέσκια ντομάτα ελαφρώς αλατισμένη και τις μαριναρισμένες γαρίδες.
  6. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε αμέσως.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: πολυκόφτης multi, κατσαρόλα, βραστήρας, τηγάνι

Μπορείς να δεις ακόμη